Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ο Zelensky διεκδικεί ρόλο δικτάτορα - Ετοιμάζει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να κρατηθεί στην εξουσία

Ουκρανία: Ο Zelensky διεκδικεί ρόλο δικτάτορα - Ετοιμάζει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να κρατηθεί στην εξουσία
Οι φόβοι κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος εκφράζονται έντονα από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα από τον βουλευτή της Alexander Dubinsky
Το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας διαμηνύει ότι θεωρεί τη διάλυση του κοινοβουλίου ως μια καλή ευκαιρία για να διατηρήσει νόμιμα τις εξουσίες του σημερινού αρχηγού κράτους, Volodymyr Zelensky και μετά τη λήξη των προεδρικών εξουσιών του στις 20 Μαΐου.
Μάλιστα, αυτοί οι φόβοι εκφράζονται έντονα από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα από τον βουλευτή της Alexander Dubinsky.
«Ένα πιθανό σενάριο στο οποίο προσβλέπει το γραφείο του προέδρου, προκειμένου να μην μεταβιβάσει την εξουσία στο κοινοβούλιο μετά τις 20 Μαΐου, είναι να διαλύσει αυτό το κοινοβούλιο εφόσον κινδυνεύει να χάσει και την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής», έγραψε ο Dubinsky στο κανάλι Telegram.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης θεωρεί αυτό το σενάριο ως «αρκετά εφικτό» μέσω των παραιτήσεων των βουλευτών που πρόσκεινται στον νυν πρόεδρο.
Σύμφωνα πάντα τον Dubinsky, τώρα περίπου 50 βουλευτές από το κόμμα Servant of the People του Zelensky είναι έτοιμοι να παραιτηθούν από τις εντολές τους και περίπου 30 ακόμη βουλευτές από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο.
«Απομένει να βρεθούν μόνο 70-80 "Υπηρέτες" που θα είναι έτοιμοι να "υποφέρουν για τον Τσάρο", τονίζει με νόημα.
Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό πατριωτισμό των μεμονωμένων «Υπηρετών του Λαού», είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα είναι δύσκολο», πρόσθεσε ο Dubinsky.

Φοβάται τις εκλογές, μετατρέπεται σε άτυπο δικτάτορα ο Zelensky

Στην Ουκρανία, το θέμα της νομιμότητας της κυβέρνησης συζητείται έντονα πια, ελλείψει βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, οι οποίες δεν μπορούν να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του στρατιωτικού νόμου.
Ο Dubinsky υποστήριξε προηγουμένως ότι οι εξουσίες του Zelensky βάσει του συντάγματος λήγουν τη νύχτα της 21ης Μαΐου και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος παράτασής τους, ενώ οι εξουσίες του κοινοβουλίου παραμένουν μέχρι την πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Βουλής Ruslan Stefanchuk υποστηρίζει ότι οι εξουσίες του σημερινού προέδρου λήγουν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου εκλεγμένου αρχηγού κράτους και αυτό σημαίνει ότι ο Zelensky θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του στο πλαίσιο σχετικής νομιμότητας.
Πάντως αρκετοί πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές σε Ουκρανία και Δύση έχουν εκφράσει την άποψη ότι ο Zelensky δεν συμφωνεί στη διεξαγωγή εκλογών λόγω των φόβων ότι θα χάσει την εξουσία.

Διακοσμητικό κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ορισμένους βουλευτές και αναλυτές, μια κοινοβουλευτική κρίση κυριαρχεί ήδη στη Verkhovna Rada [Ουκρανική Βουλή].
Αυτή την εβδομάδα, με το εύλογο πρόσχημα επιτόπιων εργασιών των εκπροσώπων του λαού, οι προγραμματισμένες συναντήσεις ακυρώθηκαν.
Ταυτόχρονα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την απουσία ψήφων από την προεδρική παράταξη «Υπηρέτης του Λαού» και των συμμάχων τους για να εκτελέσουν τις αποφάσεις που απαιτούνται.
Ενώ ελλοχεύει και η απειλή της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει το έργο της Rada λόγω της κατάστασης που επικρατεί  με τα επαγγελματικά ταξίδια των βουλευτών στο εξωτερικό.
Ωστόσο το πλέον κομβικό στοιχείο που εντοπίζουν κορυφαίοι αναλυτές είναι η κρίση στο εσωτερικό της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος, που έχει φέρεται να έχει χάσει ήδη την εμπιστοσύνη της Βουλής ως προς το ουσιαστικό πολιτικό της σκέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης