Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μηνύματα από Κίνα: Οικοδομήσαμε νέο μοντέλο σχέσης με Ρωσία – Θα εξαλειφθούν όσοι θέλουν ανεξάρτητη Ταϊβάν

Μηνύματα από Κίνα: Οικοδομήσαμε νέο μοντέλο σχέσης με Ρωσία – Θα εξαλειφθούν όσοι θέλουν ανεξάρτητη Ταϊβάν
Οι ΗΠΑ μας κατηγορούν με οποιοδήποτε πρόσχημα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi
Με τη Ρωσία οικοδομήσαμε ένα νέο μοντέλο σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Yi, ο οποίος φρόντισε να στείλει ηχηρά και ξεκάθαρα μηνύματα στις ΗΠΑ αναφορικά με την Ταϊβάν.
«Η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες ενίσχυσαν σημαντικά τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν νέο μοντέλο σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.
Αυτό το νέο είδος σχέσης είναι εντελώς διαφορετικό από την παρελθούσα εποχή του ψυχρού πολέμου, καθώς οικοδομείται στη βάση της αδέσμευτης προσέγγισης, της μη σύγκρουσης και δεν βάζει στο στόχαστρο τρίτες χώρες» επισήμανε ο Κινέζος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο.

Πυρά σε ΗΠΑ για Ταϊβάν

Ο Yi φρόντισε επίσης να στείλει σαφή μηνύματα στις ΗΠΑ αναφορικά με την Ταϊβάν.
«Οποιοσδήποτε στη νήσο της Ταϊβάν αποπειραθεί να προωθήσει την ανεξαρτησία της (...) αναπόφευκτα θα εξαλειφθεί από την ιστορία.
Η Ταϊβάν δεν θα επιτραπεί ποτέ να χωριστεί από τη μητέρα πατρίδα» τόνισε ο Yi, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ κατηγορούν με οποιοδήποτε πρόσχημα την Κίνα.
«Οι μέθοδοι πίεσης στην Κίνα ανανεώνονται ακατάπαυστα και ο κατάλογος των μονομερών (αμερικανικών) κυρώσεων μονίμως μακραίνει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Δικαιώματα στη νότια Σινική Θάλασσα

Επιπλέον, ο Yi επισήμανε πως το Πεκίνο θα «υπερασπιστεί» τα δικαιώματά του στη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από σειρά επεισοδίων μεταξύ του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος των Φιλιππίνων.
«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σύμφωνα με τον νόμο» υπογράμμισε ο Wang Yi.

Ντροπή για την ανθρωπότητα ο πόλεμος στη Γάζα

Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα ο Yi υποστήριξε πως είναι ντροπή για την ανθρωπότητα και τάχθηκε υπέρ της «πλήρους» ένταξης του κράτους της Παλαιστίνης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Τασσόμαστε υπέρ» της ιδέας «η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Yi, επισημαίνοντας πως η Κίνα θα συνεχίσει να είναι χώρα που καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας σε διεθνή κλίμακα.
«Μπροστά στο ασταθές και περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, η Κίνα θα είναι αποφασιστικά δύναμη που δρα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο στον κόσμο.
Εναντιωνόμαστε αποφασιστικά σε κάθε ηγεμονία και εκφοβισμό και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα» της χώρας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Yi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης