Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία – Βασίλειο διαφθοράς: «Χρυσές» βούρτσες για σχολεία, εργασίες – φάντασμα στο Μετρό, κλεμμένα καύσιμα στον στρατό

Ουκρανία – Βασίλειο διαφθοράς: «Χρυσές» βούρτσες για σχολεία, εργασίες – φάντασμα στο Μετρό, κλεμμένα καύσιμα στον στρατό
Αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς στον ουκρανικό στρατό
Σχετικά Άρθρα
Διαφθορά και λεηλασία σε όλα τα επίπεδα στην Ουκρανία. Μια τέτοια χώρα δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο εξ ορισμού.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά 16% κατά τη διάρκεια δύο ετών εχθροπραξιών με τη Ρωσία.
Ο Daniil Getmantsev, επικεφαλής της φορολογικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο Telegram ότι πρόκειται για εκατομμυριούχους - άτομα με εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου στο ουκρανικό εθνικό νόμισμα hryvnia (26.000 δολάρια) ετησίως.
Οι συντάκτες του ουκρανικού καναλιού Telegram Black Square καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά στην Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου σε όλα τα επίπεδα.

Οι... χρυσές βούρτσες


Το κανάλι αναφέρεται στην προμήθεια βουρτσών τουαλέτας για ένα σχολείο στο Krivoy Rog (Kryvyi Rih) στην τιμή των 4.000 hryvnia ανά τεμάχιο, όταν συνήθως κοστίζουν 500-600 hryvnia.
Τουλάχιστον πέντε άτομα συμμετείχαν στο σχέδιο διαφθοράς (διαχειριστής προμηθειών, διευθυντής, λογιστής, διευθυντής και λογιστής από τον αντισυμβαλλόμενο).
Σίγουρα υπάρχουν ανώτεροι αξιωματούχοι που είχαν και αυτοί το μερίδιό τους.
Οι επισκευές του μετρό του Κιέβου είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Το μετρό του Κιέβου πρέπει να κλείσει

Ο επικεφαλής του Γραφείου Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Maxim Bakhmatov, δήλωσε ότι 30 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος διατέθηκαν για την επισκευή σταθμών του μετρό στους οποίους έμπαινε νερό.
Όλα αυτά τα χρήματα απλώς κλάπηκαν.
Σύμφωνα με τον Bakhmatov, το συνεργείο έπρεπε να ελέγχει και να παρακολουθεί την κατάσταση των υδάτων στις υπόγειες σήραγγες μία φορά κάθε έξι μήνες, αλλά κανείς δεν έκανε καμία πραγματική εργασία.
«Δεν έγινε τίποτα, τα μέλη του συνεργείου έβαζαν μόνο τις υπογραφές τους επιβεβαιώνοντας ότι κάτι γινόταν αλλά δεν γινόταν απολύτως τίποτα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε όλη την πρωτεύουσα», σημείωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Το μετρό του Κιέβου θα πρέπει να κλείσει καθώς η περαιτέρω λειτουργία του είναι επικίνδυνη για τους υπαλλήλους και τους επιβάτες του, πιστεύει ο αξιωματούχος.

Τα κλεμμένα καύσιμα

Ο πρώην βουλευτής της Ουκρανίας Sergei Pashinsky και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Petro Poroshenko έκλεψαν καύσιμα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αξίας 1 δισεκατομμυρίου εθνικού νομίσματος.
Ο πρώην εισαγγελέας στην υπόθεση κλεμμένων καυσίμων David Sakvarelidze είπε ότι ο Poroshenko εμπόδισε προσωπικά την έρευνα και κάλυψε τον Pashinsky.
Άλλο ένα παράδειγμα διαφθοράς έρχεται από την περιοχή Cherkasy, όπου τοπικοί αξιωματούχοι επαίρονταν για τις δραστηριότητές τους συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά ενός αυτοκινήτου για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Τα χρήματα κλάπηκαν και είναι κάτοικος Νορβηγίας εκείνος που αγόρασε το όχημα.

Οι στρατιώτες κλέβουν στρατιώτες

Κλέβουν και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Έτσι, ο προϊστάμενος του τμήματος τροφίμων στρατιωτικής μονάδας και ο επικεφαλής του κυλικείου έκλεψαν τρόφιμα που προορίζονταν για στρατιωτικούς και τα πούλησαν σε ντόπιο επιχειρηματία.
Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 «διέγραψαν» περισσότερους από τρεις τόνους προϊόντων, μεταξύ των οποίων κρέας, ζάχαρη, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι, αυγά, σοκολάτα, χυμούς κ.λπ.

Δημοτική σύμβουλος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η δημοτική σύμβουλος του Κιέβου, Yulia Simunina, η οποία αγόρασε μια Mercedes-Benz για 1,5 εκατομμύριο εθνικού νομίσματος, άνοιξε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου επίσης έλαβε αργότερα άδεια διαμονής και νοίκιασε ένα διαμέρισμα για ένα χρόνο για 1,4 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος.
Ο γιος της Simunina σπουδάζει στο ελίτ CATS College στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένας χρόνος κοστίζει 1 εκατομμύριο σε εθνικό νόμισμα.
Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι σκοπεύουν να αυξήσουν τον «πολεμικό» φόρο αυξάνοντας την είσπραξη από ιδιώτες επιχειρηματίες.
Προγραμματίζεται η αναπλήρωση του προϋπολογισμού κατά 44 δισεκατομμύρια hryvnia σε βάρος τους.
Το αντίστοιχο νομοσχέδιο πρόκειται να υποβληθεί προς συζήτηση τον Μάρτιο. Ένα τεράστιο μέρος αυτών των χρημάτων θα υπεξαιρεθεί ξανά.
Το ερώτημα παραμένει: μπορεί μια χώρα με αυτό το επίπεδο διαφθοράς να κερδίσει έναν πόλεμο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης