Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσο χτύπημα – Το ρωσικό τανκ T 72 είναι ο φονιάς των αμερικανικών Abrams με την πρώτη μόλις βολή

Άμεσο χτύπημα – Το ρωσικό τανκ T 72 είναι ο φονιάς των αμερικανικών Abrams με την πρώτη μόλις βολή
Πώς το ρωσικό άρμα μάχης κατέστρεψε το Abrams στην Avdiivka
Σχετικά Άρθρα
Ένα ρωσικό άρμα μάχης T-72B3 κατέστρεψε ένα αμερικανικό M1A1 Abrams σε μια άμεση εμπλοκή των δύο τανκς κοντά στην Avdiivka στις 6 Μαρτίου 2024.
Το πρώτο τέτοιο αμερικανικό τανκ καταστράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου στην ίδια περιοχή από ένα drone kamikaze Piranha.
Το video της εξάλειψης του δεύτερου τανκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κανάλι Telegram του Vladimir Solovyev, για Ρώσους δημοσιογράφους και παρουσιαστές.
Ακολούθησε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 4 Μαρτίου που ανέφερε την καταστροφή του δεύτερου Abrams στις 3 Μαρτίου.
Αυτή η καταστροφή καταγράφηκε σε άλλο video που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ένα M1 Abrams της 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) καταστράφηκε από έναν αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο (ATGM) που εκτοξεύτηκε από το προσωπικό της 24ης χωριστής Ταξιαρχίας Φρουρών της Ρωσίας. Η μάχη των τανκς

Το τελευταίο χτύπημα σε Abrams αφορούσε μία απευθείας μονομαχία με ένα ρωσικό T-72B3.
«Ένα πλήρωμα αρμάτων μάχης T-72B3 κατέστρεψε ένα αμερικανικής κατασκευής Abrams με την πρώτη βολή», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η καταστροφή συνέβη στη διάρκεια μίας μεγαλύτερης εμπλοκής, όπου η ρωσική στρατιά Tsentr συγκρούονταν με τους Ουκρανούς στην «κατεύθυνση Avdiivka».
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτή η απώλεια του Abrams είναι μια νέα ή μια προηγούμενη,
Οι Ουκρανοί είχαν εξαπολύσει τρεις επιθέσεις κοντά στο Leninskoye και το Novgorodskoye, καθώς και 9 αντεπιθέσεις κοντά σε Berdichi, Tonenkoye, Pervomayskoye, Orlovka και Vodyanoye (Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk), τις οποίες «απέκρουσαν» οι ρωσικές μονάδες.

Το Abrams καταστρέφεται από το T-72B3 με την πρώτη βολή
abrams_2.webp
Στη συνολική μάχη για την Avdiivka, οι ρωσικές μονάδες «πήραν πιο πλεονεκτικές γραμμές και θέσεις».
«Προκλήθηκαν απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε 7 ουκρανικές ταξιαρχίες κοντά στις περιοχές Novopokrovskoye, Ocheretino, Novosyolovka Pervaya (Donet, Republic, και Toret's People»). στις 6 Μαρτίου.
Οι συνολικές απώλειες των Ουκρανών ήταν 460 άνδρες και «δύο τανκς», με ένα από αυτά να είναι το Abrams.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης «ένα αυτοπροωθούμενο σύστημα αεράμυνας Buk, τέσσερα οχήματα μάχης πεζικού, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πέντε οχήματα».
Επίσης στοχοποιήθηκαν ουκρανικά συστήματα πυροβολικού.
«Ένας οβιδοβόλο Msta-B, δύο M119 αμερικανικής κατασκευής, ένα HIMARS  MLRS και ένας σταθμός ραντάρ αντιαεροπορικής συστοιχίας AN/TPQ-50 αμερικανικής κατασκευής εξουδετερώθηκαν», ανέφερες η Μόσχα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Eurasian Times.

Τα δυτικά άρματα μάχης υποφέρουν στην Ουκρανία

Με την καταστροφή των Abrams επιβεβαιώνεται ότι τα δυτικά άρματα μάχης κυριολεκτικά υποφέρουν στην Ουκρανία.
Αυτές οι απώλειες δείχνουν ότι τα δυτικά τεθωρακισμένα ήταν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ρωσικής πολεμικής μηχανής στην Ουκρανία.
Πάνω από 12 γερμανικά Leopard, για παράδειγμα, καταστράφηκαν στην αντεπίθεση της Ουκρανίας στα μέσα του 2023. Χάθηκαν από πυρά πυροβολικού, νάρκες ξηράς, χτυπήματα ATGM και χτυπήματα από ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα όπως το Kamov Ka-52 Alligator.

abrams_3.JPG
Είναι υπερεκτιμημένα

Ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατιωτικής-Πολιτικής Ανάλυσης, Alexander Mikhailov, τόνισε σε συνέντευξή του ότι η αναφερόμενη καταστροφή ενός αμερικανικού τανκ Abrams από τον ρωσικό στρατό στην περιοχή Avdiivka θα επηρεάσει την εικόνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτή η εξέλιξη σημειώνεται ότι είναι αποκαρδιωτική για τον κατασκευαστή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και το συνολικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια των αμερικανικών όπλων, δήλωσε ο Mikhailov.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Peter Suciu επεσήμανε ότι το M1 Abrams, μαζί με τα βρετανικά Challenger 2 και τα γερμανικά Leopard 2 MBT, μπορεί να έχουν επαινεθεί υπερβολικά.
Ενώ αυτά τα άρματα μάχης θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο, η σύγκρουση στην Ουκρανία αποκάλυψε την ευπάθειά τους σε φορητά αντιαρματικά όπλα και τηλεκατευθυνόμενα drones.
Προβλήθηκε το επιχείρημα ότι τα όπλα που έχουν σχεδιαστεί για την καταστροφή τανκς έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες αυτών των αρμάτων.
Παρόλα αυτά, η σημασία των Κύριων Αρμάτων Μάχης (MBT) στον σύγχρονο χερσαίο πόλεμο υψηλής έντασης παραμένει πρωταρχική.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι οι μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις είναι προβληματικές χωρίς επαρκή προμήθεια MBT. Παρά τις απώλειες και στις δύο πλευρές, αυτές θα πρέπει να θεωρηθούν ως απόδειξη της κεντρικής θέσης των τεθωρακισμένων στον πόλεμο, ακόμη και σε μια εποχή που κυριαρχούν τα πυρομαχικά ακριβείας και τα προηγμένα drones.

4_157.JPG
Το Abrams είναι ένας άδειος τενεκές με ...κανόνι

Ο Yan Gagin, σύμβουλος του αρχηγού της Ρωσικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR), χαρακτήρισε το Abrams ως ουσιαστικά ένα… «άδειο τενεκεδένιο κουτί με ένα κανόνι», ισχυριζόμενος ότι οι ευαίσθητες τεχνολογίες είχαν αφαιρεθεί από τις ΗΠΑ πριν μεταφερθεί το τανκ στο Κίεβο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα έστελναν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023, με την πλήρη αποστολή των υποσχόμενων αρμάτων να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2023.
Ωστόσο, αυτά τα άρματα δεν είχαν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Αρχικά σκόπευε να παράσχει στην Ουκρανία την πιο προηγμένη έκδοση του M1 A2, αλλά τελικά η Ουάσιγκτον επέλεξε το κατώτερο μοντέλο A1 για να επισπεύσει τη διαδικασία παράδοσης.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση φαινόταν ότι ήταν να αποτραπεί η πτώση της ευαίσθητης και προηγμένης τεχνολογίας στα χέρια των Ρώσων.
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα είπε επανειλημμένα ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση δεν θα άλλαζαν τη δυναμική του πεδίου μάχης, υποστηρίζοντας ότι όποια όπλα παρείχαν τα δυτικά κράτη στην Ουκρανία αναπόφευκτα θα καταστρεφόταν.
Μετά την καταστροφή του δεύτερου τανκ o Dmitry Peskov, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, στις 4 Μαρτίου, είπε ότι ο Putin ενημερωνόταν για τα επιτεύγματα του ρωσικού στρατού στην πρώτη γραμμή, η οποία περιελάμβανε την εξάλειψη των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams.

Το T-72B3

Το T-72B3 είναι ένα αναβαθμισμένο άρμα της έκδοσης T-72B, σύμφωνα με την Weapons Systems.
Διαθέτει νέο πυροβόλο, σταθεροποιητή και σύστημα ελέγχου πυρός, βελτιωμένη αναγνώριση για τον διοικητή και τον πυροβολητή, συμπεριλαμβανομένου του θερμικού εξοπλισμού νυχτερινής όρασης.
Φέρει πρόσθετη θωράκιση, βελτιωμένο κινητήρα για μεγαλύτερη κινητικότητα παρά την αύξηση του βάρους και μια νέα ενδοεπικοινωνία και ραδιόφωνο.
Διαθέτει σύγχρονο λειόκαννο πυροβόλο 125 mm 2A45M-5 που παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια από την προηγούμενη γενιά και μπορεί να εκτοξεύσει σύγχρονα βλήματα APFSDS-T.
Η Ρωσία διαθέτει πάνω από 1.700 T-72B που έχουν επισκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα B3 και B3M.
t72.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης