Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εφιάλτης του 1 τρισ. δολ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – Ποιος θα το πληρώσει και ποιοι θα κάνουν business

Ο εφιάλτης του 1 τρισ. δολ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – Ποιος θα το πληρώσει και ποιοι θα κάνουν business
Σημαντική είναι η παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων στην ουκρανική αγορά  που θα διεκδικήσουν να υλοποιήσουν σημαντικά  έργα
Ακόμη και εάν ο πόλεμος στη Ουκρανία λήξει…. αύριο θα πρόκειται για μια χώρα που θα έχει χάσει τόσο ένα μέρος της επικράτειάς της αλλά και θα βρεθεί με κατεστραμμένες τις βασικές της υποδομές όπως π.χ. το ενεργειακό δίκτυο.
Οι Δυτικοί, που όπως σωστά έχει επισημάνει η ρωσική διπλωματία θέλουν να νικήσουν τον Putin μέχρι.. τελευταίου Ουκρανού, ήδη διχάζονται για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κόψει την κάνουλα.. καθώς στην Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι συνδέουν την απελευθέρωση της βοήθειας με την… προστασία των συνόρων τους από την παράνομη μετανάστευση.
Αλλά και στην Ευρώπη τα πράγματα στενεύουν καθώς η γερμανική ατμομηχανή έχοντας δεσμευθεί για τεράστιες αμυντικές δαπάνες αλλά και για… ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δεν έχει τα περιθώρια να κάνει πολλά πράγματα.
Ο Καγκελάριος Olaf Scholz θα επιθυμούσε μια σύντομη ειρήνευση για να εκμεταλλευθεί η βιομηχανία της χώρας του τα φθηνά ρωσικά ενεργειακά προϊόντα που τη βοήθησαν να κατακτήσει την κορυφή της ανταγωνιστικότητας.
Η Γαλλία του Macron μπορεί να είναι η μόνη πυρηνική δύναμη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά απέχει μακράν από το να αναλάβει αυτό το τεράστιο κόστος ενώ τα δημοσκοπικά ποσοστα του προέδρου πιέζονται από την Marine Le Pen η οποία έχει σαφέστατα καλύτερες σχέσεις με τους ρωσους και επιθυμεί
Εάν σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 600 δισ. δολ. των ρωσικών περιουσιακών assets που έχουν κατασχεθεί, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να «περπατήσει».
Η πράξη θα κριθεί παράνομη σε οποιαδήποτε διεθνές δικαστήριο παραπεμθεί, και έτσι ως εναλλακτική λύση έχει πέσει στο τραπέζι να χρησιμοποιηθούν αυτά ως εγγυήσεις για την έκδοση ευρωομολόγου και τα ποσά να σταλούν στην Ουκρανία όπως αποκάλυψαν τον προηγούμενο μήνα οι Financial Times.
Και αυτό το σχέδιο όμως αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες καθώς είναι .. σχεδόν απίθανο τα εθνικά κοινοβούλια να δεχθούν να το πράξουν εν μέσω περικοπής των δημοσιονομικών δαπανών και κάθετης αύξησης των δαπανών για τη άμυνα.

Τι συμβαίνει

Καθώς οι παραγγελίες για τις εφεδρικές γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν στην Ουκρανία, η τουρκική εταιρεία Aksa Power Generation έστειλε επιτέλους έναν διευθυντή για τον βραχίονα στο Κίεβο.
Η δουλειά του Salih Komurcu, ωστόσο, δεν ήταν μόνο να επιβλέπει την τρέχουσα επιχείρηση στη χώρα που χτυπήθηκε από τον πόλεμο.
Ήταν επίσης για το τι συμβαίνει όταν τελικά σταματήσουν οι βόμβες, επισημαίνει το ρεπορτάζ του Bloomberg to Σάββατο 9 Μαρτίου.
Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δεν προσφέρει καμία αίσθηση για το πότε ή πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της γείτονάς της.
Οι ουκρανικές αποτυχίες έχουν δείξει στο Κίεβο ότι αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας και της συνθηκολόγησης.

Περιμένουν τα deals

Όμως, μια αυξανόμενη ομάδα εταιρειών αυξάνει σταδιακά την παρουσία της με την προοπτική της μεγαλύτερης επενδυτικής ευκαιρίας τουλάχιστον από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αυτό συμβεί.
Κυβερνήσεις, στελέχη και επενδυτές λαμβάνουν θέσεις μάχης εν αναμονή μιας ανασυγκρότησης που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο.
Προσαρμοσμένος για τον πληθωρισμό, αυτός είναι περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερος από το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ Σχέδιο Marshall που κυοφόρησε τη βιομηχανική αναγέννηση στην Ευρώπη μετά την ήττα της Γερμανίας.
Μια ματιά στη δραστηριότητα ανοικοδόμησης σε ολόκληρη την Ουκρανία - ακόμη και με τις μάχες να βρίσκονται στον τρίτο χρόνο - δίνει μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζει η μεγάλης κλίμακας προσπάθεια.
Οι τουρκικές εταιρείες αποκαθιστούν γέφυρες και δρόμους, ενώ παρέχουν γεννήτριες ενέργειας και κινητά νοσοκομεία, ελπίζοντας ότι θα έχουν πλεονέκτημα όταν αρχίσει ο ανταγωνισμός για τα μεγάλα συμβόλαια.
Επίσης, γερμανικές και αυστριακές εταιρείες σχεδιάζουν project σε υποδομές και άμυνα, η JPMorgan Chase & Co. περιμένει ομάδες εργασίας για «αρχικό προγραμματισμό των projects», ενώ η Δανία έχει μέχρι στιγμής δωρίσει 120 εκατομμύρια ευρώ (130 εκατομμύρια δολάρια) για την ανοικοδόμηση του ναυπηγείου του Mykolaiv.
«Όλοι χτίζουν τις θέσεις τους», επισήμανε ο Komurcu, εκπρόσωπος της Aksa στην ουκρανική πρωτεύουσα από τον Νοέμβριο.
«Θέλω να περιλαμβάνονται στους ανθρώπους που ήταν εδώ εκ των προτέρων — και να γνωρίζοω του πάντες.

Αδιαμόρφωτος χάρτης

Το πού θα γίνει η ανοικοδόμηση θα δείξει πώς μπορεί να μοιάζει το σχήμα μιας μελλοντικής Ουκρανίας.
Δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την περιοχή της χώρας που ελέγχεται από την κυβέρνηση του προέδρου Volodymyr Zelenskiy, αλλά περίπου το 18% της Ουκρανίας βρίσκεται επί του παρόντος κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο χάρτης της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλο μέρος αυτής της επικράτειας θα πάρει πίσω από το Κίεβο και πότε και πού θα επιλέξει να ζήσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας.
Περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι, σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έχουν καταφύγει στο εξωτερικό και εκατομμύρια άλλοι ζουν στις πρόσφατα κτηθείες ρωσικές περιοχές.
Εκτιμάται ότι 156.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (60.231 τετραγωνικά μίλια) - μια περιοχή σχεδόν διπλάσια από την Αυστρία - έχουν πληγεί από νάρκες και άλλα πυρομαχικά, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko.

Οι διασφαλίσεις

Για αυτούς τους λόγους, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το έργο ανοικοδόμησης στην Ουκρανία δήλωσε το Bloomberg ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να περιγράψει τη μορφή του κράτους μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Τα ερωτήματα περιλαμβάνουν επίσης πώς να υπάρξει κάποια εγγύηση ότι οι Ρώσοι δεν θα επιστρέψουν εφόσον υπάρξει κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία και πώς μια χώρα που μαστίζεται από διαφθορά θα αξιοποιήσει την εισερχόμενη βοήθεια.
«Έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε τις υποδομές καλύτερα από ό,τι ήταν επί ΕΣΣΔ», δήλωσε στο γραφείο του στο Κίεβο ο Mustafa Nayyem, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Κρατικών Υποδομών και Ανασυγκρότησης.
Πρέπει να φτιάξουμε «Ένα είδος μηχανής που θα λειτουργεί —με εμπιστοσύνη και διαφάνεια— όταν έρθουν τα κεφάλαια».

Προς το παρόν, η Ουκρανία αγωνίζεται να λάβει βοήθεια για να υποστηρίξει την πολεμική της προσπάθεια, πόσο μάλλον να ανοικοδομήσει τη χώρα.
Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η Ουγγαρία απέσυρε την αντίθεσή της στο πακέτο βοήθειας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.
Καταβάλλεται προσπάθεια να κρατηθεί η χώρα σε λειτουργία και επίσης να προετοιμαστεί για την ανοικοδόμηση.
Οι ουκρανικές εταιρείες ενέργειας έχουν επισκευάσει τις ταλαιπωρημένες υποδομές και οι γεωργικές εταιρείες αποκαθιστούν σιλό και διαδρομές διαμετακόμισης.
Η μεγαλύτερη χαλυβουργία, η Metinvest BV, εκτιμά ότι μόλις ξεκινήσει η μεγάλης κλίμακας ανοικοδόμηση, θα χρειαστούν περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνοι χάλυβα για την αποκατάσταση της στέγασης και των κοινωνικών υποσομών σε διάστημα πέντε έως 10 ετών.
Η εταιρεία λέει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση.
Οι γερμανικές εταιρείες ακολουθούν την κυβέρνησή τους, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία διμερώς.
Ο αμυντικός γίγαντας Rheinmetall AG ανακοίνωσε σχέδια τον Φεβρουάριο να δημιουργήσει παραγωγική μονάδα στην Ουκρανία για την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χλστ.
Ο κατασκευαστής δομικών υλικών Fixit έχει δημιουργήσει μια νέα μονάδα παραγωγής στη δυτική Ουκρανία από πέρυσι, ενώ η χημική εταιρεία Bayer AG ανακοίνωσε επενδύσεις στην παραγωγή σπόρων.
Η Waagner-Biro Bridge Systems, μια αυστριακή εταιρεία που κατασκευάζει γέφυρες - διαβάσεις που εκτείνονται σε ποτάμια και κοιλάδες έχει ήδη ξεκινήσει κάποια παραγωγική εργασία σε μια τοποθεσία στη δυτική Ουκρανία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Richard Kerschbaumer δήλωσε σε συνέντευξή του πέρυσι ότι «θα υπάρχει πολλή δουλειά για δεκαετίες».
Δεδομένου από πού θα προέλθουν τα χρήματα, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιθανό να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα συμβόλαια όταν έρθουν.
Η Τουρκία, ωστόσο, διερύνει το δίκτυο των επαφών της στο μεταξύ.
Τούρκοι εργολάβοι κτιρίων έχουν ολοκληρώσει 70 έργα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των δύο ετών του πολέμου, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Omer BolatWe invest in Ukraine: Onur Group | InVenture
Το Onur Group, επισκευάζει κατεσταμμένες γέφυρες, όπως αυτή στο Irpin στα περίχωρα του Κιέβου.
Σε συνεργασία με τη Samsung C&T Corp. της Νότιας Κορέας, ο Όμιλος Onur κατασκεύαζε επίσης κινητά νοσοκομεία στην Ουκρανία.
Η εταιρεία θέλει τελικά να ξαναρχίσει την ανακαίνηση του διεθνούς αεροδρομίου Dnipro μαζί με ορισμένα έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων.
«Έχουμε περισσότερα από 4.000 μηχανήματα εδώ και δεσμευόμαστε για την Ουκρανία και δεν σκεφτήκαμε ποτέ να τα εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο Emre Karaahmetoglu, γενικός συντονιστής της εταιρείας στην Ουκρανία.
Η πιο πιεστική πρόκληση είναι να βρει αρκετούς εργάτες λόγω της στράτευσης, είπε.
Ενώ ο ανταγωνισμός για συμβάσεις θα είναι τεράστιος, οι τουρκικές εταιρείες ελπίζουν ότι η εμπειρία τους στην εργασία σε χώρες που έχουν παλέψει με συγκρούσεις ή διαφθορά θα τους δώσει ένα πλεονέκτημα.
Η Dogus Construction με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ήδη στην Ουκρανία εδώ και χρόνια, ανοικοδομεί τρεις γέφυρες με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένει συμβόλαια αξίας «μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων» από την προσπάθεια ανοικοδόμησης μια μέρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της χώρας, Suha Canatan.
Καθώς η Ρωσία επανεξοπλίζεται πιο γρήγορα από την Ουκρανία, το αδιέξοδο στον πόλεμο μπορεί να μην κρατήσει για πολύ.
Ο Zelensky  εκλιπαρεί τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν την Ευρώπη και να ανανεώσουν το πακέτο βοήθειάς τους, αν και ακόμη κι αν συμβεί, το ερώτημα είναι από πού μπορούν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να προμηθεύονται πλέον σπανιότερους πόρους πυρομαχικών.
Αλλά οι εταιρείες λένε ότι, ό,τι κι αν συμβεί στο άμεσο μέλλον, κάποια στιγμή πρέπει να έρθει η ανασυγκρότηση.
Μακριά από την Ουκρανία, για παράδειγμα, η ουγγρική εταιρεία μηχανικών Ganz-Mavag ανακοίνωσε ότι μέρος του σκεπτικού για την υποβολή προσφοράς για την αγορά της ισπανικής εταιρείας κατασκευής τρένων Talgo SA ήταν η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητα για να καλύψει τη ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη την επόμενη δεκαετία – καθώς η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είαι τεράστιο Project.
EBRD provides €60 million guarantee to support lending by Ukraine's  PrivatBank | Dnipropetrovsk Investment Agency
Στο Mykolaiv, σύμβουλοι και τοπικές αρχές συντάσσουν ένα γενικό σχέδιο το οποίο ολοκληρώνεται το 2050.
Πολλά από αυτά παραμένουν στα χαρτιά μόνο καθώς δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω πρόοδος πριν τελειώσει ο πόλεμος, δήλωσε ο Jesper Karup Pedersen, τεχνικός διευθυντής και διευθυντής έργου για την Cowi , μια Δανική εταιρεία συμβούλων μηχανικών που εργάζεται για την ανάπλαση του Mykolaiv.
«Πολλά από τα έργα μπορεί να είναι στόχοι βομβών», δήλωσε.
Συχνά απλές εργασίες όπως η προμήθεια εγγράφων από τις τοπικές αρχές είναι δύσκολες επειδή οι άνθρωποι οδηγούνται στην πρώτη γραμμή, δημιουργώντας κενά στην κρατική διοίκηση, είπε.
Τα περισσότερα από τα κονδύλια της Δανίας για τον δήμο χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής για την αγορά γεννητριών, αντλιών νερού, θερμαντήρων και υποστήριξης προσπαθειών αποναρκοθέτησης στην πόλη της οποίας ο πληθυσμός συρρικνώθηκε μετά τη στρατιωτική επιχείρηση πριν από δύο χρόνια.
Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα πρώτα βήματα αποδίδουν.
Υπάρχουν ήδη ορατά σημάδια ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να επιστρέφει στο Mykolaiv.
Στην τελευταία του επίσκεψη στην πόλη τον Ιανουάριο, ο Δανός πρεσβευτής Όλε Έγκμπεργκ Μίκελσεν είπε ότι βίωσε κυκλοφοριακή συμφόρηση για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο.
Ο Mikkelsen είπε ότι ελπίζει ότι οι δανικές εταιρείες θα επωφεληθούν μια μέρα από την καλή φήμη της χώρας τους στην Ουκρανία καθώς εξερευνούν εμπορικές ευκαιρίες στη χώρα. «Έχουμε την προσέγγιση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα», σημείωσε.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος και να πραγματοποιηθούν διασκέψεις για την ανοικοδόμηση».
Σίγουρα, οι νέες βιομηχανίες επιχειρούν να ριζώσουν στην ουκρανική αγορά, με την άμυνα και την τεχνολογία να αυξάνονται σε σημασία και να συνεισφέρουν στην οικονομία της Ουκρανίας.
Η γεωργία, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, υφίσταται τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των τελευταίων δεκαετιών.

Το ανθρώπινο δυναμικό

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία έχει παράσχει 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σημείωσε ότι η εστίαση δεν πρέπει να είναι μόνο στα χρήματα, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, δήλωσε η Beata Javorcik, επικεφαλής οικονομολόγος.
Πράγματι, η επιτυχία του μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απαιτεί την υπομονή των Ουκρανών και εάν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με τον Nayyem, τον Ουκρανό αξιωματούχο στο Κίεβο.
«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται με όρους «ο πόλεμος θα τελειώσει και…», αλλά δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει», είπε ο Nayyem.
«Και όταν τελειώσει, τι θα κάνουμε με έναν τέτοιο γείτονα;
Σίγουρα θα χρειαστούμε πολύ χρόνο για να αποκαταστήσουμε εδάφη που απελευθερώθηκαν ή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης