Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Το ατιμωτικό τέλος της Nuland είναι οιωνός για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Επαφές με Ρωσία μέσω… Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Το ατιμωτικό τέλος της Nuland είναι οιωνός για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Επαφές με Ρωσία μέσω… Αφγανιστάν
Με τη Nuland στη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών δεν υπήρχε πιθανότητα για μία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία - Τώρα όλα αλλάζουν 
Σχετικά Άρθρα
Πολλές είναι οι αναλύσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση της Victoria Nuland από την υψηλόβαθμη θέση, ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις που κατείχε.
Ήταν επί της ουσίας το Νο 3 ανώτατο στέλεχος του State Department.
Ως οιωνός για επικείμενη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εκλαμβάνουν πολλοί ειδικοί το γεγονός ότι ο διάδοχός της είναι ειδικός στις διαπραγματεύσεις και τις …αποχωρήσεις Αμερικανών από κρίσιμες καταστάσεις, όπως εκείνη στο Αφγανιστάν.
Την αποχώρηση της Nuland ανακοίνωσε την Τρίτη (5/3/2024) ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
Αλλά το ερώτημα είναι γιατί να φύγει τώρα και ενώ η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει μία ισχυρή και συνεκτική στάση για την Ουκρανία.

Η Nuland είχε δική της ατζέντα

Ενώ υπήρξαν φήμες ότι μπορεί η κατάσταση της υγείας της να είναι κακή ο πρώην αναλυτής της CIA Ray McGovern επισημαίνει ότι με την πολιτική της η Nuland – διαβόητο γεράκι – έφερε ΝΑΤΟ και Ρωσία πολύ κοντά σε μία πυρηνική σύγκρουση.
«Πιστεύω ότι η CIA, το Υπουργείο Άμυνας και η NSA (Εσωτερική Ασφάλεια) έλαβαν αυτό το μήνυμα λέγοντας: Κοίτα, η Victoria έχει τη δική της ατζέντα εδώ», είπε ο McGovern.
Ο πρώην αξιωματούχος της CIA συνέχισε την ανάλυσή του λέγοντας: «Ο πρόεδρος δεν θέλει πραγματικά να χτυπήσει αυτές τις αποθήκες πυρομαχικών στη Ρωσία ή να γκρεμίσει τη γέφυρα της Κριμαίας.
Επομένως, πρέπει να τη χαλιναγωγήσουμε (τη Nuland), υποθέτω ότι είναι ώρα να πάει για πρόωρη συνταξιοδότηση».

Δεν παραιτήθηκε οικειοθελώς

Η Nuland ,αναγκάζεται να παραιτηθεί λόγω ριζικών διαφωνιών με την πολιτική του Λευκού Οίκου, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών Scott Ritter.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτή δεν είναι οικειοθελής απόφασή της.
Δεν είναι πλέον σύμφωνη με την πολιτική που ακολουθούν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών», είπε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, η Nuland αναγκάζεται να παραιτηθεί επειδή δεν θα υποκύψει ποτέ στις απόψεις του Λευκού Οίκου: οι πεποιθήσεις της είναι πολύ ισχυρές και η θέση της στην αμερικανική πολιτική είναι πολύ υψηλή.
Η πρώην υφυπουργός επέτρεψε στον εαυτό της, μεταξύ άλλων, ρητορική που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Ουάσιγκτον στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Επιπλέον, ο Ritter χαρακτήρισε την παραίτηση της Nuland μέρος της προετοιμασίας του Biden για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
«Η κυβέρνηση Biden αξιολογεί τώρα την πραγματικότητα.
Έχουν μια επιλογή στα χέρια τους και η Ουκρανία γίνεται μεγάλο πρόβλημα.
Το ερώτημα είναι πώς να μετριαστούν οι συνέπειες της αναπόφευκτης νίκης της Ρωσίας», σημειώνει.

nuland_c.jpg

Δεν ήθελε να μείνει στη διοίκηση με την Ουκρανία ηττημένη

Μια άλλη θεωρία, αν και όχι απαραίτητα αντιφατική με τα παραπάνω, έχει προωθηθεί από τον καθηγητή εθνικής ασφάλειας στο Bowie State University, Dr. Matthew Crosston.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Nuland είχε παθολογικό μίσος για τον Putin και ήθελε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πλατφόρμα για να αποδυναμώσει και να μειώσει τον ρόλο της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή.
Ωστόσο την ίδια στιγμή γνώριζε πως η ουκρανική πλευρά χάνει.
«Ίσως δεν ήθελε να είναι στη διοίκηση που θα ήταν υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα» υποστηρίζει ο καθηγητής.

Ανοίγει ο δρόμος για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Αλλά τόσο ο McGovern όσο και ο Crosston θα συμφωνούσαν ότι με τη Nuland ως υφυπουργό Εξωτερικών - με αυτή την ιδιότητα βασικά διηύθυνε όλη την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρώπη -, οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Κιέβου και Μόσχας παρέμειναν μια εξαιρετικά μακρινή προοπτική ή ακόμη και αδύνατη.
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: όσο η Nuland παρέμενε σε αυτή την καρέκλα, δεν υπήρχε κυριολεκτικά καμία πιθανότητα να θεωρητικοποιηθεί μια τέτοια συζήτηση. Τώρα μπορεί», κατέληξε ο Crosston.
Ο δημοσιογράφος Glenn Greenwald αναφέρθηκε επίσης σε συνέντευξή του στο The Hill στην απομάκρυνση της Nuland.
Ο Greenwald περιγράφει την καριέρα της Victoria Nuland ως «τερατώδη, αιματοβαμμένη και ανόητη».

Λύση μέσω ...Αφγανιστάν

Ο προσωρινός αντικαταστάτης της ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο διπλωμάτης καριέρας John Bass, πρώην πρεσβευτής στο Αφγανιστάν.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιος για τη Διαχείριση.
Επιβλέπει την αποτυχημένη αποχώρηση του Biden από το Αφγανιστάν και επομένως είναι κάπως ειρωνικό το ότι θα επιβλέπει επίσης την πολιτική της Ουκρανίας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία όπου το Κίεβο βρίσκεται ξεκάθαρα στα σχοινιά.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Η παραίτηση Nuland σημάδι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει

Η παραίτηση της Nuland υποδηλώνει το επικείμενο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία συμφωνεί ο Γερμανό-φιλανδός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της Megaupload, Kim Dotcom.
«Αυτή η παραίτηση είναι ένα σαφές σημάδι ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος του.
Η Ρωσία νίκησε.
Η Δύση έχασε» αναφέρει στην ανάρτηση του ο Dotcom, επισημαίνοντας ότι το ουκρανικό σχέδιο της Nuland απέτυχε καθώς προκάλεσε χιλιάδες θύματα και κατέστρεψε την Ουκρανία.
«Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μείνει στη μνήμη όλων ως εκείνη που διοργάνωσε το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Ο αρουραίος φεύγει από το πλοίο που βυθίζεται…
Η Vicky και ο πολεμοχαρής σύζυγος της κέρδισαν εκατομμύρια από τον πόλεμο των αντιπροσώπων στην Ουκρανία» επισήμανε ο Dotcom.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης