Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της Ουκρανίας

Bloomberg: Περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της Ουκρανίας
Το Bloomberg σημειώνει ότι, προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, το ποσό αυτό είναι υπερπενταπλάσιο από τα κεφάλαια που διατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Σχεδίου Marshall (οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο)
Μπορεί να απαιτηθούν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση της Ουκρανίας, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δεν προιδεάζει για το χρονοδιάγραμμα λήξης της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία και «οι ουκρανικές αποτυχίες θολώνουν τη διάθεση στο Κίεβο», όλο και περισσότερες εταιρείες καταφθάνουν στη χώρα, υπολογίζοντας στο γεγονός ότι μετά το τέλος της σύγκρουσης θα ανοίξουν «μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες τουλάχιστον από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Κυβερνήσεις, στελέχη εταιρειών και επενδυτές παίρνουν θέσεις εν αναμονή μιας ανάκαμψης που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα απαιτηθούν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου».
Το Bloomberg σημειώνει ότι, προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, το ποσό αυτό είναι υπερπενταπλάσιο από τα κεφάλαια που διατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Σχεδίου Marshall (οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).
«Δεδομένου από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες πιθανότατα θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος των συμβάσεων, αλλά και η Τουρκία προχωρά εν τω μεταξύ»
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τουρκικές εταιρείες αποκαθιστούν γέφυρες, δρόμους, προμηθεύουν γεννήτριες ρεύματος και κινητά νοσοκομεία, ελπίζοντας ότι «θα έχουν πλεονέκτημα όταν αρχίσει ο αγώνας για μεγάλα συμβόλαια».
Επιπλέον, όπως γράφει το Bloomberg, αυστριακές και γερμανικές εταιρείες σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τις υποδομές και τις αμυντικές επιχειρήσεις.
Η γερμανική εταιρεία Rheinmetall AG, όπως γράφει το πρακτορείο, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο τα σχέδια για τη δημιουργία επιχείρησης στην Ουκρανία για την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ.
«Ο κατασκευαστής δομικών υλικών Fixit έχει ανοίξει μια νέα μονάδα παραγωγής στη δυτική Ουκρανία από πέρυσι και η χημική εταιρεία Bayer AG ανακοίνωσε επενδύσεις στην παραγωγή σπόρων», γράφει το Bloomberg.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δήλωσε τον Μάιο του 2022 ότι η χρηματοδότηση του «Σχεδίου Marshall» για την αποκατάσταση της Ουκρανίας ενδέχεται να απαιτήσει αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είπε τον Αύγουστο του 2022 ότι η αποκατάσταση της Ουκρανίας θα είναι μεγαλύτερη από το Σχέδιο Marshall και θα κοστίσει δισεκατομμύρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης