Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: H σπέκουλα για τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων έστειλε τον Nikkei 225 στο -2,7%

Ιαπωνία: H σπέκουλα για τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων έστειλε τον Nikkei 225 στο -2,7%
Η ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας έδειξε επίσης ότι η οικονομία απέφυγε την ύφεση το δ' τρίμηνο
Πτώση καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς η αναμονή των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κράτησε τις αγορές σε εγρήγορση, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν ραγδαία, εν μέσω της αυξανόμενης πεποίθησης ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια.
Οι περιφερειακές αγορές υποχώρησαν παρακολουθώντας την πτώση της Wall Street την Παρασκευή, καθώς η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τα αμερικανικά επιτόκια είδε τους traders να κατοχυρώνουν κέρδη σε υψηλά ρεκόρ, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.
Τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες έπαιξαν επίσης ρόλο στις ανησυχίες για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια, θέτοντας στο επίκεντρο της προσοχής την επερχόμενη μέτρηση για τον πληθωρισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Τα futures των αμερικανικών μετοχών παρέμειναν αμετάβλητα στο ασιατικό trading, αφού ανέκτησαν τις προηγούμενες απώλειες.

Κοντά σε αύξηση επιτοκίων η BoJ

Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας ήταν μακράν ο δείκτης με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία τη Δευτέρα, υποχωρώντας κατά 2,7%, καθώς μια σειρά από αναφορές έδειξαν ότι η Bank of Japan είναι κοντά στον τερματισμό της εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής της.
Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX έχασε σχεδόν 2%, καθώς και οι δύο δείκτες υποχώρησαν περαιτέρω από τα υψηλά ρεκόρ που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα.
Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η BοJ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια και να τερματίσει τις πολιτικές ελέγχου της τονωτικής καμπύλης αποδόσεων ήδη από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ιδίως εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερους ιαπωνικούς μισθούς και πληθωρισμό.
Η ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας έδειξε επίσης ότι η οικονομία απέφυγε την ύφεση το τέταρτο τρίμηνο.
Η ανθεκτικότητα της οικονομίας δίνει στην BοJ μεγαλύτερο περιθώριο να αρχίσει άμεσα την αύξηση των επιτοκίων.
Η BOJ θα συνεδριάσει στις 18 και 19 Μαρτίου, με πληροφορίες του Reuters να αναφέρουν ότι η αύξηση θα μπορούσε να γίνει είτε τότε είτε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στα τέλη Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης