Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρίκη στη Γάζα: 27 νεκροί από πείνα, αφυδάτωση - Σκότωσε (;) τον νο2 της Hamas το Ισραήλ

Φρίκη στη Γάζα: 27 νεκροί από πείνα, αφυδάτωση - Σκότωσε (;) τον νο2 της Hamas το Ισραήλ
Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία και ο Marwan Issa είναι νεκρός, θα πρόκειται για το ισχυρότερο πλήγμα του Ισραήλ στην Hamas σε αυτούς τους 5 μήνες του πολέμου
(upd6) Με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού να έχει ήδη αρχίσει στον μουσουλμανικό κόσμο, η φρίκη του πολέμου στη Γάζα παραμένει με τις τελευταίες επίσημες αναφορές να κάνουν λόγο για 27 νεκρούς από την πείνα και την αφυδάτωση.
Και ενώ, όπως προειδοποιούν διεθνείς οργανώσεις, ο λιμός είναι αναπόφευκτος για το 25% των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, καταβάλλονται απεγνωσμένες προσπάθειες τόσο με ρίψεις δεμάτων από τον αέρα όσο και μέσω θαλάσσιων διαδρόμων που τώρα στήνονται, να φτάσει η βοήθεια στον πληθυσμό.
Από την πλευρά του το Ισραήλ διαμηνύει πως θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον πόλεμο, τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως όλοι οι ηγέτες της Hamas είναι νεκροί.
Η δήλωση αυτή έγινε ύστερα από πληροφορίες, ότι ο νο2 της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas, Marwan Issa σκοτώθηκε ύστερα από πυραυλικό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Al – Nusseirat στην κεντρική Γάζα.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα πρόκειται για το ισχυρότερο πλήγμα του Ισραήλ στην Hamas σε αυτούς τους 5 μήνες του πολέμου.


Στους 27 οι νεκροί από την πείνα

Με τις στρατιωτικές συγκρούσεις να συνεχίζονται, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν πως οι νεκροί από την πείνα και την αφυδάτωση, ανέρχονται πλέον σε 27.
Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, δύο παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή λόγω της πείνας στο νοσοκομείο Kamal Adwan.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 15% των παιδιών στη Γάζα είναι αντιμέτωπο με έντονο υποσιτισμό ενώ υπογραμμίζεται ότι το 3% υποφέρει από σοβαρή απώλεια βάρους.
Μάλιστα, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η επιδείνωση της διατροφικής κατάστασης στη Γάζα τους τελευταίους μήνες, «δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Νεκρός ο νο2 της Hamas;

Και ενώ οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 31.000 από τον περασμένο Οκτώβριο εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι Ισραηλινοί προσπαθούν να απαντήσουν στο εάν πράγματι ο νο2 της στρατιωτικής ηγεσίας της Hamas, ο Marwan Issa γνωστός και ως ο «Άνθρωπος Σκιά» είναι νεκρός ύστερα από την αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Al – Nusseirat στην κεντρική Γάζα.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ο θάνατος του, τότε θα πρόκειται για τον υψηλότερο αξιωματούχο της Hamas που καταφέρνουν να σκοτώσουν οι Ισραηλινοί σε αυτούς τους 5 μήνες πολέμου.

Το πλήγμα

Όπως ανακοίνωσε ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του IDF, οι Ισραηλινοί αξιοποίησαν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του Issa και το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έπληξαν τον καταυλισμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Issa και ένας δεύτερος διοικητής της Hamas, υπεύθυνος για τα όπλα της Hamas στη Γάζα – φέρονται να χρησιμοποιούσαν υπόγειο συγκρότημα στον καταυλισμό, το οποίο επλήγη από τα ισραηλινά αεροσκάφη σε κοινή επιχείρηση με την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet.
«Δίπλα τους στο τούνελ υπήρχαν και άλλοι τρομοκράτες» υποστήριξε ο Hagari, ενώ οι Παλαιστίνιοι, αν και επιβεβαιώνουν την επίθεση, υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να δώσουν λεπτομέρειες για την τύχη του Issa.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα με βεβαιότητα, αναγνωρίζοντας πάντως πως θα πρόκειται για τεράστια επιτυχία εάν όντως ο Issa είναι νεκρός.

Από τους πλέον καταζητούμενους

Όπως αναφέρεται, ο Issa ήταν στην ισραηλινή λίστα με τους πλέον καταζητούμενους αρχηγούς της Hamas, μαζί με τον Mohammed Daif, διοικητής των Ταξιαρχίων al-Qassam και με τον επικεφαλής της Hamas στη Γάζα, Yahya Sinwar.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως εάν όντως ο Issa είναι νεκρός, τότε θα καταστούν ακόμα πιο δύσκολες οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του πάντως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υπογράμμισε πως οι ηγέτες της Hamas «είναι όλοι νεκροί».

Μέχρι τέλους

Άλλωστε ο Netanyahu έχει καταστήσει σαφές πως το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι να επιτύχει όλους τους στόχους του, ανάμεσα στους οποίους είναι η πλήρης εξουδετέρωση της Hamas, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ μια νέα εισβολή όπως αυτή που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου του 2023 που άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς.
Αναφερόμενος στις επικρίσεις των ΗΠΑ και του προέδρου, Biden, ο οποίος υπογράμμισε πως ο «Netanyahu κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «συμφωνούμε στους βασικούς σκοπούς, αλλά έχουμε διαφωνίες για τα μέσα προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι σκοποί», προσθέτοντας ότι η εντύπωση πως υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ «δεν βοηθά» το εβραϊκό κράτος στον πόλεμο με την Hamas.
Όπως είπε ο Netanyahu, η εισβολή στη Rafah, στο τελευταίο οχυρό της Hamas όπως λένε οι Ισραηλινοί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 4 με 6 εβδομάδες.

Για χρόνια η ένοπλη αντίσταση της Hamas

Και μπορεί ο Netanyahu να εκτιμά πως ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμα, όμως οι Αμερικάνοι δεν συμμερίζονται αυτήν την αισιοδοξία του.
Είναι χαρακτηριστικό πως η υπηρεσία που συντονίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών (ODNI) επισήμανε σε έκθεσή της πως το Ισραήλ «πιθανόν» θα παραμένει αντιμέτωπο «τα επόμενα χρόνια» με «την ένοπλη αντίσταση της Hamas», υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης με την εμπλοκή της Hezbollah.

Πόλεμος στο Ραμαζάνι

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres ανέφερε πως τον αφήνει άφωνο το γεγονός πως ο πόλεμος συνεχίζεται, κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια κατάπαυση πυρός έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι και να αποδεσμευθεί η βοήθεια στη Γάζα ενώ εκτίμησε ότι μια επίθεση στη Rafah θα ρίξει τους Παλαιστίνιους «σε έναν ακόμα βαθύτερο κύκλο της κόλασης».

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 25% του πληθυσμού κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα.
Για αυτόν τον λόγο και καταβάλλονται προσπάθειες για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης και αέρος.
Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες, αεροσκάφη διαφόρων χωρών προχώρησαν σε ρίψεις δεμάτων με έτοιμα γεύματα ενώ και το πλοίο Open Arms φέρεται να αναχώρησε από το λιμάνι της Λάρνακας προκειμένου να παραδώσει 200 τόνους τροφίμων στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου που άνοιξε η ΕΕ, ενώ ο αμερικανικός στρατός σπεύδει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα, ένα «λιμάνι» για να εκφορτώνεται η βοήθεια.
Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα χρειαστεί ως και 60 ημέρες για να υλοποιηθεί.

Στους 31.184 οι νεκροί

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός που δίνουν οι Παλαιστίνιοι, κάνει λόγο για τουλάχιστον 31.184 Παλαιστίνιους νεκρούς και για 72.889 τραυματίες από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ισραηλινών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης