Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποβρύχια ληστεία της CIA: Πώς οι ΗΠΑ ανέσυραν ένα ρωσικό υποβρύχιο από τον Ειρηνικό γεμάτο με ενεργούς πυραύλους

Η υποβρύχια ληστεία της CIA: Πώς οι ΗΠΑ ανέσυραν ένα ρωσικό υποβρύχιο από τον Ειρηνικό γεμάτο με ενεργούς πυραύλους
Το τμήμα που ανακτήθηκε παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για το σχεδιασμό των σοβιετικών υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών κατασκευής, των συχνοτήτων αντικατάστασης εξαρτημάτων και του πάχους του υποβρυχίου
Στα ιστρικά χρονικά της κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου, λίγες στρατιωτικές επιχειρήσεις συναγωνίζονται το θράσος και την τεχνική εφευρετικότητα του Project AZORIAN.
Καλυμμένη με μυστικότητα επί χρόνια, η μυστική αποστολή ενορχηστρωμένη από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) χρησιμεύει ως απόδειξη της επινοητικότητας και της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των γεωπολιτικών συγκρούσεων της εποχής.
Όλα ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 1968, όταν το K-129, ένα σοβιετικό υποβρύχιο βαλλιστικού πυραύλου Project 629A, ξεγλίστρησε αθόρυβα από τη ναυτική βάση Rybachiy στην Καμτσάτκα. Η αποστολή του: μια τακτική περιπολία πυραύλων στα ύδατα του Ειρηνικού βορειοανατολικά της Χαβάης.
Λειτουργώντας υπό σιωπή ασυρμάτου τις πρώτες δύο εβδομάδες, το υποβρύχιο απέτυχε να εμφανιστεί όπως είχε προγραμματιστεί μέχρι τις 8 Μαρτίου. Στις τάξεις των Σοβιετικών επικραρούσε κόκκινος συναγερμός, πυροδοτώντας μια ξέφρενη επιχείρηση αναζήτησης που εκτείνεται σε διάστημα δύο μηνών.
Ένας στόλος 36 σκαφών, συμπληρωμένος από 53 αεροσκάφη, σάρωσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μίλια ωκεανού, παλεύοντας με κύματα που έφτασαν σε ύψος τα 45 πόδια. Παρά τις προσπάθειές τους, το K-129 παρέμεινε άπιαστο, χαμένο στα βάθη.
Άγνωστο στους Σοβιετικούς, κάθε τους κίνηση παρακολουθούνταν στενά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας το εξελιγμένο Σύστημα Επιτήρησης Ήχου (SOSUS), σχεδιασμένο για την ανίχνευση σοβιετικών υποβρυχίων, οι Αμερικανοί έπιασαν τον ενδεικτικό ήχο ενός σκάφους. Μείωσαν την ακτίνα αναζήτησης σε μόλις πέντε μίλια για να πλησιάσουν το σήμα.
Έτσι οι ΗΠΑ έστειλαν το USS Halibut, ένα υποβρύχιο που επαναχρησιμοποιήθηκε για επιχειρήσεις πληροφοριών, για να εντοπίσει το K-129. Μετά από μια εξαντλητική αναζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από ένα μήνα, το Halibut πέτυχε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη.
Στα βάθη του Ειρηνικού, περίπου 1.500 μίλια βορειοδυτικά της Χαβάης, το υποβρύχιο ανακάλυψε το K-129 σε ένα εκπληκτικό βάθος 16.500 ποδιών.
Παρά την τραγική του μοίρα λόγω μιας καταστροφικής μηχανικής βλάβης, το K-129 είχε έναν θησαυρό στρατηγικής σημασίας.
Τα κρίσιμα εξαρτήματα του ρωσικού υποβρυχίου, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων του, οι οποίοι παρέμειναν ανέγγιχτοι.

Αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία αυτού του ευρήματος, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του Ψυχρού Πολέμου, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) ανέλαβε γρήγορα τον έλεγχο της μυστικής επιχείρησης ανάκτησης με την κωδική ονομασία Project Azorian. 
Κάτω από το πρόσχημα μιας επιχείρησης εξόρυξης βαθέων υδάτων, η CIA ενορχήστρωσε μια περίπλοκη αποστολή διάσωσης για την ανάκτηση του K-129 και του δυνητικά ανεκτίμητου φορτίου πυρηνικών πυραύλων του.
Εκείνη την εποχή, η ανάκτηση οτιδήποτε από τα εκπληκτικά βάθη των 16.500 ποδιών παρέμενε ένα ακατόρθωτο κατόρθωμα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το βάρος του αντικειμένου, που εκτιμάται σε περίπου 2.000 τόνους. 
Ενώ η βιομηχανία εξόρυξης βαθέων υδάτων βρισκόταν ακόμη στα σκαριά, υπήρχε μια που ξεχώριζε μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών: η Global Marine, γνωστή για την εξειδίκευσή της στη κατασκευή σκαφών εξόρυξης ωκεανών.
Ωστόσο, η ενορχήστρωση μιας τέτοιας μυστικής επιχείρησης απαιτούσε κάτι περισσότερο από απλή τεχνική ικανότητα - απαιτούσε μια προσεκτικά φτιαγμένη «βιτρίνα». Έτσι στο παιχνίδι του «χαμένου θησαυρού» μπαίνει ο Hughes, ο αινιγματικός μεγιστάνας του πετρελαίου του Τέξας, γνωστός για τις εκκεντρικότητα του. 
Το αφήγημα απεικόνιζε ένα τολμηρό αλλά οικονομικά επισφαλές εγχείρημα εξαγωγής οζιδίων μαγγανίου χρησιμοποιώντας πειραματικές μεθόδους εξόρυξης βαθέων υδάτων, δίνοντας έναν αέρα νομιμότητας στη μυστική επιχείρηση.
Για να διαφυλαχθεί το απόρρητο της αποστολής, το νέο σκάφος - βιτρίνα συναρμολογήθηκε σε εσωτερικούς χώρους και στη συνέχεια φορτώθηκε διακριτικά σε πλοίο. Με αυτές τις εξειδικευμένες λειτουργίες, το σκάφος θα μπορούσε να εκτελέσει ολόκληρη την επιχείρηση ανάκτησης υποβρύχια, προστατευμένο από τον εντοπιισμό άλλων σκαφών, αεροσκαφών ή δορυφόρων επιτήρησης.

Η ανάκτηση

Στις 4 Ιουλίου 1974, έξι χρόνια μετά την ανακάλυψη του υποβρυχίου, το Glomar Explorer έφτασε τελικά στο σημείο.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το Glomar Explorer βρέθηκε υπό επιτήρηση από σοβιετικά σκάφη σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. 

Στη συνέχεια, ένα ρυμουλκό ωκεανού που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή πληροφοριών παρέμεινε στην περιοχή για εβδομάδες. Αυτό το ρυμουλκό τοποθετήθηκε στρατηγικά για την ανάκτηση συντριμμιών από τον Explorer και συμμετείχε σε προκλητικούς ελιγμούς, συμπεριλαμβανομένης της πλεύσης κοντά στο αμερικανικό πλοίο. 
Οι Σοβιετικοί αγνοούσαν τις μυστικές δραστηριότητες που εκτυλίσσονταν κάτω από την επιφάνεια. 
Στις 18 Μαρτίου 1975, ο δημοσιογράφος Jack Andersson εξέθεσε τις λεπτομέρειες του Project Azorian στο κοινό, αψηφώντας τα αιτήματα του διευθυντή της CIA William Colby για μυστικότητα.
Παρά τη σιωπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί του θέματος, η κατάσταση κλιμακώθηκε στα τέλη Ιουνίου καθώς οι Σοβιετικοί έστειλαν ένα πλοίο για να παρακολουθήσουν και να προστατεύσουν τον τόπο ανάκτησης.
Με την αποκάλυψη της μυστικής επιχείρησης της CIA, ο Λευκός Οίκος επέλεξε να ακυρώσει την προγραμματισμένη δεύτερη προσπάθεια ανάκαμψης, τερματίζοντας ουσιαστικά το Project Matador. Στη συνέχεια, το Σοβιετικό Ναυτικό ενίσχυσε την επιτήρηση του ωκεανού που περιβάλλει το σημείο του ναυαγίου.
Ωστόσο, το περιεχόμενο των συντριμμιών που ανασύρθηκαν παρέμεινε αντικείμενο συζήτησης. 
Το τμήμα που ανακτήθηκε παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για το σχεδιασμό των σοβιετικών υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών κατασκευής, των συχνοτήτων αντικατάστασης εξαρτημάτων και του πάχους του υποβρυχίου.



GLOMAR.webp




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης