Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Arabiya: Η Hamas συμφώνησε στην αμερικάνικη πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Al Arabiya: Η Hamas συμφώνησε στην αμερικάνικη πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Η αντιπροσωπεία της Hamas θα φτάσει στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της
H σουνίτικη Παλαιστινιακή οργάνωση Hamas έχει συμφωνήσει σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε η αμερικάνικη πλευρά για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη σχετική αποκάλυψη προέβη τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο πηγή στην ηγεσία της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό δίκτυο από το Κατάρ, η πρωτοβουλία των ΗΠΑ προβλέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον θύλακα και τη σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.
Έχοντας στα χέρια της αυτή την πρόταση, η αντιπροσωπεία της Hamas θα φτάσει στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.
Η πηγή πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές του κινήματος έλαβαν πρόταση για εφαρμογή εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, που διατυπώθηκε από πολλές χώρες, η Hamas θα κληθεί να απελευθερώσει ανήλικους ομήρους, καθώς και γυναίκες και ηλικιωμένους Ισραηλινούς που βρίσκονται υπό την αιχμαλωσία τους.
Δεν έχουν δοθεί ακόμη πληροφορίες για το κατά πόσο το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση.
Η σύνθεση των χωρών που συμμετείχαν στην ανάπτυξη της πρότασης επίσης δεν αποκαλύπτεται.
Πάντως, η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τη συμφωνία και τους πρόσθετους όρους.
Το προηγούμενο στάδιο των πολυμερών διαβουλεύσεων για τη Γάζα πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου και στο πλαίσιο αυτού του γύρου η Hamas και το Ισραήλ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε καμία συμφωνία.
Στις 7 Μαρτίου, το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahira Al-Ikhbariya δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο θα επαναληφθούν «τις επόμενες ημέρες».
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκε απότομα μετά τη διείσδυση μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, που συνοδεύθηκε από δολοφονίες κατοίκων συνοριακών οικισμών και σύλληψη ομήρων.
Το Ισραήλ απάντησε και άρχισε να επιτίθεται στον θύλακα και σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας.
Την 1η Δεκεμβρίου πέρυσι, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Hamas ότι παραβίασε την εκεχειρία που ίσχυε από τις 24 Νοεμβρίου και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στις εχθροπραξίες στη Γάζα.
Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον νέο γύρο των ισραηλινών επιδρομών που κρατά ως και σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης