Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over - Ουκρανός αρχηγός στρατού: Καταρρέει το μέτωπο - Σχέδιο Ρώσων για αντεπίθεση σοκ και δέος, βλέπουν πραξικόπημα

Game over - Ουκρανός αρχηγός στρατού: Καταρρέει το μέτωπο - Σχέδιο Ρώσων για αντεπίθεση σοκ και δέος, βλέπουν πραξικόπημα
Der Spiegel: Ο Ουκρανός αρχηγός στρατού Oleksandr Syrskyi προειδοποιεί για κατάρρευση μετώπου - Vadim Karasev (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Οι ρώσοι χτυπούν τους Patriot για να ξεκινήσουν μεγάλη αντεπίθεση 
(upd 43) Όταν ο αρχηγός στρατού της Ουκρανίας προειδοποιεί ότι ο ρωσικός στρατός έχει πλήρως την πρωτοβουλία στο μέτωπο και σχεδιάζει μεγάλη αντεπίθεση που θα μπορούσε να διασπάσει την Ουκρανική άμυνα σε πολλά σημεία… οποιαδήποτε σχόλιο περιττεύει.
Ο νέος αρχηγός στρατού Oleksandr Syrskyi ξεκάθαρα προειδοποίησε ότι η σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών και όπλων στον Ουκρανικό στρατό, θα επιτρέψει στους ρώσους να σπάσουν την αμυντική γραμμή της Ουκρανίας…
Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι με σχέδιο διαλύουν τα συστήματα Patriot ώστε να μπορέσουν να βελτιστοποιήσουν την σχεδιαζόμενη αντεπίθεση τους…
Υπάρχουν εντεινόμενες φήμες για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα στην Ουκρανία από μέλη του ουκρανικού στρατού, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί κάποια κίνηση αλλά το χάσμα στρατιωτών και ηγεσίας στην Ουκρανία είναι δραματικό.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι από πλευράς ηθικού ο Ουκρανικός στρατός έχει καταρρεύσει…
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας υπαναχωρούσε και καθησύχαζε τους τρομοκρατημένους Γάλλους πολίτες ότι η χώρα τους δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Ανέκρουσε πρύμναν ο  Macron: Η Γαλλία δεν θα προχωρήσει ποτέ σε στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία


Επιβεβλημένη - λόγω της τρομοκρατημένης γαλλικής κοινωνίας-  υπαναχώρηση από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος από τα πολεμικά κηρύγματα και την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, κατέληξε στη δήλωση ότι η χώρα του δεν θα αναλάβει καμία επιθετική πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

Η ψύχραιμη στάση της Ρωσίας όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με τη συνεχή προέλαση στο πεδίο της μάχης, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εξουθένωση των πολεμικών ιαχών από τη Δύση.
Επίσης ο Macron δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας καθώς όλα τα κόμματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
«Η Γαλλία δεν θα αναλάβει ποτέ την πρωτοβουλία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 το βράδυ της Πέμπτης (14/3/3/2024).
«Δεν θα αναλάβουμε ποτέ επιθετική ενέργεια, δεν θα αναλάβουμε ποτέ την πρωτοβουλία», απάντησε ο Macron όταν ρωτήθηκε υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να σταλεί ο γαλλικός στρατός στην Ουκρανία.
Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει», επέμεινε ο Macron.
Ο Macron, συνέχισε, βλέπει τη Ρωσία ως αντίπαλο και θα την αποκαλέσει «εχθρό» μόνο εάν οι ευρωπαϊκές χώρες εμπλακούν στη σύγκρουση.
«Σε αυτό το σημείο η Ρωσία είναι, αναμφίβολα, αντίπαλος», σημείωσε.
Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη διαφορά μεταξύ ενός αντιπάλου και ενός εχθρού, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του «δεν βρίσκεται σε κατάσταση πόλεμο με τη Ρωσία».
Αφού κλήθηκε πολλές φορές να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα γίνει αντιληπτή η Μόσχα ως εχθρός, ο Macron απάντησε ότι αυτό θα συμβεί εάν «η Ρωσία προχωρήσει σε μια νέα κλιμάκωση που θα εμπλέξει» τους πάντες στη σύγκρουση.
«Ελπίζω πολύ ότι αυτό δεν θα συμβεί», υπογράμμισε.

Νέα συντριβή των Ουκρανών στα ρωσικά σύνορα - Απετράπη μια ακόμα προσπάθεια εισβολής

Νέες μάχες στα ρωσικά σύνορα, και συγκεκριμένα στις επαρχίες Kursk και Belgorod, καταγράφηκαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 14/3  καθώς δυνάμεις της Ρωσικής Φρουράς, του ρωσικού στρατού αλλά και της FSB συγκρούστηκαν με ένοπλες δυνάμεις Ουκρανών αλλά και ομάδες σαμποτέρ, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, επιχείρησαν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του ρωσικού εδάφους.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν εχθρικές προσπάθειες διείσδυσης τόσο στην περιοχή του Belgorod κοντά στο χωριό Spodaryushino όσο και στην επαρχία Kursk, κοντά στο χωριό Tetkino, όπου επιχείρησαν ομάδες δολιοφθορέων.
«Ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών και των πυρών πυροβολικού, καταστράφηκαν έως και 195 στρατιωτικοί, πέντε άρματα μάχης, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκκαθάρισης ναρκών πυραύλων UR-77 και τρία οχήματα μηχανικής εκκαθάρισης» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως από τις 10 Μαρτίου του 2024 οι ρωσικές δυνάμεις είχαν σταματήσει πολλές προσπάθειες Ουκρανών να διαρρήξουν τα σύνορα της Ρωσίας και να εισβάλλουν στο ρωσικό έδαφος, με τις πιο έντονες ωστόσο προσπάθειες να καταγράφονται στις 12 Μαρτίου, όταν και οι Ουκρανοί επιχείρησαν να εισβάλλουν από τρεις κατευθύνσεις.
Όλες τους οι προσπάθειες όμως αντιμετωπίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις και κατέληξαν σε μια ακόμα συντριβή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με μεγάλο αριθμό θυμάτων και καταστροφών στρατιωτικού εξοπλισμού.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones κατά της Ουκρανίας με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν πως κατάφεραν να αναχαιτίσουν τα 22 από τα συνολικά 34 drones Shahed που εκτόξευσε ο ρωσικός στρατός.

Στους 19 οι τραυματίες άμαχοι από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Belgorod

Ο αριθμός των αμάχων στην περιοχή του Belgorod που τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έφτασε τους 19, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Vyacheslav Gladkov.
Νωρίτερα, αναφέρθηκαν 17 τραυματίες.
Τα συστήματα της ρωσικής αεράμυνας πάνω από το Belgorod και την ευρύτερη περιοχή κατέρριψαν 11 αεροπορικούς στόχους, ανέφερε ο Gladkov.


Der Spiegel: Ο Ουκρανός αρχηγός στρατού Oleksandr Syrskyi προειδοποιεί για κατάρρευση μετώπου

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε συνεντεύξεις με ανώνυμους Ουκρανούς διοικητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι σχεδόν όλες οι ουκρανικές μονάδες έχουν σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών και ότι ορισμένες ουκρανικές μονάδες με περιορισμένα πυρομαχικά και όπλα μπορούν να κρατήσουν μόνο τις τρέχουσες θέσεις τους εάν οι ρωσικές δυνάμεις δεν «επιτεθούν με πλήρη δύναμη».
Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής, Στρατηγός Oleksandr Syrskyi
προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος ρωσικών μονάδων να προχωρήσουν βαθιά στους ουκρανικούς σχηματισμούς σε απροσδιόριστες περιοχές της πρώτης γραμμής, δηλαδή να διασπάσουν την Ουκρανική άμυνα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα προσπαθούν να μετριάσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη πυρομαχικών δίνοντας προτεραιότητα στην κατανομή πυρομαχικών σε τομείς του μετώπου που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερης κλίμακας ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις.
Η χαμηλότερη ένταση των ρωσικών επιθετικών προσπαθειών εναντίον τομέων που δεν έχουν προτεραιότητα επί του παρόντος, πιθανότατα κρύβει τους κινδύνους για τις ουκρανικές δυνάμεις σε εκείνες τις περιοχές που προκύπτουν από ελλείψεις πυρομαχικών. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την πρωτοβουλία σε όλο το θέατρο και θα είναι σε θέση να καθορίσουν τον χρόνο, την τοποθεσία και την κλίμακα των επιθετικών επιχειρήσεων, εφόσον διατηρούν την πρωτοβουλία.
Οι δηλώσεις του Syrskyi και των Ουκρανών διοικητών υποδηλώνουν ότι η εντατικοποίηση των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων σε μια περιοχή όπου οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν δώσει προτεραιότητα στην κατανομή ήδη περιορισμένων προμηθειών πυρομαχικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωσική μεγάλη νίκη και προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση στην πρώτη γραμμή σύντομα…
Επομένως, η τρέχουσα πρώτη γραμμή είναι πιθανό να μην είναι σταθερή.
Η πρωτοβουλία της Ρωσίας σε όλο το θέατρο στην Ουκρανία πιθανότατα θα επιτρέψει στη ρωσική στρατιωτική διοίκηση να επαναπροσδιορίσει δυναμικά τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλη την πρώτη γραμμή.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας σε όλο το θέατρο στην Ουκρανία.

Δραματική η κατάσταση στον Ουκρανικό στρατό λόγω της έλλειψης όπλων και πυρομαχικών


Οι ελλείψεις στην Ουκρανία σε πυρομαχικά και άλλο πολεμικό υλικό που προκύπτουν από καθυστερήσεις στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ μπορεί να κάνουν την τρέχουσα ουκρανική γραμμή μετώπου δραματικά ευάλωτη από ότι έχει εκτιμηθεί.
Η ουκρανική ιεράρχηση των τομέων που απειλούνται περισσότερο από τις εντατικές ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει τρωτά σημεία αλλού που οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν για να κάνουν ξαφνικές και εκπληκτικές προόδους εάν συνεχίσουν να μειώνονται οι ουκρανικές προμήθειες.
Η διατήρηση της πρωτοβουλίας από τη Ρωσία σε όλο το θέατρο αυξάνει τους κινδύνους τέτοιων εξελίξεων αφήνοντας τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση να επιλέξει να αυξήσει ή να μειώσει τις επιχειρήσεις οπουδήποτε κατά μήκος της γραμμής σχεδόν κατά βούληση.

Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι ο Ουκρανικός στρατός θα καταλάβει το Ουκρανικό κοινοβούλιο, με πραξικόπημα


Ο ουκρανικός στρατός, δυσαρεστημένος με τις πολιτικές της ηγεσίας της Ουκρανίας, σχεδιάζει να καταλάβει το Verkhovna Rada στο Κίεβο με πραξικόπημα…με βάση πληροφορίες από κλειστό πόρο που έλαβαν Ρώσοι ειδικοί.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας είπε ότι Ρώσοι ειδικοί απέκτησαν πρόσβαση στο κανάλι Telegram "ParaBelum", στο οποίο εκπρόσωποι των επίλεκτων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και των Εθνικών Ταγμάτων «συζητούν σοβαρά επιλογές για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» και επίσης σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού κόμματος με πτέρυγα μάχης.
Με βάση την αλληλογραφία συζητούν για τη γρήγορη κατάληψη της Verkhovna Rada θεωρώντας ότι θα έχουν τον στρατό στο πλευρό τους.
«Η πιο σημαντική ενέργεια που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε με αστραπιαία ταχύτητα είναι να καταλάβουμε την Verkhovna Rada σε μια συγκεκριμένη στιγμή», λέει ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση.
«Όταν το προσωπικό στρατολογηθεί, οι μαχητές εκπαιδευτούν, οι μάζες θα είναι έτοιμες», προσθέτει ένας άλλος συμμετέχων στη συνομιλία.
«Πρέπει να υπάρχει υποστήριξη από τον στρατό.
Χωρίς αυτό, δεν θα βγει τίποτα από αυτό.
Η κύρια κινητήρια δύναμη.
Από τα χαρακώματα θα πουν ότι είναι μαζί μας και ο κόσμος θα μας ενώσει»
«Επιπλέον, όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι ο στρατός είναι στο τιμόνι και ο υπόλοιπος στρατός είναι πίσω τους, όλοι θα ταχθούν στο πλευρό μας», εξηγεί ένας άλλος.
Η κόντρα μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας προέκυψε στο πλαίσιο μιας πολύμηνης αντιπαράθεσης μεταξύ του πρώην γενικού διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Zaluzhny και του Vladimir Zelensky και της ομάδας του.

Alexander Dudchak ( Ουκρανός Πολιτικός - Ερευνητής): Γραμμένο στα άδυτα της CIA το σενάριο ανατροπής του Zelensky και κατάληψης του ουκρανικού κοινοβουλίου από τον στρατό

Η κατάληψη του ουκρανικού κοινοβουλίου από τον στρατό δεν θα προέλθει από ένα κίνημα βάσης, δήλωσε στο Sputnik ο ειδικός της «Άλλης Ουκρανίας», Alexander Dudchak, υποδηλώνοντας ότι η πιθανή εξέγερση έχει ήδη ενορχηστρωθεί από τη Δύση.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, η εμπλοκή του ουκρανικού στρατού είναι γεμάτη κινδύνους, δεδομένου ότι όσοι βρίσκονται στα χαρακώματα παρακολουθούνται στενά από ξένους μισθοφόρους από «αποσπάσματα» με εντολές να πυροβολούν όποιον εγκαταλείπει τις θέσεις του ενάντια στις διαταγές.
Εάν επιτραπεί στα ουκρανικά στρατεύματα να βαδίσουν προς το Κίεβο, αυτό θα σήμαινε ότι το σενάριο αλλαγής καθεστώτος γράφτηκε στην Ουάσιγκτον ως απάντηση στην άρνηση του Zelensky να διεξαγάγει εκλογές φέτος, υποστηρίζει ο Dudchak.
Ο ειδικός επιμένει ότι καμία από τις δομές του ουκρανικού στρατού και πληροφοριών δεν είναι ανεξάρτητη: καθεμία από αυτές έχει είτε Βρετανούς είτε Αμερικανούς «επόπτες».
«Η αντιπαράθεση μεταξύ του στρατού και του καθεστώτος του Κιέβου είναι γενικά μια εκδήλωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον», είπε ο Dudchak.
«Το γραφείο του προέδρου είναι υπό βρετανικό έλεγχο, ενώ ο στρατός, ο οποίος υποτίθεται ότι θα συγκεντρωθεί στο όνομα του Zaluzhny καθοδηγείται από τους Αμερικανούς, ενώ η SBU είναι επίσης μια δομή που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ».
Οι συνέπειες για το Κίεβο θα είναι δραματικές και θα μπορούσαν να περιπλέξουν σοβαρά τις θέσεις του ουκρανικού στρατού στην πρώτη γραμμή, καταλήγει ο ερευνητής.

Γερμανία: Καταψήφισε η Bundestag την παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Η Bundestag, η γερμανική Βουλή, καταψήφισε για δεύτερη φορά πρόταση νόμου των CDU/CSU για την παράδοση των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Στην πρότασή της, η Χριστιανική Ένωση ζητούσε την «άμεση» διάθεση του οπλικού ζητήματος «Taurus» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, παρά την επανειλημμένη απόρριψη σχετικού αιτήματος από τον καγκελάριο Scholz.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU - CSU, κατά της πρότασης ψήφισαν 495 βουλευτές, υπέρ 190 και 5 απείχαν.
Η Ένωση δεν κατόρθωσε τελικά να εξασφαλίσει ψήφους από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Κατά της πρότασης ψήφισαν μάλιστα και 7 από τους δικούς της βουλευτές, αν και διχασμένοι εμφανίστηκαν και οι Πράσινοι, οι οποίοι μετέχουν της κυβέρνησης συνασπισμού.
Η αντιπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων υποστήριξε ότι η Ουκρανία χρειάζεται οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και καταδίκασε τον δισταγμό του Scholz, αναφέροντας πως αυτός ο δισταγμός είναι που τελικά θα συμβάλει στην κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Trump σε Ευρωπαίους: Πληρώστε περισσότερα για την Ουκρανία γιατί εσείς κινδυνεύετε – Άδικο για ΗΠΑ

Να πληρώσουν περισσότερα για την Ουκρανία καλεί τους Ευρωπαίους ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα, Donald Trump.
Σε δηλώσεις του στο Newsmax ο Trump είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει τόσα όσα και οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς η σημερινή κατάσταση είναι άδικη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Ευρώπη πληρώνει ένα μικρό κλάσμα από αυτό που πληρώνουμε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί θα πρέπει να πληρώσουν το ίδιο, όπως οι ΗΠΑ…
Διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από εμάς...
Η Ευρώπη ξοδεύει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα για την Ουκρανία.
Αυτό είναι άδικο.
Δεν είναι δίκαιο για την Αμερική, δεν είναι δίκαιο για τον Αμερικανό φορολογούμενο» υποστήριξε ο Trump απαντώντας σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να διακόψει την χρηματοδότηση της Ουκρανίας, εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Trump έχει πει ότι εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενδέχεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025 για να συζητήσει το μέλλον της συμμαχίας.
Χαρακτηριστική πάντως ήταν η τοποθέτηση του σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Νότια Καρολίνα, όπου και είπε ότι όταν ήταν πρόεδρος, ο επικεφαλής μιας ανώνυμης «μεγάλης χώρας» του ΝΑΤΟ τον ρώτησε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρείχαν προστασία στη συμμαχία σε περίπτωση «επίθεσης από τη Ρωσία».
Ο Trump του είπε ότι δεν θα το έκανε διότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν αρκετά κονδύλια για την άμυνα, επισημαίνοντας ότι «θα υποστήριζε τη Ρωσία να κάνει ό,τι διάολο θέλει».

Βόμβα Stoltenberg: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους του ΝΑΤΟ εναντίον του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους που της προμήθευσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως δήλωσε, η Ουκρανία φέρεται να μπόρεσε να «χτυπήσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» και επίσης «να διασφαλίσει το άνοιγμα ενός διαδρόμου από την Οδησσό».
«Μερικοί από τους πυραύλους, ορισμένα από τα συστήματα που ήταν κρίσιμα για το άνοιγμα αυτού του διαδρόμου, τα παρασχέθηκαν από συμμάχους του ΝΑΤΟ», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (14/3/2024) όπου παρουσίασε την ετήσια έκθεση του οργανισμού του.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το Κίεβο εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη ενώ τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν πέντε πυραύλους και το ιστορικό αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπέστη ζημιές.
Όπως μετέδωσε αργότερα το Sky News, επικαλούμενο πηγή στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ουκρανία χρησιμοποίησε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για την επίθεση.

Τρόμαξε ο Stoltenberg: Τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα είναι πρόκληση, χρειαζόμαστε μαζική και ποιοτική αεράμυνα

Τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται να αναπτύξει πολυεπίπεδη αεράμυνα, δήλωσε ο Jens Stoltenberg.
«Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι φυσικά μια πραγματική πρόκληση.
Αποδεικνύει ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πολλά και σε πιο προηγμένα οπλικά συστήματα», είπε.
«Δείχνει επίσης την ανάγκη για μια πολυεπίπεδη αεράμυνα, καταδεικνύει την ανάγκη για αεροπορική και πυραυλική άμυνα, και καταδεικνύει την ανάγκη όχι μόνο για υψηλή ποιότητα αλλά και μαζική.
Επειδή μία από τις στρατηγικές που έχουμε δει στην Ουκρανία είναι φυσικά να προσπαθήσει να συντρίψει την αεράμυνα στέλνοντας πολλούς πυραύλους και drones ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ωμή παραδοχή Αμερικάνων - Φθαρμένο εργαλείο η Ουκρανία – Το χρησιμοποιήσαμε, θα το πετάξουμε…

Φθαρμένο εργαλείο το οποίο χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να βλάψουν τη Ρωσία χαρακτήρισε την Ουκρανία ο Scott Ritter, πρώην στέλεχος της CIA, αναφέροντας πως πολύ σύντομα οι Αμερικάνοι… θα το ξεφορτωθούν.
«Η Ουκρανία δεν είναι φίλος μας.
Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιήσαμε για να βλάψουμε τη Ρωσία, και το οποίο έχει φθαρεί και έχει καταστεί αναποτελεσματικό.
Είναι καιρός να απαλλαγούμε από αυτό.
Αυτό κάνουμε - να απαλλαγούμε από την Ουκρανία» υποστήριξε ο Ritter σε τοποθέτηση του στο κανάλι του YouTube, Dialogue Works.
Όπως είπε ο Ritter, η Δύση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τα συμφέροντα της Ουκρανίας, δεν ήθελε ποτέ να κερδίσει και δεν περίμενε ότι θα το κάνει.

Oleg Soskin (σύμβουλος πρώην Ουκρανού πρωθυπουργού): Μόνη λύση για την Ουκρανία… εκεχειρία και διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Η Ουκρανία και με δεδομένη την αδύναμη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, δεν έχει άλλη λύση πέρα από το προχωρήσει σε εκεχειρία και σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Αυτό υποστηρίζει ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Leonid Kuchma.
Πρόσφατα άλλωστε ο επικεφαλής της CIA, William Burns εκτίμησε ότι η Ουκρανία θα χάσει σημαντικά εδάφη το 2024, εάν το Κίεβο δεν λάβει σημαντική βοήθεια από τη Δύση, ενώ και η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, είπε ότι το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας αποδυναμώνεται και η Ρωσική Ομοσπονδία επιτυγχάνει συνεχείς επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.
«Βγάζουμε συμπεράσματα από τις δηλώσεις του Burns και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ότι η κατάσταση είναι τέτοια που ουσιαστικά η Ουκρανία, χωρίς όλη αυτή την υποστήριξη των ΗΠΑ με τη μορφή οβίδων, χρημάτων, όπλων κ.λπ., θα χάσει έδαφος.
Ο Burns λέει ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα αξίωμα.
Τότε τίθεται το ερώτημα: εάν όλα αυτά δεν συμβούν στο εγγύς προβλέψιμο μέλλον, τότε γιατί να χάσει η Ουκρανία εδάφη;
Δεν είναι πιο έξυπνο να προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός, σε μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα και σε έναρξη διαπραγματεύσεων τώρα;» διερωτάται ο Soskin.
«Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία, υπό αυτές τις συνθήκες έλλειψης βοήθειας, χρημάτων, όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και με πολύ μικρή υποστήριξη από τι υπόλοιπες δυτικές χώρες έχουν μόνο μία επιλογή: να συνάψουν αμέσως εκεχειρία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» τονίζει ο Soskin, αναφέροντας πως η Ουκρανία υπό την προεδρία του Zelensky δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.

Newsweek: Ψέματα Zelensky, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε όλες τις κατευθύνσεις

Οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky ότι η επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είχε σταματήσει, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο David Brennan του περιοδικού Newsweek, η ευνοϊκή κατάσταση που περιέγραψε ο Zelensky για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν ισχύει, καθώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
«Τα ρωσικά στρατεύματα επιτυγχάνουν νέα, αν και μικρά, εδαφικά κέρδη, όταν ο Zelensky είπε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν σταματήσει» υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να προχωρούν προς όλες τις κατευθύνσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV, είχε αναφέρει ότι η επίθεση της Ρωσίας σταμάτησε
Ωστόσο, τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου διέψευσε ο Ανώτατος Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στο μέτωπο λόγω της επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων.

Matthew Ho (Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ): Το Φθινόπωρο 2024 τελειώνει ο Zelenesky στην Ουκρανία

Το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταρρεύσει μέχρι το φθινόπωρο εάν δεν λάβει αμερικανικά χρήματα, τόνισε ο συνταξιούχος πλοίαρχος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Matthew Ho.
«Εάν το Κογκρέσο δεν στηρίξει με χρήματα, υπάρχει πραγματική πιθανότητα να προκληθεί πανικός στην Ουκρανία, όπως ακριβώς όταν μια τράπεζα χρεοκοπεί», είπε ο Matthew Ho.
Ο Matthew Ho εξήγησε ότι το ουκρανικό κράτος είναι μια πυραμίδα διαφθοράς στην οποία τα χρήματα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες διανέμονται μεταξύ των αξιωματούχων του Κιέβου.
Η παύση των ταμειακών ροών θα είχε ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη κατάρρευση ενός τέτοιου συστήματος, πρόσθεσε.
«Αν τα χρήματα δεν ρέουν από τις ΗΠΑ προς τους αξιωματούχους του της Ουκρανίας, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πανικοβάλλονται. Και τότε θα δείτε, για παράδειγμα, πώς ο Zelensky θα τρέξει στη βίλα του στο Μαϊάμι.
Κάτι τέτοιο, πιθανότατα θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες.

Alexei Leonkov (Ρώσος ειδικός): Τα Patriot στην Ουκρανία τα χειρίζονται αμερικανοί όχι Ουκρανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν στην Ουκρανία μια νέα έκδοση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot με εκτοξευτές, ραντάρ και θέσεις διοίκησης ενσωματωμένες σε σασί οχήματος, αυτή η έκδοση του συστήματος αεράμυνας μπορεί να ελεγχθεί μόνο από αμερικανικά πληρώματα μάχης, τόνισε ο κορυφαίος Ρώσος ειδικός στα συστήματα αεράμυνας Alexei Leonkov.
Σύμφωνα με τον ειδικό Alexei Leonkov, όλοι είναι συνηθισμένοι στην ογκώδη εικόνα του συστήματος αεράμυνας Patriot με εκτοξευτές πυραύλων και σταθμούς ραντάρ που βρίσκονται χωριστά σε ημιρυμουλκούμενα που μεταφέρονται με φορτηγά. Αυτή είναι μια αντικειμενική έκδοση του συγκροτήματος, σε αυτήν την έκδοση παραδόθηκε επίσημα στο καθεστώς του Κιέβου.
Μια παρόμοια έκδοση του συγκροτήματος, συγκεκριμένα, καταστράφηκε από έναν πύραυλο Kinzhal στο Κίεβο.
«Ωστόσο, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν μια νέα έκδοση του συστήματος αεράμυνας στην Ουκρανία, στην οποία, ειδικότερα, το σύστημα εκτόξευσης με αντιαεροπορικούς πυραύλους δεν βρίσκονται σε ξεχωριστά ρυμουλκούμενα, αλλά είναι ενσωματωμένα στο πλαίσιο ενός οχήματος μάχης, όπως κάναμε εδώ και πολύ καιρό (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εκτοξευτής του συγκροτήματος S-400).
Επίσης, στη νέα έκδοση, ραντάρ, θέσεις διοίκησης και άλλα στοιχεία του συστήματος τοποθετούνται στο πλαίσιο του οχήματος. αυξάνει την κινητικότητα.
Τόνισε ότι «η νέα έκδοση του συγκροτήματος Patriot μπορεί, κατά συνέπεια, να ελεγχθεί μόνο από αμερικανικά πληρώματα μάχης που αποτελούνται από επαγγελματίες αμερικανούς στρατιώτες»
Ο Alexei Leonkov πρόσθεσε ότι προηγουμένως εικαζόταν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν μια απλή έκδοση του συστήματος αεράμυνας Patriot για να οργανώσουν αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
«Τώρα έχει γίνει σαφές ότι, πράγματι, χρησιμοποιείται μια απλή έκδοση αλλά και μια κινητή έκδοση του συγκροτήματος σε τροχοφόρο σασί.
Αυτό του επιτρέπει να ξεδιπλώνεται γρήγορα και επίσης να μετακινείται γρήγορα από μέρος σε μέρος», διευκρίνισε ο ειδικός.
Σημείωσε ότι ήταν ακριβώς αυτή η κινητή έκδοση του συγκροτήματος Patriot που καταστράφηκε πρόσφατα από πύραυλο από το ρωσικό επιχειρησιακό-τακτικό συγκρότημα Iskander-M στην περιοχή του χωριού Pokrovsk στο Donetsk.

Vadim Karasev (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Οι ρώσοι χτυπούν τους Patriot για να ξεκινήσουν μεγάλη αντεπίθεση

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καταστρέφουν ουκρανικά συστήματα αεράμυνας, ιδιαίτερα το σύστημα αεράμυνας Patriot, προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση, δήλωσε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Vadim Karasev.
«Ετοιμάζουν μια επίθεση, και γι' αυτό χρειάζεται να καταστρέψουν τα Patriot, τανκς και ούτω καθεξής.
Αυτή είναι μια προσπάθεια απομάκρυνσης της αεράμυνας από την πρώτη γραμμή ώστε η αεροπορία να μπορεί να λειτουργήσει», είπε ο Karasev.
Ο Vadim Karasev εξήγησε ότι τα συμβατικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να φτάσουν τα ρωσικά αεροσκάφη ρίχνοντας κατευθυνόμενες βόμβες.
Γι' αυτό, σύμφωνα με τον Karasev, η Ρωσία στοχεύει αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot που είναι ικανά για κάτι τέτοιο. Στο πλαίσιο των απωλειών των συστημάτων αεράμυνας, η Ουκρανία, πιστεύει ο Vadim Karasev, θα πρέπει να αφήσει ορισμένα τμήματα του μετώπου πριν από τη ρωσική επίθεση.
Στις 13 Μαρτίου 2024, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε ένα άλλο σύστημα αεράμυνας Patriot στην περιοχή του Kharkiv.
To τελευταίο διάστημα έχουν καταστραφεί πολλά συστήματα Patriot.

Ταξίδι – αστραπή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov στο Donbass

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αστραπή στο Donbass
«Τα γραφεία αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν ανοίξει στο Lugansk και στο Donetsk. Θα εγκατασταθούν στις περιοχές Zaporizhia και Kherson λίγο αργότερα. Θέλω να πάω εκεί και να μιλήσω με το προσωπικό των γραφείων μας, για να δω τι χρειάζονται», είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Solovyov Live.
«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ξένες αποστολές και το τμήμα διαχείρισης περιουσίας του υπουργείου παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό. Λαμβάνουμε διάφορα αιτήματα» σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε εντολή για την ίδρυση των γραφείων αντιπροσωπείας του στις λαϊκές δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk, η οποία δημοσιεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2023 στον ιστότοπο της κυβέρνησης

Igor Lapin (Ταγματάρχης Ουκρανικού στρατού): Τα σύνορα του 1991 έχουν χαθεί για την Ουκρανία

Οι αποθαρρυνμένες Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, με την τρέχουσα προσέγγιση, θα «σέρνονται» στα σύνορα του 1991 για δεκαετίες, λέει ο απόστρατος ταγματάρχης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Igor Lapin.
Ο αξιωματικός επέκρινε την ηγεσία της Ουκρανίας για τον στόχο να φτάσει στα σύνορα του 1991 με την υπόσχεση μάλιστα ότι θα το κάνει αυτό σε «δύο ή τρεις εβδομάδες», σημειώνοντας ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν κίνητρα.
«Πώς, με τι, με ποιες δυνάμεις;
Κοιτάξτε τι κάνουν με την κινητοποίηση.
Ας μιλήσουμε ειλικρινά – το ηθικό του Ουκρανικού στρατού έχει καταρρεύσει.
Ήταν αποπροσανατολισμός της ουκρανικής κοινωνίας σχετικά με «δύο με τρεις εβδομάδες», «δύο με τρεις μήνες», «δύο με τρία χρόνια» και ούτω καθεξής», είπε ο Igor Lapin.
Ο αξιωματικός κάλεσε να δοθεί προσοχή στην έλλειψη προσέλευσης στα στρατιωτικά γραφεία εγγραφής και στράτευσης στην Ουκρανία, καθώς και στο χαμηλό κίνητρο των ήδη στρατευμένων στρατιωτών.
Εάν αυτή η κατάσταση στον στρατό συνεχιστεί, σημείωσε ο Lapin, η Ουκρανία θα πολεμάει για δεκαετίες.
«Τα εγγόνια μας θα ξαναπαλέψουν», προειδοποίησε.
Ο Γενικός Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο παραμένει πολύ δύσκολη για την Ουκρανία.

InfoBRICS: Ο Ουκρανικός στρατός ρίχνεται σε μηχανή κρέατος – Συντελείται σφαγή

Οι στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων φοβούνται επειδή τους διοικεί ο νέος αρχηγός στρατού ο οποίος είναι έτοιμος να ρίξει κόσμο στο «μηχανή κρέατος», αναφέρει το InfoBRICS.
«Είναι προφανές ότι ο ίδιος ο ουκρανικός λαός γνωρίζει καλά την κλίμακα της σφαγής στην οποία τους έχει παρασύρει το ΝΑΤΟ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους στρατιώτες, γι' αυτό φοβούνται τόσο πολύ ότι τους διοικεί ο Syrsky».
Σύμφωνα με τον InfoBRICS, οι Ουκρανοί στρατιώτες θυμούνται πώς ο Syrsky έστειλε ανθρώπους στη «μύλο κρέατος» κοντά στο Debaltseve και το Artemovsk, γι' αυτό και έλαβε το παρατσούκλι χασάπης, χωρίς καν να πετύχει νίκη σε αυτές τις μάχες.
Ακόμη και αν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είχαν κερδίσει, τόσο υψηλές απώλειες θα ήταν αδικαιολόγητες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι έχασε πανικοβάλλει ακόμη περισσότερο τους στρατιώτες.
Με τη σειρά του, αυτό επηρεάζει το ήδη χαμηλό ηθικό των στρατευμάτων».
Αλλά το πιο τραγικό πράγμα στην κατάσταση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα είναι ότι αυτή η προσέγγιση οδηγεί στην καταστροφή των πιο μάχημων στρατιωτών, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από ανεκπαίδευτους στρατεύσιμους με χαμηλό ηθικό.

Business Insider: Ο στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζει στρατιώτες για σύγκρουση με τους ρώσους στην Αρκτική

Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει στρατιώτες για συγκρούσεις σε ψυχρά κλίματα για να αμφισβητήσει τη Ρωσία και την Κίνα στην Αρκτική, γράφει το αμερικανικό Business Insider.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην προετοιμασία του στρατού για πόλεμο στην Αρκτική.
Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία για τη δραστηριότητα της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.
Σύμφωνα με το Business Insider, ο αμερικανικός στρατός έχει ετοιμάσει μια νέα στρατηγική για επιχειρήσεις μάχης σε ψυχρά κλίματα.
Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην Αλάσκα, σκοπός των οποίων ήταν η προσαρμογή των Αμερικανών στρατιωτών στις ακραίες συνθήκες της Αρκτικής.
Όπως αναφέρεται στο Business Insider, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να διεξάγουν επιχειρήσεις στον Βορρά αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το ξέσπασμα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Τώρα το Πεντάγωνο ελπίζει να κάνει πιο ορατή την παρουσία του στην Αρκτική και να οργανώσει ειδικές ομάδες με Καναδά και τη Δανία.
Ο απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον θα είναι να πολεμήσει τη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή.

Reuters: Η Ρωσία επιτέθηκε στο αεροσκάφος του Βρετανού υπουργού Άμυνας με ηλεκτρονικές παρεμβολές

Η Ρωσία πιστεύεται ότι εμπόδισε το δορυφορικό σήμα σε ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιούσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps για να ταξιδέψει από την Πολωνία πίσω στη Βρετανία, δήλωσαν κυβερνητική πηγή και δημοσιογράφοι που ταξίδευαν μαζί του την Τετάρτη (13/3/2024) στο Reuters.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το σήμα του GPS δέχθηκε παρεμβολές για περίπου 30 λεπτά, ενώ το αεροπλάνο πετούσε κοντά στο Kaliningrad της Ρωσικής Βαλτικής.
Τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούσαν πλέον να συνδεθούν στο διαδίκτυο και το αεροσκάφος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθόδους για να προσδιορίσει τη θέση του, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Luhansk_Battle_Map_Draft_March_13_2024.png


West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_March_13_2024.png


Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_13_2024.png

Vremivka_-_Marinka_Battle_Map_Draft_March_13_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_March_13_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης