Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παλαιστίνη: Νέος πρωθυπουργός ο τεχνοκράτης Mohammad Mustafa - Από τη Διεθνή Τράπεζα στο τιμόνι της Δυτικής Όχθης

Παλαιστίνη: Νέος πρωθυπουργός ο τεχνοκράτης Mohammad Mustafa - Από τη Διεθνή Τράπεζα στο τιμόνι της Δυτικής Όχθης
Ορίστηκε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas όρισε τον 69χρονο οικονομολόγο Mohammad Mustafa ως νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), μετέδωσε την Πέμπτη 14/3 το κρατικό παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
Ο διορισμός του Mustafa έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεεων για τη μεταρρύθμιση του διοικητικού οργάνου των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και τον εξορθολογισμό  της διακυβέρνησής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου εδρεύει η Αρχή.
Ο Mustafa αντικαθιστά τον πρώην πρωθυπουργό Mohammed Shttayah, ο οποίος, από κοινού με την κυβέρνησή του, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο.

Μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ο διορισμός του τεχνοκράτη Mustafa

Η κίνηση θεωρείται από αναλυτές ως μια προσπάθεια του Abbas να μεταρρυθμίσει την Παλαιστινιακή Αρχή, δημιουργώντας μια τεχνοκρατική κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, η οποία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη, αλλά και νομιμοποιημένη, προκειμένου να επιστρέψει τελικά στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά την ολοκλήρωση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Hamas.
Ο νέος πρωθυπουργός θα έχει αρκετές εβδομάδες για να συγκροτήσει υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammed Shtayyeh θα παραμείνει στο τιμόνι.
Ο 69χρονος πρωθυπουργός έχει διαβουλεύσεις με υποψήφια μέλη του υπουργικού συμβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες και τα μέλη του αναμένεται να είναι μια ομάδα τεχνοκρατών που δεν συνδέονται με το κόμμα Fatah του Abbas, ενώ αναμένεται να έχουν δυτικό υπόβαθρο και σπουδές.
Ο Mustafa θεωρείται, επίσης, σεβαστός από πολλούς διεθνείς εταίρους, διαθέτει διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο George Washington και έχει εργαστεί για 15 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης