Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk (Πολωνία): Λιγότερα λόγια, περισσότερα όπλα για την Ουκρανία

Tusk (Πολωνία): Λιγότερα λόγια, περισσότερα όπλα για την Ουκρανία
Μήνυμα του Πολωνού πρωθυπουργού από το «τρίγωνο της Βαϊμάρης»
Ο πρωθυπουργός Donald Tusk αφίχθη στο Βερολίνο, εν όψει της τριμερούς Γαλλίας - Πολωνίας - Γερμανίας, με ένα μήνυμα προς τους ετάιρους του: ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε σοβαρά με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz και τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron στο πλαίσιο της τριμερούς που αποκαλείται «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» στη γερμανική πρωτεύουσα, με επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας.
«Πραγματική αλληλεγγύη με την Ουκρανία; Λιγότερα λόγια, περισσότερα πυρομαχικά», έγραψε ο Tusk στα social media το πρωί (15/3) της συνόδου κορυφής.


Το Παρίσι και το Βερολίνο διαφωνούν τους τελευταίους μήνες για τις αντίστοιχες στρατηγικές τους στο Ουκρανικό, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου στο πεδίο της μάχης φέρουν το κύριο βάρος της δυτικής αναποφασιστικότητας και του αμερικανικού ρεαλισμού που βλέπει αναπόφευκτη τη ρωσική επικράτηση.
Ο Macron έχει υιοθετήσει ολοένα και πιο επιθετική ρητορική, υπερθεματίζοντας στα σχόλια σχετικά με την προοπτική αποστολής δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να ενεργούν ως «δειλοί» μπροστά στην επιθετικότητα της Ρωσίας.
Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, κατηγορεί το Παρίσι ότι μιλάει πολύ, ενώ ξοδεύει λιγότερα από τους συμμάχους του για να βοηθήσει το Κίεβο - έναν ισχυρισμό που η Γαλλία απορρίπτει.
Ο Scholz έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις για την άρνησή του να στείλει γερμανικούς πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, ενώ το Η.Β. και η Γαλλία έχουν ήδη στείλει τους παρόμοιους πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow και SCALP.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, δεσμευόμενοι να βοηθήσουν στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων «όσο χρειαστεί» και να βοηθήσουν το Κίεβο στη βελτίωση των αμυντικών του ικανοτήτων.
Στη συμφωνία της, η Γαλλία λέει ότι «παρείχε στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια συνολικής αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023» και θα στείλει «έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη στήριξη» το 2024.
Από την πλευρά του, ο Scholz σημείωσε ότι η Γερμανία είχε ξοδέψει 28 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου.
Η συνάντηση για το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» έχει σκοπό να επιδείξει μια σπάνια στάση ενότητας, ανέφεραν στο Politico υψηλόβαθμοι Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι.
Πλέoν, το ερώτημα είναι αν ο Tusk θα καταφέρει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των διαφωνούντων Γάλλων και Γερμανών ηγετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης