Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Οι διοικήσεις των τραπεζών που διασώθηκαν από το δημόσιο θα επιστρέψουν το 50% των απολαβών της τελευταίας δεκαετίας

Ελβετία: Οι διοικήσεις των τραπεζών που διασώθηκαν από το δημόσιο θα επιστρέψουν το 50% των απολαβών της τελευταίας δεκαετίας
Ένα χρόνο αφότου η Ελβετία παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη ρευστότητα στην πληγείσα ελβετική τράπεζα Credit Suisse πριν την εξαγοράσει η ανταγωνιστική UBS
Την υποχρέωση ανώτερων στελεχών τραπεζών που διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα να επιστρέψουν τα μισά έσοδα τους από την τελευταία δεκαετία, επιδιώκει να νομοθετήσει η Κάτω Βουλή της Ελβετίας με πρόταση που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία αργά την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024.
Το μέτρο, το οποίο πρέπει ακόμη να συζητηθεί στην Άνω Βουλή, έρχεται ένα χρόνο αφότου η Ελβετία παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη ρευστότητα στην πληγείσα ελβετική τράπεζα Credit Suisse πριν την εξαγοράσει η ανταγωνιστική UBS, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με την πρόταση, εάν μια συστημική τράπεζα διασωθεί από την κυβέρνηση, η ανώτατη διοίκησή της θα πρέπει να επιστρέψει το 50% των τακτικών αποδοχών και των επιδομάτων της από τα προηγούμενα 10 χρόνια.
«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) καλείται να λάβει μέτρα για να καταστήσει πιο υπεύθυνη την ανώτατη διοίκηση συστημικά σημαντικών τραπεζών», αναφέρεται στην πρόταση.

Έναυσμα οι υποθέσεις Credit Suisse και UBS

Το μέτρο, το οποίο προτάθηκε από πολιτικό του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP), έκανε ρητή αναφορά στην υπόθεση Credit Suisse του 2023, καθώς και στη διάσωση της UBS το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το μέτρο πέρασε με 120 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 18 αποχές, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση.
Η ελβετική κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει τη δική της έκθεση με συστάσεις για το πώς να αντιμετωπίσει καλύτερα τις τράπεζες που εάν χρεοκοπούσαν θα προκαλούσαν ντόμινο προβλημάτων εξαιτίας του μεγέθους τους, πρότεινε την απόρριψη της πρότασης.

Επί της διαδικασίας

Το Εθνικό Συμβούλιο είναι η κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης και η Άνω Βουλή είναι το Συμβούλιο των Καντονίων.
Με 200 έδρες, το Εθνικό Συμβούλιο είναι το μεγαλύτερο από τα δύο.
Το Εθνικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Καντονίων είναι συνταγματικά απολύτως ίσα – ένα νομοσχέδιο είναι νόμος μόνο όταν έχει γίνει δεκτό και από τα δύο συμβούλια με την ίδια εκδοχή.
Όλες οι εργασίες εξετάζονται και από τα δύο συμβούλια με τη σειρά τους.
Οι πρόεδροι των συμβουλίων αποφασίζουν από κοινού ποιο συμβούλιο θα χειριστεί πρώτο ένα δεδομένο θέμα.
Μερικές φορές, μετά την πρώτη ανάγνωση, το Εθνικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Καντονίων καταλήγουν να συντάσσουν διαφορετικά κείμενα, οπότε λαμβάνει χώρα μια διαδικασία επίλυσης διαφορών, κατά την οποία το νομοσχέδιο αποστέλλεται πέρα δώθε μεταξύ των δύο συμβουλίων. Αφού ένα νομοσχέδιο έχει σταλεί πίσω τρεις διαδοχικές φορές, τα δύο συμβούλια πρέπει να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης