Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Cos (EKT): Τον Ιούνιο πιθανότατα η πρώτη μείωση επιτοκίων εάν τα οικονομικά στοιχεία το επιτρέψουν

De Cos (EKT): Τον Ιούνιο πιθανότατα η πρώτη μείωση επιτοκίων  εάν τα οικονομικά στοιχεία το επιτρέψουν
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιθανό να κάνουν την πρώτη τους μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, αφού βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο του 2%
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Pablo Hernandez de Cos δήλωσε την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 ότι αναμένει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποκλιμακώνεται όπως αναμενόταν.
«Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι ολοκληρώσαμε τον στόχο μας να φτάσουμε τον πληθωρισμό στο 2% είναι συμβατή με μια μείωση των επιτοκίων σύντομα, και αυτό θα μπορούσε πιθανότατα να συμβεί τον Ιούνιο», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας.
Η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί τότε, εάν οι κύριες οικονομικές προβλέψεις συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους επόμενους μήνες, είπε.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιθανό να κάνουν την πρώτη τους μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, αφού βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει με βιώσιμο τρόπο στον στόχο του 2%.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπήρξε σίγουρα επιβράδυνση στις τιμές καταναλωτή, αλλά δεν ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση.

Συγκλίση απόψεων 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μίλησαν πρόσφατα για το θέμα με τον Γιάννη Στουρνάρα να λέει στο Bloomberg ότι θα ήθελε να δει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το διάλειμμα του Αυγούστου και τον Olli Rehn να δει αρκετές μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος, σύμφωνα με συνέντευξη στο YLE TV1.
«Κοντά στο καλοκαίρι» περιμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων ο Olli Rehn, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εκτιμά ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν αρκετές μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος.
«Η άποψή μου είναι ότι κοντά στο καλοκαίρι θα είναι η ώρα να αρχίσουμε σηκώνουμε το πόδι από το φρένο της νομισματικής πολιτικής», είπε σε συνέντευξή του στο YLE TV1 το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιείται διατηρήσιμα στο 2% και δεν προκύψουν αρνητικά σοκ —όπως η ενεργειακή κρίση—, πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να μειώσουμε τα επιτόκια πολλές φορές όσο προχωρά το έτος
Ο Στουρνάρας είναι γνωστός για τη σύγκλισή του με τα περιστέρια της κεντρικής τράπεζας, όπως γράφει το Bloomberg, αν και πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με περισσότερα γερακίσια μέλη στην ανάγκη να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο.
«Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 — αλλά θα λάβουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια τον Απρίλιο, θα χρειαστεί να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν το περιμένω», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης