Τι επισημαίνεται στην επιστολή των 14 κρατών στην Μαρτίου στην Πρόεδρο της ΕΤΕπ Nadia Calvino
Η έρευνα έδειξε ότι πολλά από τα κράτη της ΕΕ με το μεγαλύτερο έλλειμμα ως προς τον στόχο του ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες να αγγίξουν το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος -συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου- έχουν επίσης από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη.
Η ώθηση των 32 μελών της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες ως απάντηση στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί δημοσιονομικές πιέσεις στην Ευρώπη σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και όταν πολλές χώρες αυστηροποιούν τα δημοσιονομικά τους σχέδια.
Η επιστολή στην ΕΤΕπ
Στο πλαίσιο αυτό, Γερμανία και η Γαλλία μαζί με 12 ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχύσει τη χρηματοδότησή της για την άμυνα ως μέσο ενίσχυσης της ασφάλειας της ΕΕ υπό το φως της τποτιθέμενης ρωσικής επιθετικότητας.
Οι χώρες έστειλαν επιστολή με ημερομηνία 17 Μαρτίου στην Πρόεδρο της ΕΤΕπ Nadia Calvino, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και στον Βέλγο πρωθυπουργό Alexander De Croo ζητώντας μια νέα στρατηγική χρηματοδότησης, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που επικαλείται το Bloomberg.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 21 - 22 Μαρτίου 2024 για να συζητήσουν την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της ΕΤΕπ στην προαγωγή της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης.
Η επιστολή έρχεται καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται να αποκτήσει περισσότερα πυρομαχικά και να πείσει τους συμμάχους να δώσουν περισσότερη βοήθεια.
Το Bloomberg σημείωνε σε προηγούμενο δημοσίευμά του ότι η ΕΤΕπ εξετάζει τρόπους να επεκτείνει την υποστήριξή της στην αμυντική βιομηχανία.
«Πρέπει να διερευνήσουμε διαφορετικές δυνατότητες που θα επιτρέψουν στην ΕΤΕπ να επενδύσει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την άμυνα πέρα από τα υπάρχοντα έργα διπλής χρήσης», ανέφερε η επιστολή.
«Αυτό θα σήμαινε συζήτηση και επαναξιολόγηση των υφιστάμενων ορισμών των έργων διπλής χρήσης και του καταλόγου των εξαιρούμενων δραστηριοτήτων, καθώς και επανεξέταση της δανειοδοτικής πολιτικής της αμυντικής βιομηχανίας και άλλων περιοριστικών στοιχείων».
Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας.
Προσέλκυση και ιδιωτικών επενδύσεων
Ο επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους για να αρχίσει να επενδύει σε αμυντικές βιομηχανίες, αναφέρει το Bloomberg.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν στην επιστολή ότι μια νέα πολιτική της ΕΤΕπ θα μπορούσε να αποτελέσει το «σινιάλο» που θα προωθήσει περαιτέρω ιδιωτικές επενδύσεις και θα καταστήσει αυτό το είδος δανεισμού πιο αποδεκτό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες.
«Όπως έχει, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για την ασφάλεια και την άμυνα περιορίζεται, ωστόσο, σε έργα διπλής χρήσης», σύμφωνα με την επιστολή.
«Η Στρατηγική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της ΕΤΕπ και το πρόσφατο Ταμείο Άμυνας είναι ευπρόσδεκτες πρωτοβουλίες, αλλά αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό μερίδιο των τρεχουσών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ», καταλήγει η επιστολή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών