Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η... λύση στην στεγαστική κρίση των ΗΠΑ – Η πόλη Sedona «επιτρέπει» τον ύπνο στα αυτοκίνητα

Η... λύση στην στεγαστική κρίση των ΗΠΑ – Η πόλη Sedona «επιτρέπει» τον ύπνο στα αυτοκίνητα
Η κατάσταση έχει ξεφύγει στην «μητέρα» του δυτικού Πολιτισμού
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, οι αρχές δεν θα μετρούσαν την ευημερία μίας χώρας μόνο με βάση ποσοτικά χαρακτηριστικά και «κρύους» αριθμούς.
Στα κράτη... παραδείγματα που ουκ ολίγοι θαυμάζουν ρομποτικά, συγκεκριμένα στα δύο επίκεντρα του δυτικού Πολιτισμού και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αστεγία είναι κανονικότητα.
Παράγωγο της ανισότητας και της παράνοιας του κέρδους, η αστεγία είναι πλέον αποδεκτό κοινωνικό φαινόμενο και -όπως δήλωσε πρόσφατα και η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών- «πολλοί έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής». Μπορεί, όντως, να υπάρχει μία τέτοια μειοψηφία, ωστόσο οι περισσότεροι άστεγοι βρίσκονται εκεί ως αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας του τωρινού οικονομικού συστήματος να εξασφαλίσει μία πιο δίκαιη διανομή πλούτου και τιμολόγηση της στέγασης.
Στο πλαίσιο αυτής της κανονικότητας, λοιπόνν η πόλη Σεντόνα της Αριζόνα αντιμετωπίζει το εξωφρενικό κόστος στέγασης δημιουργώντας ένα χώρο στάθμευσης, ώστε οι άστεγοι εργαζόμενοι να έχουν ένα μέρος για να κοιμηθούν νόμιμα στα αυτοκίνητά τους.
Μετά από μια επίπονη συζήτηση που διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα Safe Place to Park. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα διατεθούν 40 θέσεις στάθμευσης σε ένα χώρο στάθμευσης 6 στρεμμάτων στο Πολιτιστικό Πάρκο της πόλης, ένα ακίνητο 41 στρεμμάτων που παλαιότερα ήταν χώρος παραστάσεων. Το οικόπεδο θα είναι εξοπλισμένο με προσωρινά μπάνια και ντους.
Ένας συνασπισμός αστέγων θα είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της εγκατάστασης από τις 22:00 έως τις 08:00 π.μ. και όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να φεύγουν από τον χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να εξασφαλίσουν μια θέση, τα άτομα πρέπει να είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην πόλη. Οι υποστηρικτές λένε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να αποτραπεί ο ύπνος των αστέγων εργαζομένων σε αυτοκίνητα σταθμευμένα στους δρόμους της Σεντόνα ή στην εθνική δασική έκταση που είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.
Οι άστεγοι θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με κοινωνικούς λειτουργούς που θα τους βοηθήσουν να προσπαθήσουν να βρουν μόνιμες κατοικίες.
Καλή τύχη: με μέση τιμή 930.000 δολάρια για ένα σπίτι στην πόλη και τα ενοικιαζόμενα σπίτια να είναι προσανατολισμένα σε παραθεριστές με μεγάλες δαπάνες...
Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι το λόγω οικόπεδο θα γίνει κόμβος εγκληματικότητας και χρήσης ναρκωτικών.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας εδώ πάνω ή το προσωπικό που είναι εξαιρετικά περήφανο για αυτό. Αυτή είναι μια απέλπιδα προσπάθεια. Κανείς δεν είναι πραγματικά περήφανος γιατί αυτή δεν είναι πραγματικά η απάντηση. Είναι μια από τις πολλές απαντήσεις», είπε ο δήμαρχος Scott Jablow στο AZCentral.

Σε αποσύνθεση οι ΗΠΑ, σε επίπεδο – ρεκόρ ο αριθμός των αστέγων από τα «Bidenomics»

Σε επίπεδο-ρεκόρ ανέρχεται πλέον ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Φαίνεται πως τα «Bidenomics» του τωρινού Αμερικανικού προέδρου δεν αποδίδουν ιδιαίτερα.
Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 11% φέτος σε σύγκριση με το 2022. Η WSJ ανέφερε ότι το άλμα «αντιπροσωπεύει μακράν τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παρακολουθεί τους αριθμούς το 2007». Τόνιζει επίσης ότι η υψηλότερη αύξηση ήταν το 2019, με αύξηση 2,7%, «εξαιρουμένης της τεχνητά υψηλής αύξησης πέρυσι που προκλήθηκε από διακοπές καταμέτρησης λόγω πανδημίας».
Ο αριθμός των αστέγων έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 600.000.
Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος στέγασης. Η εθνική στεγαστική κρίση έχει επιδεινωθεί λόγω της περιορισμένης προσφοράς και του επιτοκίου 30ετούς δανείου πάνω από 7%.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί έχουν «βουτηχτεί» στο χρέος.
Ο Jamie Rife, εκτελεστικός διευθυντής της Metro Denver Homeless Initiative, εξήγησε:
«Αρχίζουμε να νιώθουμε την πλήρη οικονομική επίπτωση της εποχής του Covid-19».
Κάθε λαός της εργατικής τάξης καταλαβαίνει ότι οι πολιτικές του Biden ήταν απολύτως φρικτές -δύο χρόνια αρνητικών πραγματικών μισθών ανάγκασαν πολλούς να συγκεντρώσουν ανυπέρβλητα χρέη πιστωτικών καρτών στο περιβάλλον με τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ εξαντλούσαν τις προσωπικές αποταμιεύσεις- για να τα βγάλουν πέρα.
2023-08-14_13-31-26.png
2023-08-14_13-32-12.png

Τουλάχιστον 895.000 άστεγοι στους δρόμους ΕΕ και Βρετανίας

Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με υπολογισμούς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που εργάζονται με αστέγους (Feantsa), αριθμός μεγαλύτερος από το 2019.
«Αυτή η εκτίμηση - που βασίζεται σε αποσπασματικά δεδομένα και η οποία αντιπροσωπεύει μόνο τις πιο ορατές μορφές αποκλεισμού από τη στέγαση - επιβεβαιώνει την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να καταστήσουν τη στέγαση ένα θεμελιώδες δικαίωμα», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με το γαλλικό Ίδρυμα Abbé Pierre.
Για τον προσδιορισμό του αριθμού των αστέγων, οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν τις απογραφές αστέγων που έγιναν σε κάθε χώρα, όπου αυτά ήταν διαθέσιμα.
Προσθέτοντας τις μετρήσεις 13 χωρών, των οποίων τα δεδομένα κρίθηκαν επαρκώς αξιόπιστα και συγκρίσιμα μεταξύ τους, οι συντάκτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,174% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει στους δρόμους ή σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.
Αναφορικά με τον συνολικό πληθυσμό των αστέγων στην ΕΕ και το Ηνωμένου Βασίλειο, ανέρχεται σε περίπου 895.000 και στις 28 χώρες.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά σχεδόν 200.000 μεγαλύτερος από τον αριθμό των αστέγων το 2019, το τελευταίο έτος κατά το οποίο η Feantsa προχώρησε σε εκτίμηση του αριθμού.
«Αυτός ο υπολογισμός δίνει μια κατά προσέγγιση ιδέα για την ελάχιστη έκταση του φαινομένου, αλλά αυτό δεν αποτελεί μέθοδο για τον προσδιορισμό του πραγματικού αριθμού των αστέγων και των όσων στεγάζονται πλημμελώς στην Ευρώπη», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Μεταξύ των χωρών που μελετήθηκαν, ορισμένες κατέγραψαν μειωμένο αριθμό αστέγων, όπως η Φινλανδία, η οποία έχει επενδύσει πολλά κονδύλια στην κατασκευή κατοικιών και εφαρμόζει την πολιτική "Πρώτα η Στέγαση", για τη χορήγηση κατοικιών σε άστεγους.
Η Αυστρία, η οποία επίσης εφαρμόζει αυτήν την πολιτική, είδε επίσης τον αριθμό των αστέγων να μειώνεται το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο διατίθενται στοιχεία, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η αναστολή των εξώσεων ενοικίασης, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Όλα τα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για τον τερματισμό της έλλειψης στέγης», τόνισε η Feantsa, η οποία καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης