Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαίοι πληρώσουν όσα τους αναλογούν – Δεν αποκλείεται... απέλαση του πρίγκιπα Harry

Trump: Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαίοι πληρώσουν όσα τους αναλογούν – Δεν αποκλείεται... απέλαση του πρίγκιπα Harry
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ δίκαια, γιατί αν δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά δεν θα υπήρχε»
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ αν οι ευρωπαϊκές χώρες πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη Συμμαχία, διαβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Donald Trump, σε συνέντευξη στον φίλο του και πρώην ηγέτη του Κόμματος Brexit, Nigel Farage, στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό GB News που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα 19/3.
Σύμφωνα με την προεπισκόπηση της συνέντευξης στον ιστότοπο του Politico, ο Donald Trump επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη Συμμαχία, αλλά κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να μην εκμεταλλευτούν» την υποστήριξη των ΗΠΑ: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες δίκαια, γιατί αν δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά δεν θα υπήρχε».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι, εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον θα παρέμβει για να υπερασπιστεί έναν σύμμαχό του σε περίπτωση επίθεσης, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 5 του Χάρτη του Ατλαντικού.
«Υπάρχει ένας μεγάλος, όμορφος ωκεανός μεταξύ μας. Το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό για (τις ευρωπαϊκές χώρες), το εκμεταλλεύονται», παρατήρησε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα είναι «100%» με τους συμμάχους τους εάν αυτοί «παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες».
Την ίδια στιγμή, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απέλασης του Βρετανού Πρίγκιπα Harry -σε περίπτωση επανεκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ- εάν αποδειχθεί ότι είπε ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών στην αίτηση για βίζα διαμονής στις ΗΠΑ.
«Θα πρέπει να δούμε αν γνωρίζουν κάτι για τα ναρκωτικά και αν [ο Πρίγκιπας Harry] είπε ψέματα, θα πρέπει να αναλάβουν την κατάλληλη δράση», είπε 77χρονος. «Πράγμα που ίσως σημαίνει να μη μένει στην Αμερική;», ρώτησε ο Nigel Farage. «Δεν ξέρω. Εσείς να μου πείτε. Πείτε μου εσείς».
Αυτή η δήλωση έρχεται να τροφοδοτήσει τις φήμες για ρήξη μεταξύ του Πρίγκιπα Harry και του Donald Trump, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν φιλικές σχέσεις. Ο Harry και η σύζυγός του, Megan, μετακόμισαν στην Καλιφόρνια το 2020, αποστασιοποιούμενοι από τα βασιλικά καθήκοντά τους.
Το καθεστώς βίζας του πρίγκιπα Χάρι βρίσκεται στο επίκεντρο νομικής διαμάχης μετά τη μήνυση που κατέθεσε πέρυσι το Heritage Foundation, ένα συντηρητικό think tank, κατά του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ζητώντας πρόσβαση στα αρχεία μετανάστευσης του δευτερότοκου γιου του βασιλιά Καρόλου Γ'.
Οι αιτούντες συγκεκριμένες αμερικανικές βίζες καλούνται συνήθως να αποκαλύψουν αν έχουν κάνει κάποτε χρήση ναρκωτικών και σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να απορριφθεί η αίτησή τους. Άλλα προβεβλημένα πρόσωπα έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα εισόδου στις ΗΠΑ λόγω φερόμενης χρήσης ναρκωτικών.
Ο πρίγκιπας Harry είχε παραδεχθεί στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Ρεζέρβα» («Spare») ότι είχε κάνει στο παρελθόν χρήση διαφόρων ναρκωτικών και ψυχότροπων ουσιών, όπως κοκαΐνη, μαριχουάνα και «μαγικά μανιτάρια», αλλά δεν είναι σαφές αν το δήλωσε αυτό στην αίτησή του για τη βίζα στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης