Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πανωλεθρία για τον Biden - Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει το Texas για τον νόμο κατά της παράνομης μετανάστευσης

ΗΠΑ: Πανωλεθρία για τον Biden - Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει το Texas για τον νόμο κατά της παράνομης μετανάστευσης
Με 6 υπέρ και 3 καταψηφίστηκε το αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης Biden κατά της πολιτείας του Texas
Σε μια κομβική απόφαση για τα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη 19/3 ότι θα επιτρέψει στο Texas να επιβάλει τον νέο νόμο που δίνει στην τοπική αστυνομία την εξουσία να συλλαμβάνει παράτυπους μετανάστες.
Το εν λόγω δικαστήριο που είχε Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, καθώς μόνο τρεις Δημοκρατικούς δικαστές διαφώνησαν, απέρριψε το έκτακτο αίτημα της κυβέρνησης Biden, το οποίο υποστήριζε ότι οι τοπικοί κυβερνήτες δεν έχουν εξουσία να νομοθετούν για τη μετανάστευση, ένα ζήτημα για το οποίο ισχυρίστηκε έχει αποκλειστική αρμοδιότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
«Το δικαστήριο δίνει το πράσινο φως σε έναν νόμο που θα ανατρέψει τη μακροχρόνια ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ομοσπονδιακών κρατών και θα σπείρει χάος», έγραψε η Δημοκρατική δικαστής Sonia Sotomayor υποστηρίζοντας τη γνώμη της μειοψηφίας.
Οι δικαστές Elena Kagan και Ketanji Brown Jackson αντιτάχθηκαν επίσης στην απόφαση.
Η πλειοψηφία δεν εξήγησε το σκεπτικό της, αλλά ένας από τους συντηρητικούς δικαστές, η Amy Coney Barrett, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το εφετείο δεν έχει ακόμη εξετάσει το ζήτημα.
«Εάν η απόφαση δεν εκδοθεί σύντομα, οι αιτούντες μπορούν να επιστρέψουν σε αυτό το δικαστήριο», έγραψε σχετικά.
Στη γνώμη της υπερθεμάτισε και ο συντηρητικός δικαστής Brett Kavanaughο.
Πάντως η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία διαμορφώθηκε ως 6 υπέρ και 3 κατά.
Ο εν λόγω νόμος, γνωστός ως SB4, επιτρέπει στην αστυνομία να συλλαμβάνει μετανάστες που περνούν παράνομα τα σύνορα από το Μεξικό και να τους επιβάλλει ποινικές κυρώσεις.
Θα εξουσιοδοτήσει επίσης τους ομοσπονδιακούς δικαστές να διατάξουν την απέλαση μεταναστών από το Μεξικό.
Γύρω από τον εν λόγω νόμο προέκυψε η τελευταία σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης Biden και του Τέξας σχετικά με την επιβολή της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Επισημαίνεται ότι το εφετείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα αποδεχθεί το αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μπλοκάρει τον νόμο.
Στις 4 Μαρτίου, ο δικαστής Samuel Alito εξέδωσε ένα «προσωρινό πάγωμα του νόμου» για να δώσει χρόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης