Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολυμέτωπη κλιμάκωση από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - Εγκατάσταση στρατευμάτων στα στενά της Ταϊβάν απέναντι από την Κίνα

Πολυμέτωπη κλιμάκωση από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - Εγκατάσταση στρατευμάτων στα στενά της Ταϊβάν απέναντι από την Κίνα
Η ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων έρχεται ως μέρος του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA), που υπογράφηκε το 2023 μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταϊπέι
Η Ταϊπέι επιβεβαίωσε την παρουσία αμερικανών στρατιωτών στα νησιά της πρώτης γραμμής απέναντι από την Κίνα και κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένου ενός νησιού μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κίνας και πάνω από 150 χιλιόμετρα μακριά από το κύριο νησί της Ταϊβάν.
Μάλιστα, η σχετική ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων έρχεται ως μέρος του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA), που υπογράφηκε το 2023 μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταϊπέι, ο οποίος επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να σταθμεύουν στο νησί για να παρέχουν εκπαίδευση στις δυνάμεις της Ταϊβάν.
«Αυτή η πρωτοβουλία λαμβάνεται με σκοπό την αμοιβαία παρατήρηση, για να εντοπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε, να καταλάβουμε πώς να βελτιωθούμε και να αναγνωρίσουμε τα δυνατά σημεία τους ώστε να μάθουμε από αυτά», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Chiu Kuo-cheng.

Επικίνδυνα παιχνίδια απέναντι από την κινεζική Xiamen

Ένα από τα νησιά της Ταϊβάν στα οποία έχουν σταλεί οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είναι το Kinmen, το οποίο βρίσκεται μόλις 5 χλμ. μακριά από τα ανατολικά της κινεζικής παράκτιας πόλης Xiamen, ανέφερε η Wall Street Journal.
Τα απομακρυσμένα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Kinmen, είναι οι τόποι εγκατάστασης και εκπαίδευσης της πλειονότητας των βατραχανθρώπων της Ταϊβάν, δήλωσε ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Έρευνας Ασφάλειας που εδρεύει στην Ταϊβάν.
Η εκπαίδευση των Ταϊβανέζικων δυνάμεων από τις ΗΠΑ έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ασφάλειας της «πίσω πόρτας» Ταϊβάν, ιδιαίτερα στην πρόληψη προσπαθειών διείσδυσης, δήλωσε ο ειδικός του INDSR Su Tzu-yun.
Ερωτηθείς εάν οι «Πράσινες Ειδικές Δυνάμεις του Αμερικανικού Στρατού» ( αποκαλούνται και «Πράσινοι Μπερέδες») θα βρίσκονται στην Ταϊβάν σε μόνιμη βάση, ο Chiu αρκέστηκε στο να δηλώσει στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα: «Ανεξάρτητα από την κατάσταση, μπορεί να υπάρχουν τυφλά σημεία ή ελλείψεις. Επομένως, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τους συμμάχους — είτε πρόκειται για ομάδα, οργάνωση ή και χώρα».
Στο παρελθόν, η Ταϊβάν είχε στείλει αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεών της στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση, αλλά τώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις έρχονται σε αυτήν, ανοίγοντας την πόρτα για να εκθέσουν έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών της Ταϊβάν στην αμερικανική τεχνογνωσία στη μάχη.
«Κάνει την εκπαίδευση πιο ολοκληρωμένη, κάτι που νομίζω ότι έχει πολύ νόημα», σύμφωνα με τον CEO του Ινστιτούτου Εθνικής Άμυνας και Έρευνας Ασφάλειας της Ταϊβάν, Shen Ming-shih.
Οι ειδικοί μάλιστα προτείνουν το Kinmen ως την πιο λογική τοποθεσία για την εκπαίδευση του ταϊβανέζικου στρατού.
«Αν επιδιώκετε αναβάθμιση σε μια στρατιωτική εκπαίδευση, πρέπει να εκπαιδεύσετε τα στρατεύματα εκεί που βρίσκονται, αντί να χρειαστεί να πάρετε ολόκληρα τάγματα και να τη μεταφέρετε κάπου αλλού για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας», τονίζει από την πλευρά του, ο Drew Thompson, ανώτερος ερευνητής στο «Lee Kuan Yew», Σχολή Δημόσιας Πολιτικής της Σιγκαπούρης και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου υπεύθυνος για την Κίνα.

Αναπόφευκτη η επανένωση με την Κίνα

Παρά τις διαχρονικές νατοϊκές προκλήσεις, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει τη θέση του ότι η Ταϊβάν ανήκει στην ηπειρωτική Κίνα, επικαλούμενο την περίφημη πολιτικής της «μιας Κίνας», ενώ παράλληλα εκφράζει σθεναρά αντίθεσή του στις ολοένα πιο εχθρικές πολιτικές της Ουάσιγκτον στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την καταπάτησή της γεωπολιτική σφαίρας του, ιδιαίτερα όσον αφορά το νησί.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Κινέζου ηγέτη Xi JinPing κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, κατά την οποία χαρακτήρισε την επαναπροσάρτηση της Ταϊβάν ως «αναπόφευκτη».
«Οι συμπατριώτες μου και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν πρέπει να δεσμεύονται από μια κοινή αίσθηση σκοπού και να μοιράζονται τη δόξα της αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους», τόνισε, τότε, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στέλνοντας έτσι μήνυμα τόσο στην ... απέναντι όχθη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας όσο και στην ίδια την Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης