Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το βιολί της η Ολλανδία... θα μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία

Το βιολί της η Ολλανδία... θα μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει όχι μόνο την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων
Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Άμυνας της χώρας Kaisa Ollongren, σύμφωνα με το Reuters.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει όχι μόνο την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.
Τα πρώτα F-16 που προορίζονται για την Ουκρανία θα φτάσουν από τη Δανία αυτό το καλοκαίρι, μετά το οποίο ο Ollongren είπε ότι η Ολλανδία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας και θα στείλει τα αεροσκάφη της στην Ουκρανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Η εξέλιξη θα αποτελέσει μέρος της μεγάλης κλίμακας υποστήριξης προς το Κίεβο, με στόχο την «ενίσχυση των αμυντικών του δυνατοτήτων» στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Επιπλέον, η Ολλανδία έχει δεσμευτεί να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, διαθέτοντας σημαντικά ποσά για την αγορά κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-εδάφους ικανών να εκτοξευθούν από μαχητικά F-16, καθώς και για την απόκτηση σύγχρονων αναγνωριστικών drones.
Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται σε δελτίο τύπου του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, για τους σκοπούς αυτούς θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ. Η δήλωση έγινε σε συνάντηση της ομάδας επαφής για την υποστήριξη της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης