Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό η Εσθονή πρωθυπουργός: Αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, η Ρωσία θα στοχεύσει ευρωπαϊκές χώρες

Σε πανικό η Εσθονή πρωθυπουργός: Αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, η Ρωσία θα στοχεύσει ευρωπαϊκές χώρες
Συνεχίζει τις βαρύγδουπες δηλώσεις η Kaja Kallas
Σχετικά Άρθρα
Τα ευρωπαϊκά έθνη δεν πρέπει να επαναλάβουν το λάθος της Εσθονίας πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γι' αυτό είναι απαραίτητο να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στην Άμυνα και να μην «παρασυρθούν από την επιφυλακή», προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas, προσερχόμενη στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, εκτίμησε πως αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι για τη Ρωσία.
«Εάν βοηθήσουμε πραγματικά την Ουκρανία, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το ποιος είναι ο επόμενος. Αλλά, αν πέσει η Ουκρανία, τότε, θα υπάρξει μια παύση ορισμένων ετών και θα το δούμε σε ευρύτερη κλίμακα, ειδικά όταν δεν επενδύουμε στην Άμυνα», είπε.
Κάλεσε τις χώρες που ανήκουν στον συνασπισμό «Ramstein», συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων 15 κρατών, να διαθέσουν το 0,25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Εσθονή πρωθυπουργό, αυτό «θα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας».

Το ποντίκι που…βρυχάται

Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η σπουδή που δείχνουν οι μικρές χώρες της Βαλτικής να υιοθετήσουν το παράλογο σχέδιο Macron για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, απέναντι στη Ρωσία.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaya Kallas, στις 13/3, αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι οι στρατιωτικοί από τις χώρες της Βαλτικής δεν θα σταλούν στην Ουκρανία.
Κύριο θέμα συζήτησης στο Κοινοβούλιο της χώρας ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατιωτών από τα κράτη μέλη της ΕΕ στην εμπόλεμη ζώνη.
Οι βουλευτές ζήτησαν εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό ότι οι εσθονικές αμυντικές δυνάμεις δεν θα παρέμβουν στη σύγκρουση.
«Δεν δίνω τέτοιες υποσχέσεις, γιατί οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν. Σύμφωνα με την ερμηνεία σας, φαίνεται ότι η παρέμβαση μπορεί να είναι οτιδήποτε. Η στρατιωτική μας βοήθεια στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως εμπλοκή. Έχουμε επιλέξει σαφώς μια πλευρά εδώ, και αυτή η πλευρά είναι η Ουκρανία, γιατί η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή και για εμάς», είπε στις 13/3 η Kallas.
Επιπλέον, προσπάθησε να εξηγήσει τη σύγχυση στην ορολογία, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, αλλά για την παροχή βοήθειας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή, πριν από μια εβδομάδα, η Kallas διαβεβαίωνε το Κοινοβούλιο ότι οι Εσθονοί στρατιώτες δεν θα πήγαιναν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης