Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ζητούν μείωση επιτοκίων από τη Fed για να μη σκάσει η «φούσκα» της πράσινης μετάβασης

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ζητούν μείωση επιτοκίων από τη Fed για να μη σκάσει η «φούσκα» της πράσινης μετάβασης
Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών πάει περίπατο
Σχετικά Άρθρα
Επιστολή στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, έστειλαν οι Δημοκρατικοί Γερουσιάστές Elizabeth Warren και Sheldon Whitehouse, ζητώντας τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Η επιστολή εστάλη στις 19/3, μία ημέρα δηλαδή πριν η Fed ανακοινώσει την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 5,25% με 5,50%.
Συγκεκριμένα, οι δύο Δημοκρατικοί πολιτικοί ζήτησαν την άμεση διακοπή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων για να αποτραπεί περαιτέρω κατάρρευση του χώρου των υποδομών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Στην επιστολή, σύμφωνα με το Bloomberg, οι Γερουσιαστές προειδοποιούσαν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν εμπόδιο για μεγάλα έργα υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα, εννοώντας ότι πλέον η χρηματοδότηση είναι ακριβότερη λόγω των υωηλών επιτοκίων.
Σημείωσαν ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει μειώσει την ικανότητα των ΗΠΑ να δημιουργούν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κρίσιμοι τομείς για τη μείωση του πληθωρισμού.
«Τα επιτόκια της Fed έχουν εμποδίσει την πρόοδο και παρεμπόδισαν την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση», αναφέρει η επιστολή.
Αυτό συμβαίνει καθώς ορισμένα από τα πιο φιλόδοξα έργα ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των αιολικών και ηλιακών) έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ ταυτόχρονα υποχωρεί η ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Επίσης, το ETF της iShares Global Clean Energy, που έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό μετοχές εταιρειών ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένων των SolarEdge, First Solar, Sunrun, Orsted και Plug Power, έχει καταρρεύσει 52% από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιανουαρίου 2021.

Powell: Δεν αποκλείεται τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά – Πιθανές οι μειώσεις το 2024

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν αποκλείεται να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής σε υψηλά επίπεδα αν δεν υποχωρήσει ο -ετήσιος- πληθωρισμός στον στόχο του 2%, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση (19-20/3) της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) η οποία αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 5,25% με 5,50%.
«Είναι πιθανό να μειώσουμε τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, αλλά να είστε έτοιμοι για υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά. «Μία εκτενής αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, θα αποτελέσει αφορμή για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε μεταξύ άλλων. 
«Δεσμευόμαστε για τον στόχο πληθωρισμού, αλλά η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου, ενώ παραδέχθηκε ότι αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει πολύ υψηλός.
Επανέλαβε δε ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά «σφιχτή», αλλά η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται πλέον σε καλύτερη ισορροπία. Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης των -ονομαστικών- μισθών έχει υποχωρήσει.
Επίσης, όπως είπε, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου (σσ: ομόλογα και assets που αγοράζει η Fed για να παρέχει ρευστότητα στην αγορά) της Τράπεζας, «για να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση, διότι «αυτό θα περιορίσει τον κίνδυνο για την αστάθεια της αγοράς».
Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η δήλωση πως «δεν ξέρουμε αν η αύξηση του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες είναι μία επιτάχυνση των τιμών, ή κάτι παραπάνω». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης