Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Απειλεί να πάρει το «τιμόνι» του Ουκρανικού από το Πεντάγωνο αν εκλεγεί ο Trump - Ευρωπαίος αξιωματούχος ο νέος επικεφαλής

ΝΑΤΟ: Απειλεί να πάρει το «τιμόνι» του Ουκρανικού από το Πεντάγωνο αν εκλεγεί ο Trump - Ευρωπαίος αξιωματούχος ο νέος επικεφαλής
Αναβαθμίζεται επικίνδυνα ο ρόλος της Ευρώπης στο ουκρανικό
Δυτικές πηγές αποκάλυψαν στη Semafor ότι λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις διεργασίες εντός του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά του συντονισμού της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από το Πεντάγωνο στη Συμμαχία.
Μάλιστα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι ελπίζουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθεί η ετήσια σύνοδος κορυφής του μπλοκ στην Ουάσιγκτον, D.C.
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς η ευθύνη θα μεταφερθεί, όπως διαφαίνεται, στην ... άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ωστόσο, οι φόβοι για την επιστροφή του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου στην εξουσία είναι ο καθοριστικός παράγοντας θα καθοδηγήσει τις σχετικές συζητήσεις.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θυμούνται την προηγούμενη θητεία του Trump όταν αμφισβητούσε συχνά τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ότι θα τερματίσει την ουκρανική κρίση εντός 24 ωρών.
Επισημαίνεται, ότι μετά από πρόσφατη συνάντηση με τον Trump, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν θα δώσει δεκάρα» στο Κίεβο.
Άλλωστε, τον περασμένο μήνα, ο Trump επιβεβαίωσε την απροθυμία του να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί στα μέλη του ΝΑΤΟ που καθυστερούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος αντικαθιστά τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας στη Ramstein

Πάντως σε επίσημο επίπεδο, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ την ίδια στιγμή παρέπεμψε τους ερευνητές της Semafor στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin.
Όταν ρωτήθηκε εάν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την Ουκρανία θα περάσουν στην αρμοδιότητα της Συμμαχίας ο Austin τόνισε σχετικά: «Είμαστε επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη βοήθεια ασφαλείας που χρειάζεται για να είναι επιτυχής σήμερα και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».
Οι συνομιλίες αφορούν τις επιχειρήσεις της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, κοινώς γνωστή ως Ομάδα Ramstein, η οποία δημιουργήθηκε τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου για να οργανώσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Περισσότεροι από 40 αρχηγοί άμυνας εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του ΝΑΤΟ και ευρύτερα συμμάχων όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Οπότε το διακύβευμα είναι η αντικατάσταση του επικεφαλής της Ομάδας Ramstein, που τώρα είναι ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Austin, με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο εφόσον ο Trump επικρατήσει του Biden στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ως προς αυτό, ο διπλωμάτης που διατήρησε την ανωνυμία του αποκάλυψε στη Semafor «έγινε συζήτηση για το πώς να συντονιστεί μια ισχυρή επιχείρηση για την προστασία της βοήθειας και των δωρεών στην Ουκρανία από τους "μεταβαλλόμενους πολιτικούς ανέμους"».

Αναβαθμίζεται επικίνδυνα ο ρόλος της Ευρώπης στο ουκρανικό

Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Elina Valtonen δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της ότι το ΝΑΤΟ ήταν «πολύ κατάλληλο» για να οργανώσει καθ' ολοκληρίαν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ενώ ο Eric Ciaramella, πρώην εν ενεργεία ανώτερος διευθυντής για την Ευρώπη και τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μετέφερε στη Semafor ότι «υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε».
Ωστόσο, ο Ciaramella δήλωσε ότι οι προσπάθειες για να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην οργάνωση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης συναίνεσης μεταξύ της συμμαχίας των 32 μελών, η οποία περιλαμβάνει χώρες όπως η Ουγγαρία που είχαν προηγουμένως αμφισβητήσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Μια άλλη πρόκληση αφορά στη συμπερίληψη συμμάχων εκτός ΝΑΤΟ όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης