Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι διέλυσαν με 151 πυραύλους, drones το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας - Στάχτη το Kharkiv, ολικό blackout

Οι Ρώσοι διέλυσαν με 151 πυραύλους, drones το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας - Στάχτη το Kharkiv, ολικό blackout
Τεράστιο πλήγμα στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό του Δνείπερου στη Zaporizhia - Για δύο νεκρούς, 14 τραυματίες και τρεις αγνοούμενους κάνουν λόγο οι Ουκρανοί
(upd8) Μαζική επίθεση με 88 πυραύλους και 63 drones πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 22/3 η Ρωσία, με τους Ουκρανούς να κάνουν λόγο για το πιο ισχυρό «χτύπημα» που έχει γίνει ποτέ στο ενεργειακό σύστημά της.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, εκ των οποίων τα 700.000 εντοπίζονται στο Kharkiv, οι 200.000 στην Οδησσό και πάνω από 110.000 στην Poltava,
ενώ έγινε γνωστό πως ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός της Ουκρανίας, αυτός που βρίσκεται στο Δνείπερο στην περιοχή της Zaporizhia διέκοψε τη λειτουργία του λόγω πυρκαγιάς και ζημιών.
Παρόλο αυτά δίνονται διαβεβαιώσεις από τους Ουκρανούς ότι δεν κινδυνεύει να σπάσει το φράγμα.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι επιβεβαίωσαν πως εξαπέλυσαν μαζική επίθεση κατά ενεργειακών και στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας.

Το πιο ισχυρό πλήγμα

«Η πρωινή επίθεση στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών.
Χαρακτηρίστηκε από την χρήση συνδυασμένων όπλων.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, σε θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και σε κεντρικούς υποσταθμούς που διαχειρίζεται η Ukrenergo» υποστήριξε ο επικεφαλής της ενεργειακής εταιρείας Ukrenergo, Vadim Kudrytsky.
Όπως είπε ο Kudrytsky, οι ενεργειακές εγκαταστάσεις σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας υπέστησαν ζημιές, ενώ τόνισε ότι ειδικά στην πόλη του Kharkiv, η κλίμακα των ζημιών ήταν μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες περιοχές».

Μαζική επίθεση

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, η ρωσική επίθεση εκδηλώθηκε με 90 πυραύλους και 60 drones και ήταν μια από τις ισχυρότερες των τελευταίων τριών μηνών.
Όπως υποστήριξε, από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, 14 τραυματίστηκαν ενώ τρεις αγνοούνται.
«Υπήρχαν περισσότερα από 60 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι τύπου Shahed και σχεδόν 90 πύραυλοι διαφορετικών τύπων» υποστήριξε ο Zelensky, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν από αυτή τη φρίκη».
Οι αεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν 92 από 151 πυραύλους και drones που εξαπέλυσε συνολικά η Ρωσία.

Τι... έριξαν οι Ρώσοι

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, οι Ρώσοι επιτέθηκαν μεταξύ άλλων με 63 drones Shahed, με 12 βαλλιστικούς πυραύλους Iskander - M, με 40 πυραύλους Kh-101/Kh-555, με 5 πυραύλους Kh-22, με 7 πυραύλους Kinzhal και με 22 πυραύλους S-300.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «έγινε μαζικό χτύπημα με μεγάλης εμβέλειας εναέρια, θαλάσσια, επίγεια όπλα και drones εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων, στρατιωτικό-βιομηχανικών υποδομών, σιδηροδρομικών κόμβων, οπλοστάσιων καθώς και τόπων ανάπτυξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ξένων μισθοφόροι».

Επίθεση στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Ουκρανίας - Στο Δνείπερο στη Zaporizhia

Στόχοι των ρωσικών πυραύλων και drones ήταν εγκαταστάσεις παραγωγής, υποσταθμοί υψηλής τάσης και υποσταθμοί χειριστών διανομής.
Ο επικεφαλής της Ukrenergo υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το φράγμα μετά την επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Δνείπερου στη Zaporizhia, αν και έγινε γνωστό πως σταματήσε η λειτουργία του λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε και των ζημιών που προκλήθηκε.
654_1.jpg
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Ukrhydroenergo Igor Sirota είπε ότι οι δύο σταθμοί του εργοστασίου δεν λειτουργούν.
«Σήμερα δεν λειτουργεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος σταθμός.
Επομένως, επεξεργαζόμαστε διαφορετικούς τρόπους για το πώς θα περάσουμε το νερό» υποστήριξε ο Sirota, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι ο ένας από τους δύο σταθμούς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο Sirota χαρακτήρισε το ύψος της ζημιάς «πολύ μεγάλο».
«Δεν μπορούμε καν να φτάσουμε σε όλα τα μέρη για να τα επιθεωρήσουμε.
Είναι είναι δύσκολο να πούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν οι ζημιές» υποστήριξε ο Sirota, αναφέροντας πως οι ειδικοί αναμένουν να διαπιστωθεί η έκταση της ζημιάς και ο χρόνος αποκατάστασης έως το τέλος της ημέρας. Ο DneproHES είναι ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός στην Ουκρανία.
6665_1.JPG
Συναγερμός σε 20 περιοχές, έπεσε το Διαδίκτυο

Σημειώνεται πως συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε από τις 04:30 ώρα Ελλάδας σε 14 περιοχές της Ουκρανίας που αργότερα επεκτάθηκε σε 20 επαρχίες και στο Κίεβο.
Υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις σε Dnieper, Ivano-Frankivsk, Κίεβο, Krivoy Rog, Kropyvnytskyi, Sumy, Kharkiv, Khmelnitsky καθώς και στη Zaporizhia.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko ζημιές αναφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η ουκρανική ενεργειακή εταιρεία DTEK αναφέρει σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό των θερμοηλεκτρικών σταθμών της χώρας, χωρίς να διευκρινίζει για ποιους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς μιλάει.
Επιπλέον, τόσο στα ανατολικά όσο και στα κεντρικά και δυτικά της Ουκρανίας, υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε ζωτικής σημασίας και βιομηχανικές υποδομές ενώ γίνεται λόγος για μεγάλης κλίμακας διακοπή του Διαδικτύου στη χώρα και για διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Οδησσό, Krivoy Rog, Kirovograd, Khmelnitsky, Dnepropetrovsk, Sumy, Dnepropetrovsk και Poltava..

Τεράστιο πλήγμα στο Kharkiv - Ολικό blackout

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκε το Kharkiv, το οποίο έχει βυθιστεί σε ολικό blackout.
Σύμφωνα με τον Ihor Terekhov, δήμαρχο του Kharkiv, πάνω από 20 πύραυλοι έπληξαν τις ενεργειακές υποδομές της πόλης.
«Η ζημιά είναι πολύ σοβαρή» τόνισε ο Ihor Terekhov, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν λειτουργεί ούτε η παροχή νερού και θερμότητας, ούτε οι ηλεκτρικές συγκοινωνίες, ούτε τα φανάρια.
Ακόμη και το σύστημα προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή δεν λειτουργεί όπως είπε ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας πως δεν λειτουργούν ούτε οι αριθμοί των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Πέρα από το Kharkiv, διακοπές στην ηλεκτροδότηση καταγράφονται σε πολλές περιοχές του Δνείπερου, στο Krivoy Rog, στο Kropyvnytskyi, στο Khmelnitsky και σε κοντινές πόλεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης