Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνεται η διεθνής πίεση στο Ισραήλ - Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Μάλτα αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος

Αυξάνεται η διεθνής πίεση στο Ισραήλ - Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Μάλτα αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος
Στο ανακοινωθέν εκφράζεται με σαφήνεια η ετοιμότητα των τεσσάρων ηγετών να αναγνωρίσουν μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη
Οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας εξέδωσαν κοινή δήλωση την Παρασκευή 22/3 ανακοινώνοντας ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.
Η δήλωση ανέφερε ότι οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν ότι «ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή είναι μέσω της εφαρμογής μιας λύσης δύο κρατών, με τα Ισραηλινά και τα Παλαιστινιακά κράτη να ζουν πλάι - πλάι, με ειρήνη και ασφάλεια».
Στο ανακοινωθέν εκφράζεται με σαφήνεια ότι οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν την «ετοιμότητά» τους να αναγνωρίσουν μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι θα το πράξουν «όταν μπορεί να συνεισφέρει θετικά και οι συνθήκες είναι κατάλληλες».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez προσέφερε περισσότερες λεπτομέρειες μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σημειώνοντας ότι η κοινή δήλωση είναι «αναγκαστικά ασαφής» σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, η κοινή δήλωση των τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ «η απόφαση πάρθηκε να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη, τώρα η συζήτηση είναι για το πότε».
Από τα τέλη του περασμένου έτους, ο Sanchez έχει υποσχεθεί να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη της τρέχουσας θητείας αυτής της κυβέρνησης.
Για την Ισπανία, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή διπλωματική πράξη θα περάσει από τη βουλή μέσα στα επόμενα τριάμισι χρόνια το πολύ.
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη έθεσαν την Ισπανία σε θέση «μεγαλύτερης νομιμοποίησης, ώστε διάφορες χώρες της ΕΕ να μπορούν να κάνουν αυτό το βήμα».
Ειδικότερα, την Πέμπτη 21/3, τα συμπεράσματα της Ένωσης έθιξαν την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τις δυσανάλογες επιπτώσεις της στους αμάχους», καθώς και για «την πείνα που προκλήθηκε από την ανεπαρκή είσοδο βοήθειας στη Γάζα».
Για πρώτη φορά, η ΕΕ ζήτησε ομόφωνα μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Ειλικρινά, τώρα είναι η ώρα», διεμήνυσε ο Sanchez μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η ικανότητα της μεταρρυθμισμένης Παλαιστινιακής Αρχής να κυβερνά τις επόμενες εβδομάδες.
«Στην Ισπανία, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ιδεολογία. … Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από την αριστερά, τη δεξιά και το κέντρο που δεν αντέχουν να βλέπουν τι συμβαίνει – όλα τα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας, η αδικία στη Δυτική Όχθη. Και ειλικρινά φοβούνται την κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που συνεχίζεται εδώ και πολλούς μήνες. Πρέπει να συνεισφέρουμε για να τελειώσει», πρόσθεσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός.
Ο Sanchez τόνισε επίσης ότι οι τέσσερις χώρες της ΕΕ που είναι πρόθυμες να κάνουν την κίνηση ανήκουν σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης και κυβερνώνται από διαφορετικά κόμματα.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Robert Golob είναι μέλος του κοινωνικού φιλελεύθερου Κινήματος της Ελευθερίας, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela ανήκει στο Εργατικό Κόμμα και ο Ιρλανδός Taoiseach Leo Varadkar στο κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο Varadkar ανακοίνωσε την παραίτησή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης