Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 25/3 η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΟΗΕ: Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 25/3 η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Για την κατάρτιση του νέου σχεδίου απόφασης, για το οποίο τελικά η ψηφοφορία θα γίνει στις 25/3, εργάστηκαν 8 από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Για τη Δευτέρα 25/3 αναβλήθηκε η ψηφοφορία που προβλεπόταν να διεξαχθεί σήμερα (23/3) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για νέο σχέδιο απόφασης που αξιώνει «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να γίνουν προσπάθειες για να αποφευχθεί νέα αποτυχία μετά την απόρριψη αμερικανικού σχεδίου απόφασης το προηγούμενο 24ωρο, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο AFP.
Η Ρωσία και η Κίνα το προηγούμενο 24ωρο άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ, που τόνιζε την «ανάγκη» για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα συνδεόμενη με διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Hamas.
Ορισμένοι παρατηρητές είδαν στο κείμενο αυτό σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τη θέση της Ουάσινγκτον, η οποία δέχεται πιέσεις να περιορίσει την υποστήριξή της προς το Ισραήλ.
Για την κατάρτιση του νέου σχεδίου απόφασης, για το οποίο τελικά η ψηφοφορία θα γίνει στις 25/3, εργάστηκαν 8 από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Αλγερία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Γουιάνα, Σλοβενία, Σιέρα Λεόνε, Ελβετία, Ισημερινός).
Μάλιστα, η τελευταία εκδοχή του, στην οποία εξασφάλισε πρόσβαση το AFP και υποστηρίζεται από την ομάδα αραβικών κρατών, «αξιώνει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού (...) που θα οδηγήσει σε διαρκή κατάπαυση του πυρός», τη στιγμή που η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 32.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Hamas. Επίσης, ζητείτην «άνευ όρων» απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Hamas στον παλαιστινιακό θύλακα και την άρση «όλων των εμποδίων» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πάντως, το κείμενο αυτό, σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Linda Thomas Greenfield, θέτει σε κίνδυνο τις διπλωματικές προσπάθειες στο πεδίο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.
«Στη σημερινή του μορφή, το κείμενο αυτό δεν υποστηρίζει τις ευαίσθητες διπλωματικές προσπάθειες στην περιοχή. Ακόμη χειρότερα, θα μπορούσε να δώσει μια δικαιολογία στη Χαμάς για να απορρίψει τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, προειδοποίησε η ίδια.
Έτσι, οι ΗΠΑ ζήτησαν τροποποιήσεις στο κείμενο, δήλωσαν στο AFP διπλωματικές πηγές και πλέον, για να επιτραπεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως το θέμα της σύνδεσης της κατάπαυσης του πυρός με την απελευθέρωση των ομήρων, η ψηφοφορία επί του νέου σχεδίου αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι από τις 7 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει μπορέσει να υιοθετήσει μόνο δύο αποφάσεις (από τις 8 που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία), κυρίως ανθρωπιστικές.

Στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας ο Α. Guterres

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , Α. Guterres, αναμένεται σήμερα, Σάββατο 23/3, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ προβλέπει χερσαία επίθεση στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των Αμερικανών συμμάχων του.
Ο Α. Guterres θα συναντηθεί με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην «αιγυπτιακή πλευρά» των συνόρων με τη Ράφα, την πόλη της Γάζας στην οποία συνωστίζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Αναμένεται να επαναλάβει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα έπειτα από πάνω από 5 μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas.
Ο Α. Guterres θα επισκεφθεί τη Αλ Άρις στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου, όπου παραδίδεται και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς βοήθειας για τη Γάζα, όπως και την αιγυπτιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, που συνιστά ένα από τα σημεία εισόδου για τη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα. Επίσης, θα βρεθεί σε νοσοκομείο στην Αλ Άρις και θα συναντηθεί με εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στη Ράφα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης