Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Τσεχία και χώρες της Βαλτικής ζητούν απαγόρευση στις εισαγωγές απόβλητων μετάλλων από τη Ρωσία

ΕΕ: Τσεχία και χώρες της Βαλτικής ζητούν απαγόρευση στις εισαγωγές απόβλητων μετάλλων από τη Ρωσία
Η ΕΕ ετοιμάζεται επίσης να επιβάλει δασμό στις εισαγωγές σιτηρών
Σχετικά Άρθρα
Τα κράτη της Βαλτικής και η Τσεχία πρότειναν να απαγορεύσει η ΕΕ τις εισαγωγές απόβλητων (σκραπ) μετάλλων από τη Ρωσία, καθώς «η Μόσχα χρησιμοποιεί τα έσοδα από αυτές τις εισαγωγές για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα με το λιθουανικό δίκτυο LRT.
Η πρόταση υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις Βρυξέλλεςμ τη Δευτέρα 26 Μαρτίου.
«Η Λιθουανία προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει όλες τις επιλογές σε επίπεδο ΕΕ και να υποβάλει πρόταση για να σταματήσουν οι εισαγωγές απόβλητων μετάλλων από τη Ρωσία στην ΕΕ ή να επιτραπεί στα κράτη - μέλη να λάβουν μονομερή περιοριστικά μέτρα. Πιστεύουμε ότι τέτοιες εισαγωγές συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Jurga Kasputienė, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιθουανίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Λιθουανίας, την περίοδο από το 2022 έως το 2023, η ΕΕ εισήγαγε σιδηρούχα μέταλλα, χαλκό και απορρίμματα και σκραπ αλουμινίου από τη Ρωσία αξίας άνω των 118 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές τις εισαγωγές πραγματοποιούνται μέσω της Λιθουανίας.
Η ΕΕ ετοιμάζεται επίσης να επιβάλει δασμό στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αυτός θα είναι ο πρώτος περιορισμός στα προϊόντα διατροφής από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, Φινλανδία και Σουηδία πιστεύουν ότι η ΕΕ χρειάζεται να αυξήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, έπειτα από τον θάνατο στη φυλακή του Ρώσου αντικαθεστωτικού Alexei Navalny, δήλωσε σήμερα 26/3 ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Tobias Billström.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο θάνατος του Alexei Navalny συνδέεται σαφώς με την ηγεσία στη Ρωσία (και αυτό) καθιστά απαραίτητο να φροντίσουμε να προσθέσουμε κυρώσεις ειδικά στοχευμένες εις βάρος εκείνων που ευθύνονται για τον θάνατό του», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Φινλανδή ομόλογό του.
«Πιστεύουμε επίσης ότι οι κυρώσεις στο σύνολό τους, το πακέτο κυρώσεων, θα πρέπει να διευρυνθεί γιατί βλέπουμε ότι οι κυρώσεις κάνουν διαφορά σε ό,τι αφορά τον κατακερματισμό της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει τον παράνομο πόλεμό της εις βάρος της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μπίλστρομ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θέλουν επίσης να δουν ένα καθεστώς κυρώσεων εις βάρος της Λευκορωσίας σε σχέση με τη στήριξη που προσφέρει στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης