Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Croo (Βέλγος πρωθυπουργός): Ευρωβουλευτές χρηματίστηκαν για να εξαπλώσουν το δίκτυο της ρωσικής προπαγάνδας

De Croo (Βέλγος πρωθυπουργός): Ευρωβουλευτές χρηματίστηκαν για να εξαπλώσουν το δίκτυο της ρωσικής προπαγάνδας
Για συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών του Βελγίου και της Τσεχίας «για τη συντριβή ενός ρωσικού δικτύου προπαγάνδας» κάνει λόγο ο Βέλγος πρωθυπουργός
Ορισμένοι Ευρωβουλευτές έχουν χρηματιστεί με σκοπό τη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας, ισχυρίζεται ο Βέλγος πρωθυπουργό Alexander De Croo.
Ειδικότερα, ο De Croo τόνισε την Πέμπτη ότι «υπήρξε μια στενή συνεργασία» αυτή την εβδομάδα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών του Βελγίου και της Τσεχίας για τη συντριβή ενός ρωσικού δικτύου προπαγάνδας.
«Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία έχει προσεγγίσει ευρωβουλευτές, αλλά και [τους] πλήρωσε για να προωθήσει τη ρωσική προπαγάνδα εδώ», εξήγησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο βελγικό εθνικό κοινοβούλιο για ξένες παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τους βουλευτές.
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του De Croo μετέφερε στο Politico ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Voice of Europe, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, ήταν μέρος μιας επιχείρησης φιλορωσικής επιρροής.
Επισημαίνεται ότι το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις στον Ουκρανό ολιγάρχη Viktor Medvedchuk, έναν σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Το σχετικό δελτίο τύπου ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Medvedchuk διεξήγαγε μια «επιχείρηση ρωσικής επιρροής» στην τσεχική επικράτεια χρησιμοποιώντας το «Voice of Europe».
Ακολούθως, ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αρχές «χτύπησαν ένα φιλορωσικό δίκτυο» που προσπάθησε να δημιουργήσει μια επιχείρηση επιρροής με συνέπειες στην ασφάλεια της Τσεχικής Δημοκρατίας και της ΕΕ.
«Αυτή η απόφαση είναι προς το συμφέρον ασφαλείας της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και συμβάλλει στην προστασία του δημοκρατικού χαρακτήρα των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών», πρόσθεσε το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ιστότοπος του Voice of Europe δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμος και ο λογαριασμός του στο X (πρώην Twitter) δεν έχει ανανεωθεί από την Τετάρτη.
Ως προς την αντίδραση της ΕΕ, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Delphine Colard, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο «εξετάζει τα ευρήματα» των τσεχικών αρχών σχετικά με το «Voice of Europe».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης