Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντρομος ο Zelensky: Εάν οι Ρώσοι επιτεθούν, η Ουκρανία θα καταρρεύσει – Οι Bρετανοί βλέπουν συντριβή καλοκαίρι 2024

Έντρομος ο Zelensky: Εάν οι Ρώσοι επιτεθούν, η Ουκρανία θα καταρρεύσει – Οι Bρετανοί βλέπουν συντριβή καλοκαίρι 2024
Zelensky στο CBS: Εάν ο Ρωσικός στρατός επιτεθεί μαζικά, η Ουκρανική άμυνα θα καταρρεύσει - Economist: Ας προσευχηθούμε - Η Ρωσία σύντομα θα εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία, θα είναι όλεθρος
(upd 38) Ο Zelensky o Ουκρανός Πρόεδρος στο αμερικανικό CBS… αποκάλυψε μια πικρή αλήθεια….
Εάν ο Ρωσικός στρατός επιτεθεί μαζικά, η Ουκρανική άμυνα θα καταρρεύσει και οι Ρώσοι σχεδιάζουν αντεπίθεση αρχές Ιουνίου 2024
Οι Βρετανοί πάντως προβλέπουν ότι ο Ουκρανικός στρατός θα υποστεί συντριβή το Καλοκαίρι 2024…
Κατά την CIA… νομοτελειακά οι ΗΠΑ κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες θα απομακρύνουν τον Zelensky από την ηγεσία της Ουκρανίας και η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία…
Στο μέτωπο, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταγράφει κέρδη στις κατευθύνσεις δυτικά του Bakhmut προς Chasiv Yar και δυτικά της Avdiivka όπου καταλαμβάνουν πλήθος χωριών...
Οι ρωσικές δυνάμεις ροκαζίνουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, εξαντλούν τα πυρομαχικά των Ουκρανών, καταστρέφουν πλήθος συστημάτων αεράμυνας, διαλύουν τον Ουκρανικό στρατό μεθοδικά ώστε όταν ξεκινήσει η αντεπίθεση... να υπάρξει γρήγορα μεγάλη νίκη...

Zelensky στο CBS: Εάν ο Ρωσικός στρατός επιτεθεί μαζικά, η Ουκρανική άμυνα θα καταρρεύσει

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky… δήλωσε στο CBS ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι έτοιμες να αμυνθούν έναντι άλλης μεγάλης ρωσικής επιθετικής προσπάθειας που αναμένεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2024.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να διατηρούν τον ρυθμό των επιθετικών τους επιχειρήσεων μέχρι την άνοιξη του 2024, ανεξάρτητα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες εδάφους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις ουκρανικού υλικού πριν από την άφιξη της αναμενόμενης περιορισμένης δυτικής βοήθειας για την ασφάλεια.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα στοχεύουν επίσης να αναγκάσουν την Ουκρανία να δαπανήσει υλικό που διαφορετικά θα μπορούσε να συσσωρεύσει για αμυντικές προσπάθειες αυτό το καλοκαίρι και πιθανές αντεπιθέσεις αργότερα το 2024 ή το 2025. Οι διάχυτες ελλείψεις μπορεί να αναγκάσουν την Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα σε περιορισμένους πόρους σε κρίσιμους τομείς του μετώπου, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ρωσικής μεγάλης νίκης σε άλλους λιγότερο καλά εφοδιασμένους τομείς και καθιστώντας την πρώτη γραμμή συνολικά πιο εύθραυστη από ότι φαίνεται….

Δεν θέλουν όλες οι χώρες να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία λόγω Ρωσίας...

 Δεν θέλουν όλες οι χώρες να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία, παραδέχτηκε ο πρόεδρος Vladimir Zelensky σε συνέντευξή του στο CBS.
"Περιμένουμε από τους εταίρους μας να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί όλοι οι εταίροι πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι θα το κάνουν.
Η πλειοψηφία είναι με το μέρος μας, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να ισορροπούν στις σχέσεις μεταξύ τους και της Ρωσίας, επειδή βγάζουν χρήματα, γιατί έχουν συμβόλαια», τόνισε ο Zelensky.
Στα μέσα Ιανουαρίου 2024, ο Ελβετός πρόεδρος Viola Amherd ανακοίνωσε το αίτημα του Zelensky να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου Andrey Ermak, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από τέτοιες εκδηλώσεις.
Η «φόρμουλα ειρήνης» που προωθείται από τις αρχές του Κιέβου, η οποία θα πρέπει να γίνει το κεντρικό θέμα της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που αποδίδονται στη Ρωσία. 
Η Ρωσία θεωρεί αυτή την πρόταση εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Σύμφωνα με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών η διεξαγωγή ειρηνευτικής διαδικασίας χωρίς τη Ρωσία είναι αδύνατη, επομένως θα προσκληθεί και αυτή.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή ακόμη και μετά από επίσημη πρόσκληση.

Podolyak (Σύμβουλος Zelensky): Η Ρωσία επελαύνει όλο και πιο βαθιά στην επικράτειά μας

Ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Mikhailo Podolyak, αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο μέτωπο, σημειώνοντας την αυξημένη πίεση που υφίστανται από τα ρωσικά στρατεύματα.
«Είμαστε σε άμυνα και οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν. Προχωρούν όλο βαθιά», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.
«Επιπλέον, παρατηρούμε πώς συνεχίζουν να κατασκευάζουν όπλα, να ενισχύονται και να επιτυγχάνουν την αναπλήρωση των προμηθειών τους», πρόσθεσε ο Podolyak.
«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με την έλλειψη όπλων», παραδέχτηκε.

Sirsky (αρχηγός ουκρανικού στρατού): Δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο – Στόχος μια νέα αντεπίθεση

Στην παραδοχή ότι ο ουκρανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές δυσκολίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου προχώρησε ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Alexander Sirsky, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η προετοιμασία για μια νέα ουκρανική αντεπίθεση.
«Η κατάσταση στο μέτωπο είναι πραγματικά δύσκολη.
Φυσικά, κάθε μέρα απαιτεί μέγιστη προσπάθεια από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας» υποστήριξε ο Sirsky, αναφέροντας πως η Ρωσία χρησιμοποιεί κατευθυνόμενες βόμβες με τις οποίες καταστρέφει τις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και ότι διατηρεί τεράστιο πλεονέκτημα στο πυροβολικό, καθώς σε κάθε οβίδα των Ουκρανών αντιστοιχούν έξι των Ρώσων.
Πάντως και παρά τα τεράστια προβλήματα σε πυρομαχικά, ο Sirsky υποστήριξε πως ο στόχος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι η προετοιμασία για μια νέα αντεπίθεση.
«Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε την απώλεια εδαφών μας, να σχηματίσουμε και να προετοιμάσουμε εφεδρικές δυνάμεις για επιθετικές επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού.
Κληθείς να σχολιάσει την αποπομπή του Valery Zaluzhny, του προκατόχου του στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο Sirsky είπε ότι ο πρόεδρος Zelensky είχε καλούς λόγους για να τον απομακρύνει.
«Ο στρατός έχει ένα καθήκον.
Δεν συζητάμε τις εντολές.
Τις εκτελούμε» επισήμανε ο Sirsky, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί να κινητοποιήσει 500.000 στρατιώτες, αλλά πολύ λιγότερους για να αποκρούσει τους Ρώσους.
Ωστόσο, ο Sirsky δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα χρειαστεί η Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί στήνουν απελπισμένα οχυρωματικά έργα

Με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει πλέον η Ουκρανία άρχισε την κατασκευή αμυντικών γραμμών κοντά στο Kharkiv, το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις αναμένοντας τη μεγάλη ρωσική επίθεση προς το καλοκαίρι 2024 αλλά η αντιπολίτευση κατηγορεί το καθεστώς Zelensky πως είναι πλέον πολύ αργά.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αναπτύξει μεγάλη ποσότητα δυτικού εξοπλισμού κοντά στο Kharkiv δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής Vitaly Ganchev.
Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εντοπίζουν θέσεις, όπου είτε αποθηκεύεται και αναπτύσσεται στρατιωτικός εξοπλισμός πριν χτυπήσουν τέτοια μέρη.
Ο ουκρανικός στρατός κατασκευάζει οχυρωματικά έργα και στην περιοχή του Kharkiv.
Έντονη στρατιωτική παρουσία παρατηρείται και στο Κίεβο και συνδέεται με την προετοιμασία της πρωτεύουσας για μια πιθανή επίθεση που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν οι ρωσικές δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Ganchev.
Τον Μάρτιο του 2024, αναφέρθηκε ότι οχυρώσεις και αμυντικά έργα άρχισαν να κατασκευάζονται και στο Κίεβο αλλά και στην περιοχή.

Sergei Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Εάν υπάρξει ειρήνη η Ρωσία θα εγκρίνει αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία - Λογική η πρόταση Κίνας, τρελή του Zelensky

Σε περίπτωση ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, η Ρωσία είναι έτοιμη να εγγυηθεί τα νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας των άλλων συμμετεχόντων στη διαδικασία, εάν της δοθούν οι ίδιες εγγυήσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξή του στην Izvestia.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Κίνας, τον Φεβρουάριο του 2023 και η οποία αποτελείται από 12 σημεία, εστιάζει σε πράγματα κοινής λογικής και η Ρωσία απάντησε θετικά σε αυτό το έγγραφο.
«Σε αντίθεση με τη «φόρμουλα» του Zelensky, η οποία είναι τρελή από την άποψη των διπλωματικών προοπτικών, η κινεζική πρόταση βασίστηκε σε μια ανάλυση των αιτιών του τι συμβαίνει και στην ανάγκη εξάλειψής τους.
Αυτό το σχέδιο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την λογική.
Σημείωσε επίσης ότι η κινεζική πρόταση αναφέρει ότι οι μονομερείς κυρώσεις, στις οποίες η Δύση άρχισε να «καταφεύγει ενεργά πολύ πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Σε αυτή τη βάση, πρέπει να συμφωνήσουμε να διασφαλίσουμε (αυτή ήταν η βασική έκφραση) ίση ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία.
Αυτή είναι η θέση μας.
Πώς να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο με το να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αλλά όχι με τους όρους της «φόρμουλας ειρήνης», την οποία ο Zelensky και οι «κύριοι» του στην Ευρώπη, το Λονδίνο, αλλά με βάση μια σοβαρή ανάλυση των υφιστάμενων προβλημάτων ασφαλείας, την αναγνώριση της πραγματικότητας στο έδαφος και τις εγγυήσεις των νόμιμων συμφερόντων ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας άλλων συμμετεχόντων στη διαδικασία», σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Sergei Lavrov, οι πραγματικότητες «στο έδαφος» είναι γνωστές σε όλους:
«Πρώτον, αυτή είναι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης και δεύτερον, τα νόμιμα, από όλες τις απόψεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του πληθυσμού που ζει στη Νοβοροσίγια και στο Donbass».

Σοκ: 190 πυραύλους και 700 βόμβες ολίσθησης από τους Ρώσους μέσα σε 6 ημέρες

Η συνεχής υποβάθμιση της ομπρέλας αεράμυνας της Ουκρανίας παρέχει μια από τις πιο άμεσες λεωφόρους μέσω των οποίων οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μη γραμμικές επιχειρησιακές επιπτώσεις.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Kuleba δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 190 πυραύλους διαφόρων τύπων, 140 drones Shahed και 700 βόμβες ολίσθησης σε στόχους στην Ουκρανία μεταξύ 18 και 24 Μαρτίου.
Οι εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους είναι πιθανό να ασκήσουν για άλλη μια φορά πιέσεις στην Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα στην κατανομή των αραιών πόρων αεράμυνας για την άμυνα των πληθυσμιακών κέντρων, των ζωτικών υποδομών και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο πίσω μέρος έναντι θέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Ο Kuleba δήλωσε ότι η ευρεία χρήση βομβών ολίσθησης από τη Ρωσία κατά μήκος της πρώτης γραμμής δίνει στη Ρωσία ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης και ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η τακτική είναι οι ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίψουν το ρωσικό αεροσκάφος που εκτελεί τα πλήγματα, κάτι που απαιτεί επαρκή αριθμό συστημάτων αεράμυνας κατά μήκος του μετώπου.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν κυρίως μαζικές βόμβες ολίσθησης για τακτικό αποτέλεσμα κατά την κατάληψη της Avdiivka στα μέσα Φεβρουαρίου και αύξησαν σταθερά τη χρήση καθοδηγούμενων βομβών ολίσθησης εναντίον οπισθίων και μετωπικών ουκρανικών θέσεων το 2024.
Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για μια κρίσιμη έλλειψη πυραύλων αεράμυνας τους επόμενους μήνες και η περαιτέρω υποβάθμιση της ομπρέλας αεράμυνας της Ουκρανίας όχι μόνο θα περιόριζε την ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύει κρίσιμα στοιχεία της πολεμικής της προσπάθειας στα μετόπισθεν, αλλά επίσης πιθανόν να επιτρέψουν στη ρωσική αεροπορία παρατεταμένη ασφαλή λειτουργία κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Αυτή η ασφάλεια θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να αυξήσουν σημαντικά τις επιθέσεις με βόμβες ολίσθησης σε κλίμακα και πιθανώς ακόμη και να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν επιθέσεις ρουτίνας μεγάλης κλίμακας εναντίον υλικοτεχνικής υποστήριξης κοντά στην Ουκρανία και πόλεων με καταστροφικά αποτέλεσμα.
Οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ρωσικές δυνάμεις να υποβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις μαχητικές ικανότητες της Ουκρανίας και να απομονώσουν τομείς του πεδίου της μάχης για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για επιχειρησιακά σημαντικά κέρδη.

Οι Γερμανοί αδειάζουν τον Macron: Αμέτοχο το ΝΑΤΟ εάν Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία δεχθούν ρωσικά πυρά

Σε ένα ακόμα άδειασμα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με την πρόθεση του να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία προχώρησαν οι Γερμανοί, καθώς βουλευτές της Bundestag έκριναν ότι η εμπλοκή Γάλλων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος δεν συνεπάγεται την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που αυτοί δεχθούν τα πυρά των Ρώσων.
Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί βουλευτές αναφέρουν σε σχετική έκθεση τους πως ένα ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα στα στρατεύματα μιας από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως της Γαλλίας, στο έδαφος της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την εφαρμογή του άρθρου 5 του καταστατικού χάρτη της συμμαχίας, το οποίο προβλέπει την κινητοποίηση όλης της Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα.
Όπως μεταδίδει το dpa, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ειδικοί της Bundestag κλήθηκαν να αναλύσουν τις πιθανές συνέπειες της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων της Γαλλίας στην Ουκρανία.
«Εάν οι στρατιωτικές μονάδες οποιουδήποτε κράτους μέλους του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε συλλογική αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο πλευρό της ουκρανικής πλευράς στη σύγκρουση (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών δεχθούν επίθεση από την άλλη πλευρά (τη Ρωσία), τότε αυτό δεν αποτελεί βάση για την εφαρμογή του άρθρου 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ» υποστηρίζει μέρος της έκθεσης, απόσπασμα της οποίας μεταδίδει το dpa.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς, μια συλλογική απάντηση από τη συμμαχία θα ήταν δυνατή μόνο εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ ή επιτεθεί σε στόχους στο έδαφός τους.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί της Bundestag πιστεύουν ότι η συμμετοχή των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στη σύγκρουση στο πλευρό της Ουκρανίας θα ήταν «αποδεκτή από την άποψη του διεθνούς δικαίου».

Orban (Ουγγαρία):Η Ρωσία δεν απειλεί το ΝΑΤΟ – Ουδέτερη ζώνη… η Ουκρανία

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επίθεσης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban, ο οποίος τόνισε ότι το καλύτερο θα ήταν η Ουκρανία να αποτελέσει μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, Wolfgang Schuessel, ο Orban είπε ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχθεί ποτέ η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε τη Συμμαχία στα σύνορα της.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρότεινε να ρίξει κανείς μια ματιά στον πολιτικό χάρτη, επισημαίνοντας ότι θα ήταν ιδανικό για την Ουκρανία, ως γείτονας της Ρωσίας, να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη με εγγυήσεις ασφαλείας.
«Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς την χώρα τους» είπε ο Orban, με τον Schuessel όμως να εκφράζει την αντίθεση του, αναφέροντας πως η Δύση θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία προκειμένου αυτή να ενταχθεί όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο αυτό ο Orban υποστήριξε πως η Δύση πρέπει να διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία, και όχι με την Ουκρανία για την επίλυση του ουκρανικού.
Όπως είπε, η Μόσχα δεν βλέπει την Ουκρανία ως κατάλληλο εταίρο για διαπραγματεύσεις.
Ο Orban επισήμανε πως οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό, αναφέροντας πως εάν η Ρωσία αρχίσει διαπραγματεύσεις μόνο με τις ΗΠΑ, τότε τα συμφέροντα της Ευρώπης θα τεθούν σε κίνδυνο, διότι πέρα από το θέμα της Ουκρανίας, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αφορούν και ευρύτερα θέματα που άπτονται της μελλοντική αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης.

Maria Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ο John Kirby των ΗΠΑ να πλύνει το στόμα του με σαπούνι

Μετά την προσβλητική δήλωση από τον Λευκό Οίκο για την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο του Crocus, έγινε σαφές γιατί η έκφραση «πλύνετε το στόμα σας με σαπούνι» είναι κοινή στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
O εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης John Kirby δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επαγρυπνούν και να προειδοποιούν άλλες χώρες, ανεξάρτητα από την κατάσταση των σχέσεων μαζί τους.
Ανέφερε επίσης ότι «οι καλύτεροι πωλητές κοπριάς κουβαλούν συχνά δείγματα στο στόμα τους» σχολιάζοντας Ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει ένα ουκρανικό ίχνος στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus.
«Στα ρωσικά δεν υπάρχουν τέτοιες παροιμίες, γιατί «κουβαλάνε κοπριά στο στόμα τους» αλλά υπάρχει η ρήση μας: «Όποιος έχει κάτι που τον πονάει, μιλάει γι 'αυτό»
Παρεμπιπτόντως, τώρα είναι ξεκάθαρο γιατί στις Ηνωμένες Πολιτείες η έκφραση «να πλένει κανείς το στόμα του με σαπούνι» είναι ευρέος διαδεδομένη, σημείωσε η Maria Zakharova.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή, μετά από τις μαρτυρίες των τρομοκρατών, εξέταση των τεχνικών συσκευών που κατασχέθηκαν από αυτούς και ανάλυση πληροφοριών σχετικά με οικονομικές συναλλαγές, κατέστη δυνατό να ληφθούν στοιχεία για τη σύνδεσή τους με Ουκρανούς.
Επιπλέον, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πληροφορίες ότι οι εγκληματίες έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία.
Ο διευθυντής του FSB Alexander Bortnikov, με τη σειρά του, δήλωσε ότι, το καθεστώς του Κιέβου είχε άμεση σχέση με την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης από ισλαμιστές και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέβαλαν στην προετοιμασία της επίθεσης.

Tusk (πρωθυπουργός Πολωνίας): Σε πιο δύσκολη θέση οι Ουκρανοί σε σχέση με πριν έναν χρόνο

Την εκτίμηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει για πολύ ακόμα διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk.
Σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, o Tusk υποστήριξε όσον αφορά την κατάσταση στο μέτωπο πως το Κίεβο βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από ότι ήταν πριν από έναν χρόνο.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι Ουκρανοί είναι σε καλύτερη θέση από όταν ήταν, όταν άρχισε αυτός ο πόλεμος, όταν και οι Ρώσοι έφτασαν στα περίχωρα του Κιέβου.
«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα» υπογράμμισε ο Tusk.

Tony Shaffer (πρώην CIA): Οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν τον Zelensky από την εξουσία… θα είναι το σημείο καμπής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς στην Ουκρανία και να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Zelensky από τη θέση του, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Tony Shaffer.
«Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι έρχεται μια αλλαγή καθεστώτος.
Οι μέρες του Zelensky είναι μετρημένες.
Δεν είναι πια τόσο καλή μαριονέτα όπως πριν.
Ψάχνουν για κάποιον που θα ταίριαζε καλύτερα στη θέση του προέδρου», τόνισε ο Tony Shaffer.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Tony Shaffer, η Ουάσιγκτον προμηθεύει το Κίεβο με πόρους, αλλά αυτό δεν παράγει σημαντικά αποτελέσματα.
Στις 21 Μαΐου 2024 λήγει και επίσημα η θητεία Zelensky αλλά οι εκλογές έχουν αναβληθεί.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έπρεπε να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024, αλλά λόγω στρατιωτικού νόμου και γενικής κινητοποίησης οι εκλογές έχουν αναβληθεί.
Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ σημείωσε ότι τίθεται το ερώτημα με ποιον να διεξαχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις μετά τις 21 Μαΐου, τουλάχιστον υποθετικά.
Το ουκρανικό έντυπο Zerkalo Nedeli, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε στις 27 Φεβρουαρίου 2024 ότι το γραφείο του Zelensky είχε ετοιμάσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με τη νομιμότητά Zelensky ως Προέδρου μετά τις 20 Μαΐου.

Brenner (Διεθνείς Σχέσεις - Pittsburgh University): Τεράστιο γεωστρατηγικό λάθος των ΗΠΑ να αποδυναμώσουν τη Ρωσία με την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έκαναν τεράστιο λάθος προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, θεωρεί ο Michael Brenner, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Pittsburgh University και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Διατλαντικών Σχέσεων στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS).
«Σχετικά με την Ουκρανία, ήταν ένα τεράστιο γεωστρατηγικό λάθος που είχε αρνητικές ηθικές συνέπειες: η κυνική θυσία μισού εκατομμυρίου Ουκρανών που χρησιμοποιήθηκαν ως τροφή για κανόνια και φυσική καταστροφή της χώρας, με σκοπό την αποδυνάμωση και την περιθωριοποίηση της Ρωσίας», επεσήμανε μιλώντας στους Asia Times.
Σύμφωνα με τον Brenner, «η ήττα στην Ουκρανία συνεπάγεται πολύ περισσότερα από τη στρατιωτική κατάρρευση των ουκρανικών δυνάμεων».
«Η Δύση έχει ρίξει ό,τι έχει και δεν έχει σε αυτή την εκστρατεία: το απόθεμά της σε σύγχρονα όπλα, ένα σώμα συμβούλων, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ένα δρακόντειο σύνολο οικονομικών κυρώσεων που έχουν σχεδιαστεί για να γονατίσουν τη ρωσική οικονομία και ένα αδυσώπητο σχέδιο που στοχεύει απομονώνοντας τη Ρωσία και υπονομεύοντας τη θέση του Putin.
Έχει αποτύχει άδοξα από κάθε άποψη», σημειώνει.

Economist: Ας προσευχηθούμε - Η Ρωσία σύντομα θα εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία, θα είναι όλεθρος

Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μεγάλη επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για την Ουκρανία, αναφέρει ο Economist.
«Έχει αρχίσει καθυστερημένα να ενισχύει τις αμυντικές της γραμμές.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ονειρεύεται μια νέα αντεπίθεση και φοβάται ακόμη και τη σκέψη ότι η σημερινή πρώτη γραμμή θα μετατραπεί σε κάτι σαν νέο σύνορο που θα κόψει το ένα πέμπτο της Ουκρανίας στα δύο ενώ φοβούνται επίσης και την απώλεια πρόσβασης στη θάλασσα» - γράφει ο Economist
Ο Zelensky φοβάται επίσης ότι αυτή η συγκεκριμένη γραμμή θα αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αναφέρει ο Economist.
Πράγματι, σε περίπτωση νέας επίθεσης από τον ρωσικό στρατό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι απίθανο να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους: ο ουκρανικός στρατός έχει αποδυναμωθεί και, πάνω από όλα, υπάρχει εμφανής έλλειψη πυρομαχικών, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει τεράστιες ποσότητες.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε», καταλήγει ο Economist.

Standard (Βρετανικό ΜΜΕ): Η Ουκρανία θα υποστεί συντριπτική ήττα το Καλοκαίρι 2024

Η Ουκρανία θα μπορούσε να υποστεί βαριά ήττα σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία μέχρι το καλοκαίρι 2024, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Standard.
«Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας… κατανοούν όλο και περισσότερο ότι η Ουκρανία χάνει από τη Ρωσία στις πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος και μπορεί να αντιμετωπίσει βαριά ήττα μέχρι το καλοκαίρι 2024», τονίζει η Standard
Σύμφωνα με την Standard, η ισχύς πυρός της Ρωσίας είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τις δυνατότητες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων .
«Η Ρωσία ρίχνει πυρά πυροβολικού, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πρώτη γραμμή πέντε φορές περισσότερα.
Τα στρατεύματα του Zelensky είναι εξαντλημένα.
Σύμφωνα με την Standard, οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει επειγόντως να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική για να αποτρέψουν την επερχόμενη «καταστροφή» στην Ουκρανία.

John Mearsheimer (Αμερικανός Καθηγητής): Η Ουκρανία θα χάσει 4 περιφέρειες από τον Ρωσικό στρατό ή το 40% των εδαφών

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον έλεγχο σε ένα τεράστιο μέρος των εδαφών της, δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής John Mearsheimer.
«Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής: ως αποτέλεσμα, οι Ρώσοι θα πάρουν τον έλεγχο περίπου του 40% του εδάφους της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις υποθέσεις μου, θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι η γνώμη μου, ότι ως αποτέλεσμα θα προσαρτήσουν τέσσερις ακόμη περιφέρειες», τόνισε ο John Mearsheimer.
Ο αμερικανός καθηγητής δεν διευκρίνισε ποιες περιοχές εννοεί..
Σύμφωνα με τον καθηγητή John Mearsheimer, δεν γίνεται πλέον λόγος για παγωμένη σύγκρουση.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κερδίσουν τελικά τη μάχη.
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει σημαντικά προς όφελος της Ρωσίας όσον αφορά τα όπλα και το ανθρώπινο δυναμικό, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία», κατέληξε ο Mearsheimer.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ουκρανία θα χάσει τον έλεγχο του Kharkiv λόγω κατάρρευσης των συστημάτων αεράμυνας

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Kharkiv μετά την καταστροφή ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
«Δεν ξέρω αν ο κόσμος έχει δει τι συμβαίνει στο Kharkiv αυτή τη στιγμή, η αεράμυνα έχει καταρρεύσει, οι Ρώσοι μπορούν τώρα να ρίξουν εύκολα βόμβες ολίσθησης.
Αυτό θα τερματίσει την ικανότητα του Kharkiv να αντιστέκεται, η Ουκρανία θα πρέπει να παραδώσει την πόλη», τόνισε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό Scott Ritter, αυτό θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.
Εξήγησε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία πιθανότητα να κρατήσουν αυτά τα εδάφη, αφού δεν είναι σε θέση να οργανώσουν μια σταθερή και συνεκτική άμυνα.
«Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Η Ουκρανία δεν θα επιβιώσει άλλους πέντε έως οκτώ μήνες υπό τις παρούσες συνθήκες» κατέληξε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών Scott Ritter.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, στις 22 Μαρτίου, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση με πυραύλους και drone σε ενεργειακές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία… το Kharkiv δέχθηκε μπαράζ επιθέσεων.

Advance (ΜΜΕ): Ο Josep Borrell επιβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την Ουκρανία....

Η δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, σχετικά με τη βοήθεια στο Κίεβο δείχνει ότι η Δύση είναι έτοιμη να θυσιάσει την Ουκρανία για τα δικά της συμφέροντα, γράφει το Advance.
Πρόσφατα ο Josep Borrell, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN, είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να «κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», καθώς τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θα πληγούν και αυτό δεν είναι μόνο θέμα γενναιοδωρίας και υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά και προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης, και ακόμη και πριν, η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο δεν βασιζόταν στην «αγάπη για τον ουκρανικό λαό», αλλά λίγοι άνθρωποι με τόσο υψηλή θέση μίλησαν γι' αυτό τόσο ανοιχτά, όσο ο επικεφαλής του διπλωματικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Josep Borrell, επιβεβαιώνει τώρα.
Φαίνεται ότι αν μια μέρα η Ουκρανία απλώς εξαφανιστεί από τον χάρτη της Ευρώπης, οι σημερινοί υποστηρικτές της… πιθανότατα δεν θα στεναχωρηθούν πολύ», αναφέρει το Advance.
Σύμφωνα με τον Josep Borrell, το αμερικανικό καθεστώς του παγκόσμιου ηγεμόνα θα απειληθεί εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, αφού με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί σαφές ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να βασιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας αξιόπιστος εταίρος για ποιο πράγμα;
Για να παραταθεί η σύγκρουση στα όρια του δυνατού;
Για να φέρει την Ουκρανία σε μια κατάσταση όπου θα χάσει πολλές γενιές του λαού της και δεν θα μπορεί πλέον να ανακάμψει; Η παράταση της σύγκρουσης ευνοεί μόνο την Ρωσία να πετύχει τους στόχους της και να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία;»

Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση λόγω ψεύτικων υποσχέσεων

Η Ουκρανία βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση λόγω του γεγονότος ότι η ηγεσία της μάταια τόνιζε στον πληθυσμό για την επικείμενη νίκη, δήλωσε ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας S. Krivonos.
«Αυτό που έχει τώρα η Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα αυτής της ισχυρής πολιτικής πληροφόρησης που διαμορφώθηκε το 2022, όταν, αντί να ενώσουν μια ήδη ενωμένη κοινωνία, άρχισαν να μας νανουρίζουν και να μας λένε ότι έχουμε ήδη πρακτικά κερδίσει την Ρωσία»
Παράλληλα, ωθούσαν τους κατοίκους της Ουκρανίας να κλείσουν εισιτήρια για την Γιάλτα στην Κριμαία, πρόσθεσε ο Krivonos.
Σύμφωνα με τον Krivonos, ήρθε η στιγμή που οι Ουκρανοί ήρθαν αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.
Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ο Krivonos, οι κάτοικοι της Ουκρανίας αντιμετώπισαν μεγάλη απογοήτευση, αλλά η αδυναμία εξαγωγής συμπερασμάτων και σχέσεων αιτίου-αποτελέσματος δεν τους επιτρέπει ακόμα να καταλάβουν ποιος φταίει για αυτήν την κατάσταση.
«Κανείς δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη για αυτήν την πολιτική πληροφόρησης και τώρα όλοι φταίνε εκτός από αυτούς που διοικούν την Ουκρανία».
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Times έγραψε ότι η δυσμενής κατάσταση στο πεδίο της μάχης για το Κίεβο αναγκάζει τη Δύση να προετοιμαστεί για μια «καταστροφική ήττα» των ουκρανικών δυνάμεων.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι πρόκειται για μια «παγωμένη σύγκρουση» στην οποία καμία πλευρά δεν μπορεί να επιτύχει αποφασιστικό πλεονέκτημα, οι μάχες συνεχίζονται στην πρώτη γραμμή και υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» κατάρρευσης της Ουκρανικής άμυνας.

Οργή στην Ινδία με την πρόταση Ουκρανίας για επανεξέταση των σχέσεων με τη Ρωσία

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Ινδία η πρόταση της Ουκρανίας στο Νέο Δελχί να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αναγνώστες της εφημερίδας Times of India καταδίκασαν τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitry Kuleba, ο οποίος κάλεσε την Ινδία να επανεξετάσει τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία.
«Η ουκρανική ηγεσία είναι η πιο ανόητη στον κόσμο.
Κατέστρεψε μια όμορφη χώρα για χάρη της επιθυμίας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», παρατήρησε ένας εκ των αναγνωστών.
«Η Ρωσία πάντα υποστήριζε την Ινδία.
Αλλά η Ουκρανία, αντίθετα, δεν τη σεβάστηκε ποτέ», υπενθύμισε ένας άλλος.
«Η ηλίθια ηγεσία της Ουκρανίας ακολούθησε τις ΗΠΑ και κατέστρεψε τη χώρα της.
Δεν έχει μάθει τίποτα!», πρόσθεσε ένας τρίτος.
«Δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα ντροπής μέσα τους», τόνισε.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας βασίζονται όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και στον πολιτισμό.
Όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, η Ινδία έχει πολλούς εταίρους σε αυτόν τον τομέα, επομένως δεν χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στη "σοβιετική κληρονομιά"», σημείωσε έτερος αναγνώστης.

Seymour Hersh (Αμερικανός δημοσιογράφος): Ο διάλογος για την Ουκρανία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει πριν από μήνες, αλλά τον μπλοκάρουν οι ΗΠΑ

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες, αλλά οι αρχές των ΗΠΑ απείλησαν τον Zelensky ότι θα του μπλοκάρουν την χρηματοδότηση που δεν αφορούσαν τον στρατό, δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και βραβευμένος με Πούλιτζερ Seymour Hersh.
«Ήμασταν στα πρόθυρα να ξεκινήσουμε λογικές διαπραγματεύσεις πριν από αρκετούς μήνες…
Ωστόσο, η ηγεσία των ΗΠΑ έθεσε στον Zelensky τελεσίγραφο: όχι διαπραγματεύσεις ή διευθέτηση, διαφορετικά δεν θα στηρίξουμε την κυβέρνησή σας με τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει η Ουκρανία ετησίως για να στηρίξει την οικονομίας της».
Σύμφωνα με τον Hersh, η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι το Κίεβο έχει ελάχιστες πιθανότητες» να κερδίσει.
«Η Ουκρανία δεν θα νικήσει… η σύγκρουση θα τελειώσει με τον Putin να εξελίσσεται σε ιστορικό σύμβολο στη Ρωσία, θα πάρει πίσω το εθνικό μαργαριτάρι, δηλαδή το Kharkiv.

Forbes: Η Βρετανία μετέφερε άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία χωρίς πρόσθετη θωράκιση

Η Βρετανία μετέφερε τα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία χωρίς πρόσθετη θωράκιση, γράφει το Forbes.
«Δεν δόθηκε στην Ουκρανία τα προαιρετικά κιτ θωράκισης, πιθανώς επειδή θα είχαν προσθέσει αρκετούς τόνους στο συνολικό βάρος, γεγονός που θα έκανε το ουκρανικό Challenger 2 ακόμη λιγότερο ευέλικτο», τόνισε το Forbes.
Τα Challenger 2 χαρακτηρίζονται από χαμηλή ικανότητα ελιγμών σε λασπώδη εδάφη.
Σύμφωνα με το Forbes, αυτό συχνά οδηγεί στο κολλάει στις λάσπες και συχνά να χρειάζεται να ρυμουλκηθεί από άλλα οχήματα μάχης.
Επίσης η κάννη του όπλου Challenger 2 είναι άχρηστη μετά από 500 βολές, ενώ η διάρκεια ζωής των όπλων λείας οπής είναι 1.500 βολές.
«Τα άρματα μάχης Challenger 2 απλά δεν είναι κατάλληλα για την Ουκρανία», κατέληξε το Forbes.
Συνολικά, η Μεγάλη Βρετανία προμήθευσε την Ουκρανία με 14 άρματα μάχης Challenger 2, μερικά από τα οποία έχουν ήδη καταστραφεί.

Η Ρωσία έχασε Su-35S στην Σεβαστούπολη

Το βράδυ της 28ης Μαρτίου, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Σεβαστούπολη.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν το περιστατικό.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές αναφορές, το εν λόγω αεροσκάφος ήταν μαχητικό αεροσκάφος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, πιθανότατα Su-35S.
Ο πιλότος εκτινάχθηκε και διασώθηκε.
crash.jpg

Luhansk_Battle_Map_Draft_March_28_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_28_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_March_28_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης