Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή από πλήγμα του Ισραήλ σε προξενείο του Ιράν στη Συρία - Νεκροί 3 ηγέτες των «Φρουρών της Επανάστασης»

Ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή από πλήγμα του Ισραήλ σε προξενείο του Ιράν στη Συρία - Νεκροί 3 ηγέτες των «Φρουρών της Επανάστασης»
Εξουδετερώθηκαν Mohammad-Reza Zahedi, Mohammad-Haji Rahim, καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Δύναμης Quds του IRGC στη Συρία και τον Λίβανο, Ταξίαρχος Hossein Amirollah
Ο Mohammad-Reza Zahedi, ο Mohammad-Haji Rahim, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Δύναμης Quds του IRGC στη Συρία και τον Λίβανο, Ταξίαρχος Hossein Amirollah σκοτώθηκαν στο -ισοπεδωμένο, πια- προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, έπειτα από το φονικό χτύπημα από αέρος του Ισραήλ στο κτήριο.
Έτσι, ο αριθμός των ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης που εξουδετερώθηκαν από το χειρουργικό χτύπημα του εβραϊκού κράτους ανέρχεται τώρα στα τρία άτομα.
Νωρίτερα, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα είχε αναχαιτίσει πολυάριθμους «εχθρικούς στόχους» στα περίχωρα της Δαμασκού, ωστόσο, δεν κατάφερε να αποτρέψει την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου από το Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Συρίας.
Αρχικά οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στη Δύση από τα συριακά μέσα έκανα λόγο για μια ισχυρή «έκρηξη» που ακούστηκε κοντά στη Δαμασκό.
Ακολούθως αποκαλύφθηκε ότι το Ισραήλ έθεσε στο στόχαστρό του το προξενείο του Ιράν και την κατοικία του Ιρανού πρεσβευτή στη Συρία, όπως έκανε γνωστό ο ιρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος SNN


Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους, ότι η ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε κτίριο δίπλα στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία.
Ενώ το Nournews αναφέρει ότι ο πρεσβευτής του Ιράν δεν τραυματίστηκε στην επίθεση στη Συρία.

Το αραβόφωνο Al Alam TV του Ιράν αναφέρει από την πλευρά του ότι το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Συρία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Έξι νεκροί, εξουδετερώθηκαν τρία ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης

Οι πρώτες έγκυρες αναφορές μιλούν για έξι νεκρούς ενώ μεταξύ τους βρίσκονται τρία ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης που δραστηριοποιούνται σε Συρία και Μέση Ανατολή εν γένει.
Ειδικότερα, πηγή ασφαλείας του Λιβάνου στο Reuters ανέφερε ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό σκότωσε τον ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Mohammad Reza Zahedi, τον Mohammad-Haji Rahim, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Δύναμης Quds του IRGC στη Συρία και τον Λίβανο, Ταξίαρχο Hossein Amirollah.


Σύμφωνα μάλιστα με το Al Arabiya, υπήρχε συνάντηση εκείνη την ώρα των Φρουρών της Επανάστασης με μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ κι αν επιβεβαιωθεί ότι ήταν στοχευμένο το πλήγμα, τα πράγματα ίσως κλιμακώνονται επικίνδυνα.
Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στη Δαμασκό το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις 7 Οκτωβρίου, αλλά επιθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, αν και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ήταν στοχευμένη προς το προξενείο. 
Λίγο αργότερα ο βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Faisal al-Mekdad, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Hossein Amir-Abdollahian,  στον οποίο μετέφερε την απερίφραστη καταδίκη του για την ισραηλινή επίθεση που είχε ως στόχο το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Ο Υπουργός επισκέφθηκε αργότερα τον τόπο της επίθεσης.
Η πρόσφατη κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στο συριακό έδαφος συμπίπτει με επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τρομοκράτες σε περισσότερες από μία συριακές περιοχές.

Πρέσβης Ιράν: Θα δοθεί σκληρή απάντηση

Η πρώτη σφοδρή αντίδραση της Τεχεράνης, ήρθε με σχόλιο του Ιρανού πρέσβη στη Δαμασκό, ο οποίος άλλωστε θα μπορούσε να αποτελεί και θύμα της ισραηλινής επίθεσης.
Ειδικότερα, ο Ιρανός διπλωμάτης στη Συρία έκανε λόγο για «σκληρή απάντηση» της Τεχεράνης στο χτύπημα του Τελ Αβίβ, που θα δοθεί το επόμενο διάστημα.
Η κεντρική κυβέρνηση της Τεχεράνης ακόμα δεν έχει προβεί σε επίσημο σχλιασμό του περιστατικού.

Amir-Abdollahian (Ιρανός ΥΠΕΞ): Το πλήγμα στο ιρανικό προξενείο συνιστά "παραβίαση των διεθνών συνθηκών"

Η Τεχεράνη καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις τις οποίες έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του.
Το πλήγμα στο προξενείο του Ιράν συνιστά «παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών», είπε ο Amir-Abdollahian, ζητώντας να υπάρξει μια «σοβαρή απάντηση» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία ο mir-Abdollahian είπε ότι η Τεχεράνη θεωρεί την επίθεση εναντίον του παραρτήματος της ιρανικής πρεσβείας «παραβίαση όλων των υποχρεώσεων και των διεθνών συνθηκών, κατέστησε υπεύθυνο το σιωνιστικό καθεστώς για τις συνέπειες και υπογράμμισε την ανάγκη μιας σοβαρής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις».
Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Hossein Akbari, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
Το κτίριο που ισοπεδώθηκε χτυπήθηκε «από μαχητικά F-35 και έξι πυραύλους», είπε στους δημοσιογράφους ο Akbari.

ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για το χτύπημα του Ισραήλ 

Τα Ηνωμένα Έθνη «ανησυχούν έντονα» για τα δημοσιεύματα περί ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Stephane Dujarric.
«Προφανώς ανησυχούμε πολύ για αυτές τις αναφορές, αλλά θα περιμένουμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για να εκφράσουμε ολοκληρωμένη άποψη, ώστε να ανταποκριθούμε, εφόσον αποδειχθεί αλήθεια», τόνισε σχετικά προς τους δημοσιογράφους, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την ισραηλινή επίθεση.
«Οι εξωτερικές επιθέσεις σε οποιαδήποτε χώρα ή η παραβίαση της κυριαρχίας είναι καταδικαστέες», πρόσθεσε ο Dujarric.
Νωρίτερα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε τρεις πυραυλικές επιθέσεις στη συνοικία Mezzeh της Δαμασκού, όπου βρίσκεται η ιρανική πρεσβεία και οι βίλες όπου μένουν σύμβουλοι του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Hadath, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Μεταξύ τους και ο στρατηγός Mohammad Reza Zahedi, ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, υπεύθυνος για τις σχέσεις του Ιράν με τη σιιτική πολιτοφυλακή της Hezbollah, καθώς και με λιβανικές και παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ρωσία: Απόλυτα καταδικαστέα η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία - Νομικά υπόλογο στη διεθνή κοινότητα το Ισραήλ

Από την πλευρά της, η Ρωσία καταδικάζει απόλυτα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και θεωρεί κατηγορηματικά απαράδεκτη οποιαδήποτε καταπάτηση διπλωματικών και προξενικών εγκαταστάσεων, διαμηνύει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Καταδικάζουμε έντονα αυτή την επίθεση στο προξενικό γραφείο του Ιράν στη Συρία. Θεωρούμε κατηγορηματικά απαράδεκτες οποιεσδήποτε επιθέσεις σε διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις, το απαραβίαστο των οποίων διασφαλίζεται από τις σχετικές Συμβάσεις της Βιέννης. Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή, ενέχοντας, έτσι, μεγάλους κινδύνους μαζικών απωλειών στον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε η ρωσική διπλωματική υπηρεσία.
Ταυτόχρονα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει μια κατάλληλη νομική απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Το υπουργείο τόνισε ότι τέτοιες επιθετικές και απολύτως απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν.
«Συνεχίζουμε από το γεγονός ότι τέτοιες επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Θεωρούμε απαραίτητο για όλα τα υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να δώσουν μια σαφώς καθορισμένη θέση και μια κατάλληλη νομική αξιολόγηση αυτών των ενεργειών», πρόσθεσε το υπουργείο.
Η Ρωσική Ομοσπονδία προτρέπει επίσης το Ισραήλ να εγκαταλείψει τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία και σε άλλες γειτονικές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης