Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εσθονία: Εκτός κούρσας για την ηγεσία του ΝΑΤΟ η Kaja Kallas - Στηρίζει τον Rutte

Εσθονία: Εκτός κούρσας για την ηγεσία του ΝΑΤΟ η Kaja Kallas - Στηρίζει τον Rutte
«Η Εσθονία μπορεί να τον υποστηρίξει για Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε η Εσθονή πρωθυπουργός για τον Ολλανδό ομόλογό της
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas έθεσε κι επίσημα τέλος στη οργιώδη φημολογία, σύμφωνα με την οποία θα διεκδικούσε τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι υποστηρίζει τον Ολλανδό ομόλογό της Mark Rutte για τη θέση του γενικού γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
«Για ένα ισχυρό ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε καθαρά τη Ρωσία, να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές δαπάνες, να στηρίξουμε την ένταξη της Ουκρανίας και τη γεωγραφική ισορροπία», τόνισε σχετικά σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το έχω συζητήσει σε βάθος με τον Mark Rutte και δεσμεύεται σε αυτές τις προτεραιότητες. Η Εσθονία μπορεί να τον υποστηρίξει για Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Kallas.
Η υποστήριξή της είναι μια σημαντική νίκη για τον Rutte, ο οποίος αγωνίζεται να βρει υποστήριξη πέρα από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Το ΝΑΤΟ, που κηρύχθηκε «εγκεφαλικά νεκρό» από τον Γάλλο Πρόεδρο Macron το 2019, έχει ανακτήσει μέρος της «χρησιμότητάς του» μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς καλωσοόρισε δύο νέα μέλη, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, μια πιθανή επιστροφή του σκεπτικιστή προς το ΝΑΤΟ πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στον Λευκό Οίκο έχει εγείρει φόβους στην Ευρώπη ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να απεμπλακεί από τη στρατιωτική συμμαχία και την ασφάλεια της Ευρώπης.
Επισημαίνεται ότι ο δρόμος του Rutte προς τη θέση του γενικού γραμματέα έγινε πιο έυκολος όταν ένας από τους αντιπάλους του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krišjānis Kariņš, αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου διαχείρισης κρατικών κονδυλίων.
Εντούτοις, ο Rutte εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τον Ρουμάνο Πρόεδρο Klaus Iohannis, ο οποίος ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστικά την υποηφιότητά του τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα ωφεληθεί από την προοπτική της Ανατολικής Ευρώπης.
Το Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ανέλυσε τους όρους του για να υποστηρίξει την προσπάθεια του Rutte, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται να ληφθούν υπόψη οι «ευαισθησίες» χωρών εκτός ΕΕ. Σημειωτέον ότι η Ουγγαρία αντιτίθεται επί του παρόντος στην υποψηφιότητα του Ολλανδού ηγέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης