Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή ή προπαγάνδα; - WΡ: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για επίθεση στο Crocus City Hall… δύο εβδομάδες πριν το χτύπημα

Ανατροπή ή προπαγάνδα; - WΡ: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για επίθεση στο Crocus City Hall… δύο εβδομάδες πριν το χτύπημα
Οι ΗΠΑ μετέφεραν τα δεδομένα αυτά στη Ρωσία μια ημέρα πριν την εκδοθεί προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Στην αποκάλυψη ότι οι αρμόδιοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τους Ρώσους ομολόγους τους για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών του Crocus City Hall τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το «χτύπημα» προχωρά η Washington Post.
Πρόκειται για μια αποκάλυψη που εάν ισχύει, έρχεται να ανατρέψει τα έως σήμερα δεδομένα, μια και οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως πράγματι είχαν ενημερωθεί από τους Αμερικάνους για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα αλλά η ενημέρωση και οι πληροφορίες ήταν πολύ γενικές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Αμερικάνους αξιωματούχους, οι αρχές των ΗΠΑ φέρεται πως ενημέρωσαν τους Ρώσους περισσότερες από δύο εβδομάδες νωρίτερα για το ότι το Crocus City Hall θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό στόχο των τρομοκρατών.

Μια ημέρα πριν την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι μετέφεραν αυτά τα δεδομένα στη Ρωσία μια ημέρα πριν η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα εκδώσει προειδοποίηση για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι και ειδικοί υποστηρίζουν πως ήταν ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με έναν πιθανό στόχο επίθεσης στη Ρωσία, την οποία οι Αμερικάνοι θεωρούν… αντίπαλο.
Υποστήριξαν μάλιστα πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποκάλυψη των πηγών πληροφοριών των Αμερικανών.

Τι έλεγαν οι New York Times

Αυτό ακριβώς υποστήριζε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μετέφεραν στους Ρώσους συναδέλφους τους όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που είχαν συλλέξει σχετικά με τον κίνδυνο μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall στη Μόσχα.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι δεν μοιράστηκαν με τους Ρώσους συναδέλφους τους όλα τα δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους σχετικά με την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα υπό τον φόβο μήπως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εντοπίσουν τους πληροφοριοδότες τους και τις μεθόδους των πληροφοριών τους.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, είχαν ως αποτέλεσμα οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι να μη δώσουν πληροφορίες «περισσότερες από το απαραίτητο» στους Ρώσους σχετικά με το σχέδιο των τρομοκρατών, ακριβώς λόγω της ανησυχίας εντοπισμού των Αμερικάνων «πρακτόρων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν πολύ στενά τις δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους με ηλεκτρονικές υποκλοπές, πληροφοριοδότες και άλλα μέσα.
Αναφέρεται μάλιστα πως οι Αμερικάνοι πράκτορες έλαβαν αρκετά συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα.

Η αντίδραση των Ρώσων

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο Alexander Bortnikov, διευθυντής της FSB, της υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ μετέφεραν πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Ρωσία, στις αρχές Μαρτίου, αναφέροντας ωστόσο πως οι πληροφορίες αυτές ήταν γενικής φύσης.
Όπως είπε, τέτοιου είδους πληροφορίες από τους Αμερικάνους ποτέ δεν είναι συγκεκριμένες.
Την ίδια θέση άλλωστε είχε εκφράσει και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, Sergei Naryshkin, ο οποίος και αυτός είχε κάνει λόγο για πολύ γενικές πληροφορίες.

Putin: Θα φτάσουμε σε αυτούς που διέταξαν την επίθεση στο Crocus City Hall

Στη δέσμευση ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας θα φτάσουν σε αυτούς που είναι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη διάρκεια χθεσινής διευρυμένης συνεδρίασης στο υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα την ασφάλεια.
«Τώρα εσείς, μαζί με συναδέλφους από άλλα τμήματα, συμμετέχετε στην έρευνα για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στις 22 Μαρτίου.
Είναι σημαντικό για εμάς να εντοπίσουμε όχι μόνο τους άμεσους δράστες, αλλά όλους τους κρίκους της αλυσίδας, αυτούς που έδωσαν την εντολή για την τρομοκρατική επίθεση» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως σε αυτό το περιβάλλον τρομοκρατίας, «όλοι κάνουν τα πάντα για τα χρήματα, δεν καθοδηγούνται από θρησκευτικές πεποιθήσεις ή πολιτικές αντιλήψεις».
«Είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι.
Τα πάντα είναι εύκολο να εξαγοραστούν.
Κάθε πληροφορία μπορεί να πωληθεί και να αγοραστεί» υποστήριξε ο Putin.
«Πληρώσαμε ένα πολύ υψηλό τίμημα.
Για αυτό και η όλη ανάλυση της κατάστασης θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αντικειμενική και επαγγελματική» επισήμανε ο Putin κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια συνολική αξιολόγηση των ενεργειών όλων των μηχανισμών επιβολής του νόμου που ήταν υπεύθυνοι για την εγκατάσταση.

FSB: Γνωρίζουμε ποιος ήταν ο εγκέφαλος

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας γνωρίζουν ποιος ήταν ο εγκέφαλος τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Ρωσίας και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για επιβληθεί η κατάλληλη τιμωρία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Alexander Bortnikov σε συνέντευξή του την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στον δημοσιογράφο Pavel Zarubin.
«Υπάρχουν αυτοί που πήγαν και οργάνωσαν τις ομάδες κρούσης.
Υπάρχουν εκείνοι που τους ώθησαν να το κάνουν.
Όλες οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ασφαλείας εργάζονται ενεργά στην αποκάλυψή τους.
Και, όπως είπε ο πρόεδρος, γνωρίζουμε τα ονόματα των εγκέφαλων πίσω από την συνωμοτική οργάνωση και την εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφός μας», είπε o Bortnikov, τονίζοντας ότι θα γίνουν τα πάντα προκειμένου να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες.
Στις 19 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανέθεσε στην υπηρεσία ασφαλείας να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους προδότες που διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ρωσίας.

144 νεκροί

Οι Ρώσοι αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση αυτή είναι η Ουκρανία με τη συνδρομή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται πως από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 144 άνθρωποι, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής οι 134 ενώ τραυματίστηκαν συνολικά 551 άνθρωποι, εκ των οποίων τα 15 παιδιά.
Τουλάχιστον 5.000 μπόρεσαν να εκκενώσουν εγκαίρως το κτήριο, μέρος του οποίου είχε τυλιχθεί στις φλόγες.
Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 11 ατόμων, εκ των οποίων οι 4 έχουν ομολογήσει την εμπλοκή τους στην επίθεση.
Μάλιστα οι 4 φέρονται να επιχείρησαν να φύγουν από τη Ρωσία, περνώντας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης