Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορυφώνονται τα βρώμικα παιχνίδια στην ΕΕ, ενόψει εκλογών – Συγκλονίζεται η Γερμανία με το σκάνδαλο Russiagate

Κορυφώνονται τα βρώμικα παιχνίδια στην ΕΕ, ενόψει εκλογών – Συγκλονίζεται η Γερμανία με το σκάνδαλο Russiagate
Ενώ αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στο Voice of Europe, επίσημη πρόταση δεν έχει υποβληθεί ακόμη στις εθνικές αντιπροσωπείες
Το σκάνδαλο Russiagate της Ευρώπης μπορεί να προκαλέσει το πρώτο του πολιτικό θύμα.
Σε επιστολή που έλαβε το POLITICO, οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ασκούν πιέσεις σε βουλευτή να ξεκαθαρίσει σχετικά με δημοσιεύματα τσεχικών ΜΜΕ ότι δέχθηκε 25.000 ευρώ από φιλορωσικό δίκτυο που προσπαθεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Η επιστολή προτρέπει τον βουλευτή Petr Bystron, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής του AfD στη γερμανική Bundestag, να στείλει γραπτή δήλωση στην ηγεσία του κόμματος έως τις 2 μ.μ. σήμερα, 4 Απριλίου, αναφέροντας λεπτομερώς οποιαδήποτε εμπλοκή στο σχέδιο.
Αν και η επιστολή δεν διευκρινίζει τις συνέπειες σε περίπτωση που ο Bystron πει ότι πήρε τα χρήματα, ο βουλευτής του AfD, Maximilian Krah είπε στη γερμανική εφημερίδα Welt ότι δεν θα επιτρεπόταν στον Bystron να εμφανίζεται σε συγκεντρώσεις του κόμματος μέχρι να διευκρινιστούν οι εν λόγω ισχυρισμοί. "
Ο Bystron είπε στις τοπικές εφημερίδες του Ομίλου Funke ότι «δεν δεχόταν χρήματα για να υποστηρίξει φιλορωσικές θέσεις» και ζήτησε από τους αξιωματούχους ασφαλείας της Τσεχίας να παράσχουν στοιχεία.

Το σκάνδαλο Russiagate

Η επιστολή προς τον Bystron είναι η πρώτη ένδειξη σημαντικών πολιτικών επιπτώσεων από το λεγόμενο σκάνδαλο Russiagate στο οποίο πολιτικοί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες - κανένας από τους οποίους δεν κατονομάστηκε από τις αρχές - κατηγορούνται ότι έλαβαν πληρωμές από ένα φιλορωσικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης που ονομάζεται Η Φωνή της Ευρώπης για να υποστηρίξουν το Κρεμλίνο.
Οι ισχυρισμοί για πληρωμές σε πολιτικούς της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας την περασμένη εβδομάδα και αφού επιβεβαιώθηκαν από τον πρωθυπουργό του Βελγίου, επικαλούμενος ευρήματα πληροφοριών, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί εξελιγμένα μέσα για να επηρεάσει την κοινή γνώμη της ΕΕ ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η Ευρώπη είναι πολύ ευάλωτη στη ρωσική επιρροή, επομένως πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για την ανθεκτικότητά μας», είπε ο Jan Lipavský, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Πολιτικοί της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του φιλελεύθερου μπλοκ Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησαν άμεση διερεύνηση των δραστηριοτήτων του Voice of Europe, ενός εγχειρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το οποίο προηγουμένως κινηματογράφησε μια εκπομπή συζήτησης εντός του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ακροδεξιούς και Ευρωσκεπτικιστές επισκέπτες.
Η σελίδα της Voice of Europe στο Facebook δεν ήταν διαθέσιμη στις 31 Μαρτίου και το κανάλι της στο YouTube δεν ήταν διαθέσιμο στις 3 Απριλίου.
Ωστόσο, ο λογαριασμός του X, ο οποίος επισημαίνεται με ένα χρυσό τικ που προορίζεται για "επίσημους οργανισμούς", βγήκε αιφνιδιαστικά την 1η Απριλίου με μια δήλωση που καταδίκαζε τις «ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Soros», μεταξύ άλλων.

Λαμβάνονται μέτρα

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το POLITICO, η ομάδα Renew που συνδέεται με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο νομικές τροποποιήσεις που, μεταξύ άλλων μέτρων, προτείνουν την απαγόρευση χρήσης των εγκαταστάσεων του επιμελητηρίου με σκοπό την υπονόμευση των «αξιών της ΕΕ ή για τους σκοπούς της διάδοσης εχθρικών πληροφοριών από αυταρχικά καθεστώτα».
Μέχρι στιγμής, ο Bystron είναι ο μόνος πολιτικός της ΕΕ που έχει συνδεθεί ονομαστικά με τους ισχυρισμούς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται ενημερώσεις από αξιωματούχους της αντικατασκοπείας της Τσεχίας, οι Τσέχοι αξιωματούχοι έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση όπου ακούγεται ο Bystron να δέχεται πληρωμή με αντάλλαγμα την παροχή υπηρεσιών στο Voice of Europe.
Μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Bystron ζήτησε από τις τσεχικές υπηρεσίες ασφαλείας να παρουσιάσουν την «υποτιθέμενη ηχογράφηση».
Το κόμμα AfD του Bystron, το οποίο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του POLITICO έχει ποσοστό 18%, είναι γνωστό για τις σκληροπυρηνικές αντιμεταναστευτικές, αντι-ΕΕ και υπέρ του Κρεμλίνου.
Για παράδειγμα, επέκρινε την υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία.
Το AfD είναι μόνο ένα από τα πολλά κόμματα στην Ευρώπη με φιλορωσικές απόψεις.
Θετικά προς το Κρεμλίνο είναι το Fidesz της Ουγγαρίας, το Εθνικό Ράλλυ της Γαλλίας, η League της Ιταλίας και το Smer της Σλοβακίας.

Οι κυρώσεις της ΕΕ 

Μετά την κίνηση της Πράγας να επιβάλει κυρώσεις στο Voice of Europe, οι πολιτικοί της ΕΕ επεξεργάζονται την ιδέα μιας κύρωσης σε όλο το μπλοκ κατά της ομάδας — πιθανώς ως μέρος του 14ου πακέτου μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, είπε ο Lipavský, προσθέτοντας ότι μια τσεχική πρόταση θα «συνοδευόταν από το φάκελο που παρέχει στοιχεία».
Ενώ αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στο Voice of Europe, επίσημη πρόταση δεν έχει υποβληθεί ακόμη στις εθνικές αντιπροσωπείες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει τα ρωσικά κρατικά μέσα RT και Sputnik μέσα σε λίγες μέρες.
Τα τελευταία δύο χρόνια το μπλοκ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε οργανισμούς που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης όπως το InfoRos, το Ινστιτούτο της Ρωσικής Διασποράς και ο μη κερδοσκοπικός ANO Dialog.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης