Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: «Αλυσοπρίονο» Milei στο δημόσιο, πετσοκόβει 15.000 θέσεις εργασίας - Οργή στην κοινωνία και τα συνδικάτα

Αργεντινή: «Αλυσοπρίονο» Milei στο δημόσιο, πετσοκόβει 15.000 θέσεις εργασίας - Οργή στην κοινωνία και τα συνδικάτα
Παρά τη βροχή, τα πλήθη που φορούσαν τα πράσινα μπλουζάκια του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας (ΑΤΕ) έδωσαν μαζικό παρών στις κινητοποιήσεις
Η Αργεντινή ανακοίνωσε την Τετάρτη 4/4 ότι περικόπτει 15.000 θέσεις εργασίας στον Δημόσιο Τομέα, στο πλαίσιο της επιθετικής στρατηγικής του προέδρου Javier Milei για οριζόντιες περικοπές δαπανών.
Πρόκειται για το τελευταίο σε μια σειρά επώδυνων οικονομικών μέτρων που έχουν φέρει την υπερ-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με οργισμένους διαδηλωτές και ισχυρά συνδικάτα.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Manuel Adorni ανακοίνωσε τις περικοπές θέσεων εργασίας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντάς το μέτρο ως «βασική υπόσχεση» του Milei για την ανατροπή του φουσκωμένου δημόσιου τομέα της Αργεντινής.
«Είναι μέρος της δουλειάς που κάνουμε για να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες», τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, πρόσθεσε, «ίσως δεν είχαν μια πολύ καθορισμένη δουλειά».
Εκατοντάδες απεγνωσμένοι δημόσιοι υπάλληλοι -μερικοί ειδοποιήθηκαν για την απόλυσή τους την περασμένη εβδομάδα και άλλοι απολύθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες- εισέβαλαν στους χώρους εργασίας τους στο Μπουένος Άιρες και τις κοντινές πόλεις την Τετάρτη, χτυπώντας τύμπανα, καταγγέλοντας την απόλυσή τους ως άδικη και απαιτώντας την επιστροφή τους.
Παρά τη βροχή, τα πλήθη που φορούσαν τα πράσινα μπλουζάκια του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας (ΑΤΕ) και συγκεντρώθηκαν έξω από τα υπουργεία της χώρας, έδωσαν μαζικό παρών στις κινητοποιήσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ξέσπασαν επεισόδια καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να εκδιώξει τους διαδηλωτές από τα κυβερνητικά κτίρια.
«Αυτές οι απολύσεις έχουν πρόσωπο, έχουν οικογένεια, έχουν πραγματικές ανάγκες σε αυτό το πλαίσιο μεγάλης αλλαγής και μεγάλης φτώχειας στην Αργεντινή», τόνισε η Mercedes Cabezas, γενική γραμματέας της ATE, στο Associated Press έξω από το Υπουργείο Εργασίας καθώς οι διαδηλωτές γύρω της έσφιγγαν τις γροθιές τους και φώναζαν συνθήματα.
«Ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος γιατί συνδυάζεται με τη μείωση των κοινωνικών προγραμμάτων, οπότε αυτό στο οποίο καταλήγουμε είναι η αύξηση της φτώχειας», εξήγησε η Cabezas.
Ο δε Μιλέι έχει κάνει προ πολλού σύμβολο της καμπάνιας του για την προεδρία ένα αλυσοπρίονο, υποσχόμενος να διορθώσει την πολυτάραχη οικονομία της Αργεντινής με το μειώσει το μέγεθος του κράτους. Αποφασισμένος να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της χώρας, μείωσε τις επιδοτήσεις ενέργειας και μεταφορών, σταμάτησε τα δημόσια έργα, μείωσε τα κονδύλια για τις επαρχιακές κυβερνήσεις και υποτίμησε το πέσο κατά παραπάνω από 50% για να αμβλύνει το χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας και της ισοτιμίας της μαύρης αγοράς.
Ωστόσο, αυτά τα μέτρα έχουν διογκώσει τον πληθωρισμό, στριμώχνοντας ακόμη περισσότερο οικονομικά τα λαϊκά στρώματα της Αργεντινής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης