Διεθνή

Πικρός καφές: Εκτόξευση σε υψηλό 18 μηνών των συμβολαίων της τιμής της ποικιλίας Arabica

Πικρός καφές: Εκτόξευση σε υψηλό 18 μηνών των συμβολαίων της τιμής της ποικιλίας Arabica
Μετά το κακάο στα ύψη τη τιμή και του καφέ
Σαν να μην έφταναν η εκτόξευση στις τιμές των κόκκων κακάο και η εκ νέου επιτάχυνση του παγκόσμιου πληθωρισμού των τροφίμων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του καφέ Arabica έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και ενάμιση χρόνο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ Arabica με παράδοση Μαΐου εκτινάχθηκαν 12,5% την εβδομάδα (η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2021), κλείνοντας στα 2,12 δολ. ανά λίβρα.
Όσον αφορά τα εβδομαδιαία δεδομένα CFTC για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης (option), τα διαχειριζόμενα μακροχρόνια συμβόλαια έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ.

«Η τρέχουσα κίνηση μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε ένα κύμα καύσωνα στο Βιετνάμ που επηρεάζει την παραγωγή καφέ Robusta και ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η ζήτηση για κόκκους εξαιρετικής ποιότητας Arabica», έγραψε ο Aakash Doshi, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής εμπορευμάτων στη Citi, σε ένα σημείωμά του προς τους πελάτες.
Η Doshi προβλέπει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ Arabica θα διαπραγματεύονται μεταξύ 1,88 δολ. και 2,15 δολ. έως το ημερολογιακό έτος 2024. Ανέφερε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανέβουν υψηλότερα εάν οι προοπτικές όσον αφορά τις κλιματικές συνθήκες επιδεινωθούν.
Ο Hernando De La Roche, ανώτερος αντιπρόεδρος της StoneX Financial Inc., είπε στο Bloomberg ότι οι έμποροι σόρταραν τη τιμή και αναγκάστηκαν να καλύψουν ενώ τα funds προσθέτουν θέσεις long», προσθέτοντας ότι οι εισαγωγείς δεν βρήκαν εναλλακτικές λύσεις για την αντιστάθμιση κινδύνου.
Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του αργού Brent λόγω της επιδείνωσης της γεωπολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αρχίσει να ανεβάζει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης