Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pantsir-M, ο «δολοφόνος» των Storm Shadow: Ντεμπούτο για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας που διαλύει από θαλάσσης, τέσσερις στόχους ταυτόχρονα

Pantsir-M, ο «δολοφόνος» των Storm Shadow: Ντεμπούτο για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας που διαλύει από θαλάσσης, τέσσερις στόχους ταυτόχρονα
Το Pantsir-M μπορεί να εμπλέξει έως και τέσσερις στόχους ταυτόχρονα και είναι το μοναδικό σύστημα αεράμυνας στον κόσμο που εδράζεται σε πλοίο, χρησιμοποιεί μονάδα μάχης που συνδυάζει CIWS, SAM και ένα σύστημα οπτικού ελέγχου ραντάρ – συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποιημένης αναζήτησης στόχων
Μαχητικό ντεμπούτο στο ουκρανικό μέτωπο έκανε το ναυτικό σύστημα αεράμυνας Pantsir-M, όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής της ρωσικής αμυντικής εταιρείας High-Precision Systems Oleg Ryazantsev.
Τι είναι γνωστό για αυτό το σύστημα πολέμου, σε τι διαφέρει η ναυτική παραλλαγή, από την έκδοση εδάφους και που έχει αναπτυχθεί για το ρωσικό σύστημα πυραύλων εδάφους - αέρος και αντιαεροπορικού πυροβολικού Pantsir-Μ  που διαλύει πυραύλους κρουζ Storm Shadow στο ουκρανικό μέτωπο;
«Ένα πλοίο σε υπηρεσία μάχης νίκησε τους πυραύλους Storm Shadow.
Δηλαδή, μπορούμε να μιλήσουμε για την πρώτη επιτυχημένη χρήση του συστήματος της σειράς Pantsir-M», είπε ο Ryazantsev σε συνέντευξή του στο Zvezda, το επίσημο τηλεοπτικό κανάλι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο πύραυλος κρουζ Storm Shadow είναι μία από τις πολλές κατηγορίες όπλων που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις και το Pantsir έχει σχεδιαστεί ειδικά «για την καταπολέμηση αυτού του είδους απειλής», είπε ο διευθυντής.
Ο Ryazantsev δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες του περιστατικού, συμπεριλαμβανομένου του πότε συνέβη ή σε ποιο ρωσικό πολεμικό πλοίο είναι φορτωμένο, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, το μικρό πυραυλικό πλοίο Tsiklon (lit. «Cyclone») Project 22800 είναι επί του παρόντος το μοναδικό πλοίο στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας οπλισμένο με το Pantsir-M.
Το 2020, το αδελφό πλοίο Tsiklon's Project 22800, το Odintsovo, έγινε το πρώτο πολεμικό πλοίο του ρωσικού ναυτικού που έλαβε το νέο σύστημα αεράμυνας.

Το σύστημα Pantsir-M αναπτύχθηκε από το Shipunov Instrument Engineering Design Bureau με έδρα την Τούλα το 2017, και είναι η ναυτική παραλλαγή της επίγειας σειράς αυτοκινούμενων συνδυασμένων πυραύλων, εδάφους-αέρος Pantsir (κυριολεκτικά «Carapace» ή «Shell») με συστήματα αντιαεροπορικού πυροβολικού.
- Το Pantsir-M («M» για το «Maritime»-ναυτικό) λειτουργεί σύμφωνα με την ίδια γενική αρχή με το επίγειο ξάδερφό του, αλλά διαθέτει τις δικές του σχεδιαστικές λύσεις βελτιστοποιημένες για ναυτικές συνθήκες και για την αντιμετώπιση απειλών από τη θάλασσα.

- Η πλατφόρμα είναι επίσημα ταξινομημένη ως ένα οπλικό σύστημα (CIWS) κοντινού βεληνεκούς που έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά εχθρικούς πυραύλους, drones, αεροσκάφη και άλλα βλήματα καθώς πλησιάζουν σε απόσταση 20 km ή λιγότερο (σε υψόμετρο έως 15 km) από ένα πολεμικό πλοίο.

- Το Pantsir-M είναι οπλισμένο με οκτώ έτοιμα για πυροδότηση Germes-K (φωτισμένο «Hermes-K») SAM που είναι συνδεδεμένα σε διάταξη 4x2 εκατέρωθεν του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου ολοκληρωμένου σύνθετου εξοπλισμού ελέγχου, επικοινωνίας και μετάδοσης δεδομένων.

- Ο δευτερεύων οπλισμός αποτελείται από δύο περιστροφικά πυροβόλα AO-18KD 30x165mm με βεληνεκές έως 5 km και ρυθμό βολής έως και 10.000 βλήματα ανά λεπτό.

- Το AO-18KD είναι μια παραλλαγή του δοκιμασμένου σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικού αυτόματου κανονιού 6K30GSh που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

- Τα επίγεια Pantsir, συγκριτικά, είναι οπλισμένα με δύο αυτόματα κανόνια 2A38M 30 mm, που αναπτύχθηκαν για τον «παππού» του συστήματος - το 2K22 Tunguska, και έχουν διαφορετικούς πυραύλους από τη ναυτική παραλλαγή: συμπεριλαμβανομένων των SAM της σειράς 95Ya6 και της σειράς 23Ya6.
Τα τελευταία συνήθως συνδέονται με οχήματα σε διάταξη 6x2 (αν και μια παραλλαγή Pantsir-SA διαθέτει διάταξη 9x2 προσαρτημένη σε ρυμουλκούμενο όχημα).

- Το Pantsir-M μπορεί να εμπλέξει έως και τέσσερις στόχους ταυτόχρονα και είναι το μοναδικό σύστημα αεράμυνας στον κόσμο που εδράζεται σε πλοίο, χρησιμοποιεί μονάδα μάχης που συνδυάζει CIWS, SAM και ένα σύστημα οπτικού ελέγχου ραντάρ – συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποιημένης αναζήτησης στόχων και με δυνατότητα επιλογής και πυροδότησης σε ένα μόνο κομμάτι του εξοπλισμού.

- Το σύστημα έχει χρόνο αντίδρασης μεταξύ τριών και πέντε δευτερολέπτων και μπορεί να χτυπήσει στόχους που πετούν έως και 1.000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

- Το ενσωματωμένο ραντάρ συστοιχίας φάσεων έχει εκτιμώμενη εμβέλεια ανίχνευσης στόχου έως και 75 km.
- Το σύστημα ζυγίζει περίπου 7.100 κιλά (συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών), καθιστώντας το κατάλληλο για ανάπτυξη τόσο σε μικρά όσο και σε μεγάλα σκάφη (η σειρά ρωσικών κορβετών Project 22800, για παράδειγμα, εκτοπίζει 870 τόνους).

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να εξοπλίσει όλα τα νέα πολεμικά πλοία, από πυραυλικές κορβέτες έως καταδρομικά, με το Pantsir-M και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα πλοία με το σύστημα κατά τη διάρκεια του εκσυγχρονισμού.
Με τον καιρό, το Pantsir-M αναμένεται να καταργήσει σταδιακά το Kortik (φωτισμένο «Dirk») – ένα σοβιετικό συνδυασμένο σύστημα SAM/αυτόματο πυροβόλο, το οποίο διαθέτει παρόμοιο περιστροφικό πυροβόλο όπλο AO-18K, αλλά του οποίου τα 9M311-1 SAM έχουν μικρότερη εμβέλεια. έως 10 χλμ.

Τι γίνεται με το επίγειο... αδελφό σύστημα

Οι εταίροι της ρωσικής Rosoboronexport στη Μέση Ανατολή είναι ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες του αντιαεροπορικού πυραυλικού και οπλικού συστήματος Pantsir στη ζώνη ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, δήλωσε στο TASS ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού οργανισμού εξαγωγών άμυνας Alexander Mikheev, στην Παγκόσμια Έκθεση Άμυνας 2024.
"Ακούμε συχνά από ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής, ενθουσιώδεις κριτικές για τα βίντεο του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας με τα πλάνα της πολεμικής επιχείρησης Pantsir στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (όπως αποκαλούν οι Ρώσοι τον πόλεμο στην Ουκρανία).

Καταστρέφει τα βλήματα από σύγχρονα MLRS

Οι εταίροι ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την 100% καταστροφή των βλημάτων πυραύλων που εκτοξεύονται με μία μόνο ομοβροντία από σύγχρονα MLRS δυτικών κατασκευαστών", δήλωσε ο Mikheev.
Η αποτελεσματικότητα του συστήματος Pantsir που επιβεβαιώθηκε σε πραγματικές συνθήκες, προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος.
Η Rosoboronexport προωθεί το Pantsir επί του παρόντος σε όλες τις περιοχές παρουσίας της.
"Φυσικά, οι χώρες της Μέσης Ανατολής που παραδοσιακά εξοπλίζουν τους στρατούς τους με οπλισμό αιχμής είναι μεταξύ των κορυφαίων εισαγωγέων.
Επιπλέον, προσφέρουμε μια μοναδική μορφή συνεργασίας σε φιλικές χώρες, που περιλαμβάνει την τοπική παραγωγή του Pantsir στο έδαφος των πελατών", τόνισε ο Mikheev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης