Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική παραδοχή Dimon (JP Morgan): Ο παγκόσμιος ρόλος των ΗΠΑ αμφισβητείται

Δραματική παραδοχή Dimon (JP Morgan): Ο παγκόσμιος ρόλος των ΗΠΑ αμφισβητείται
«Πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε με άλλα δυτικά έθνη στο όνομα της δημοκρατίας», διαμήνυσε ο ισχυρός τραπεζίτης

Σε μία βαρυσήμαντη παρέμβαση προχώρησε ο πιο ισχυρός τραπεζίτης των ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποιώντας ότι ο παγκόσμιος ρόλος των ΗΠΑ αμφισβητείται.
O Dimon διαμηνυσε στους επενδυτές ότι συνεχίζει να αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα είναι ανθεκτική και θα αναπτυχθεί φέτος, ωστόσο ανησυχεί ότι τα γεωπολιτικά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas, καθώς και η πολιτική πόλωση των ΗΠΑ, μπορεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που "μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει κινδύνους που θα μπορούσαν να επισκιάσουν οτιδήποτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Αμερικής αμφισβητείται

Σύμφωνα με το CBS, τα σχόλια διατυπώθηκαν στην ετήσια επιστολή προς τους μετόχους από τον Dimon, ο οποίος συχνά χρησιμοποιεί την επιστολή για να σταθμίσει ευρύτερα θέματα όπως η πολιτική, η ρύθμιση και τα παγκόσμια γεγονότα και τι μπορεί να σημαίνουν για την JPMorgan Chase καθώς και για την ευρύτερη οικονομία.
"Ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Αμερικής αμφισβητείται εξωτερικά από άλλα έθνη και εσωτερικά από το πολωμένο εκλογικό μας σώμα", δήλωσε ο Dimon.
"Πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να συνεργαστούμε με άλλα δυτικά έθνη στο όνομα της δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεγάλων κρίσεων, η ένωση για την προστασία των βασικών μας ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης επιχειρηματικότητας, είναι υψίστης σημασίας", τόνισε.

Ψευδής αίσθηση ασφαλείας

Μιλώντας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, ο Dimon δήλωσε: "Η Αμερική και ο ελεύθερος δυτικός κόσμος δεν μπορούν πλέον να διατηρούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι οι δικτατορίες και τα καταπιεστικά έθνη δεν θα χρησιμοποιήσουν τις οικονομικές και στρατιωτικές τους δυνάμεις για να προωθήσουν τους στόχους τους - ιδιαίτερα εναντίον αυτών που θεωρούν αδύναμες, ανίκανες και ανοργάνωτες δυτικές δημοκρατίες. ... Η Αμερική πρέπει να ηγηθεί με τις δυνάμεις της - όχι μόνο τις στρατιωτικές αλλά και τις οικονομικές, διπλωματικές και ηθικές δυνάμεις της.
Και τώρα πρέπει να το κάνουμε καθώς η ηγεσία της Αμερικής αμφισβητείται σε όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό".
Ο Dimon είχε ιδιαίτερες ανησυχίες για τα συνεχιζόμενα μεγάλα ποσά ελλειμματικών δαπανών από την αμερικανική κυβέρνηση και άλλες χώρες, καθώς και για την ανάγκη χωρών όπως οι ΗΠΑ να επαναστρατιωτικοποιηθούν και να συνεχίσουν να δημιουργούν πράσινες υποδομές, τα οποία πιθανότατα θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές.
Λόγω αυτών των ζητημάτων, ο Dimon δήλωσε ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος από την ευρύτερη αγορά ότι η αμερικανική οικονομία θα επιτύχει μια «ήπια προσγείωση», την οποία όρισε ως μέτρια ανάπτυξη μαζί με μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά.
Ενώ λέει ότι οι επενδυτές τιμολογούν μια πιθανότητα "70% έως 80%" μιας ήπιας προσγείωσης, ο Dimon πιστεύει ότι οι πιθανότητες ενός τέτοιου ιδανικού αποτελέσματος είναι "πολύ λιγότερες".
"Αυτές οι σημαντικές και κάπως πρωτοφανείς δυνάμεις μας αναγκάζουν να παραμείνουμε επιφυλακτικοί", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης