Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο θανατηφόρος υπερηχητικός πύραυλος της Β. Κορέας Hwasong-16B HGV που άφησε άπαντες άφωνους, έχει ρωσική υπογραφή

Ο θανατηφόρος υπερηχητικός πύραυλος της Β. Κορέας Hwasong-16B HGV που άφησε άπαντες άφωνους, έχει ρωσική υπογραφή
Οι δύο χώρες βρίσκονται απέναντι στην στρατηγική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ιαπωνίας έχοντας υποστεί ρεκόρ από κυρώσεις στις οικονομίες τους
Η στρατιωτική και «αμυντική τεχνική» συνεργασία, που είναι στο επίκεντρο των ανανεωμένων διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι βρέθηκε πλέον και επίσημα στα στρατηγικά οπλικά συστήματα της τελευταίας.
Το πιο σύγχρονο όπλο της Pynongyang, το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Hwasong-16B (HGV), το οποίο δοκιμάστηκε πρόσφατα, είναι πιθανό να έχει λάβει ρωσική τεχνική βοήθεια σύμφωνα με τους Eurasian Times.
Η εξαιρετικά περίπλοκη τεχνολογία ξεπερνά την τρέχουσα ικανότητα της επιστημονικής και αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Βόρειας Κορέας, η οποία υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις. 
Οι δύο χώρες βρίσκονται απέναντι στην στρατηγική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ιαπωνίας έχοντας υποστεί ρεκόρ από κυρώσεις στις οικονομίες τους.
Η Βόρεια Κορέα είχε από καιρό αντιταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και κατηγόρησε ευθέως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την πρόκληση του πολέμου.
Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, τάχθηκε στο πλευρό της Πιονγκγιάνγκ πριν από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, ζητώντας τον τερματισμό των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών στον Βορρά.

Η Ρωσία εισάγει βορειοκορεατικά πυρομαχικά

Αναφορές ότι η Ρωσία εισάγει βολές πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα από τα τέλη του 2022 άρχισαν να κυκλοφορούν μετά την επίσκεψη από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας στη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο του 2023,.
Τότε έγινε επίδειξη στα αναπτυγμένα συστήματα drone και πυραύλων της χώρας.
Εν συνεχεία ο ίδιος ο Kim Jong-un επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2023.
Εκεί, του δόθηκε πρόσβαση σε μια κορυφαία αεροπορική βάση στην περιοχή Amur και του έδειξαν το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160 και τον πύραυλο Kh-BD, ο οποίος έχει βεληνεκές πάνω από 6.500 χιλιόμετρα.
Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η άμυνα αναδύεται για να ορίσει τη ρωσική και τη βορειοκορεατική εταιρική σχέση, η οποία χαρακτηριζόταν νωρίτερα από διπλωματική και στρατηγική υποστήριξη.
Οι δύο χώρες αναμένεται να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία όπου η Μόσχα δανείζει την τεχνική της τεχνογνωσία στην τεχνολογία πυραύλων με αντάλλαγμα φθηνά, μαζικής παραγωγής αλλά κρίσιμα καθημερινά πυρομαχικά πεδίου μάχης. Η εκτόξευση του Hwasong-16B έρχεται μετά τις παραπάνω εξελίξεις...
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Ρωσία έχει προσφέρει ένα παρόμοιο αμυντικό-τεχνολογικό βάρος και στο Ιράν. 
Η κινητήρια πολιτική και στρατηγική σκέψη με την Τεχεράνη, επίσης, είναι ίδια με τη Βόρεια Κορέα – μια κοινή αυξανόμενη εχθρότητα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
North-Korea.webp

Να θυμίσουμε ότι σε χερσαία (ή και ναυτικά) όπλα αυτής της κατηγορίας, τα πολυχητικά έχουν την μορφή ενός οχήματος «ολίσθησης» HGV (Hypersonic Glide Vehicle), που πετά με τουλάχιστον 5 Mach μετά την απελευθέρωσή του από πυραυλικό φορέα, ο οποίος δρα ως επιταχυντής και στη συνέχεια εκτελούν ελιγμούς.

hs-16b-test-10.jpg
hs-16b-test-14.jpg
Σε άλλη διάσταση...

Ανάμεσα στις κύριες διαφορές με τις κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων τύπου MaRV (Maneuverable Reentry Vehicles), είναι ότι αν και τα δυο συστήματα μπορούν να ελιχθούν για την αποφυγή της αντιβαλλιστικής άμυνας, οι κεφαλές ICBM/IRBΜ αποσπώνται στην τελική φάση της πτήσης, ενώ τα HVG αποσπώνται πολύ νωρίς στην πορεία τους, πρακτικά όταν αποκτήσουν τη μέγιστη ταχύτητά τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δοκιμή, ο Hwasong-16B έφτασε σε ύψος 101 km, ενώ διήνυσε 1.000 km. Ο πύραυλος αναφέρεται ως μέσης εμβέλειας IRBM (Intermediate-Range Ballistic Missile) με βεληνεκές 3.000-5.500 km.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης