Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνος χορός πυρηνικών στην Αρκτική - Ο Καναδάς προσχωρεί στη δεύτερη φάση της AUKUS υπό τις ΗΠΑ

Επικίνδυνος χορός πυρηνικών στην Αρκτική - Ο Καναδάς προσχωρεί στη δεύτερη φάση της AUKUS υπό τις ΗΠΑ
Προς προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων με το βλέμμα στην Αρκτική η Οττάβα
Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau διαμηνύει ότι ο Καναδάς διερευνά την πιθανότητα να ενταχθεί στη δεύτερη φάση του AUKUS, μιας συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Ο αρχικός πυλώνας της συμμαχίας, που δημιουργήθηκε το 2021, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για την Αυστραλία.
Μάλιστα ο Καναδός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Οττάβα εξετάζει την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων για να διασφαλίσει καλύτερα ότι μπορεί να υπερασπιστεί την καναδική κυριαρχία στην Αρκτική.
Ο Trudeau προέβη στις σχετικές εξαγελίες σήμερα 8/4, ενόσω η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της αμυντικής πολιτικής της, η οποία επικεντρώνεται στην καλύτερη προστασία της καναδικής κυριαρχίας στον Βορρά.
Το σχέδιο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες, αλλά στερείται λεπτομερούς σχεδίου για την επίτευξη του νατοϊκού στόχου, σύμφωνα με τον οποίο το 2% του κρατικού προϋπολογισμού οφείλει να κατευθύνεται σε δαπάνες για την εθνική άμυνα.
Πάντως, η καναδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προμηθευθεί νέα υποβρύχια, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 1,76% του ΑΕΠ έως το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης