Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκαταλείπει την Αργεντινή του Milei η HSBC - Πουλά τις δραστηριότητές της έναντι 550 εκατ. δολ.

Εγκαταλείπει την Αργεντινή του Milei η HSBC - Πουλά τις δραστηριότητές της έναντι 550 εκατ. δολ.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως επέκταση των προσπαθειών της HSBC να εξορθολογήσει τις δραστηριότητές της

Την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Αργεντινή στον ιδιωτικό χρηματοοικονομικό όμιλο Grupo Financiero Galicia έναντι 550 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η HSBC Holdings.
Η τράπεζα θα καταγράψει ζημία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προ φόρων από την πώληση.
Η μονάδα Λατινικής Αμερικής της HBSC είχε συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Galicia, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Η HSBC ανακοίνωσε ότι θα σημειώσει ζημία 1 δισ. δολαρίων προ φόρων το πρώτο τρίμηνο του 2024 μετά την πώληση και ότι μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η τράπεζα θα αναγνωρίσει τουλάχιστον 4,9 δισ. δολάρια ιστορικών σωρευτικών ζημιών αποθεματικών μετατροπής ξένων νομισμάτων.
Η πώληση αναμένεται επίσης να μειώσει τον δείκτη CET1 της HSBC κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο.
Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ο στόχος της για τον δείκτη διανομής μερίσματος παραμένει αμετάβλητος στο 50% για το 2024.

Γιατί αποχωρεί

Η κίνηση αυτή έρχεται ως επέκταση των προσπαθειών της HSBC να εξορθολογήσει τις δραστηριότητές της και να επικεντρωθεί περισσότερο στις βασικές αγορές της Ασίας και της Ευρώπης.
Η τράπεζα είχε πρόσφατα ολοκληρώσει την πώληση των καναδικών δραστηριοτήτων της στην RBC.
Η πώληση έρχεται επίσης μετά από μια μαζική αναδιάρθρωση στην HSBC, η οποία είδε την τράπεζα να γίνεται κερδοφόρα μετά από χρόνια υστέρησης στην ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα, η έξοδος από την Αργεντινή έρχεται επίσης εν μέσω επίμονων αναταραχών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία παλεύει εδώ και καιρό με ένα σοβαρά υποτιμημένο πέσο, αυξημένο δημόσιο χρέος και περιόδους πολιτικής αναταραχής.
Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Javier Gerardo Milei, ανακοίνωσε φαινομενικά ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τους ξένους επενδυτές, σχολιάζει το Reuters.
"Η HSBC Αργεντινής είναι σε μεγάλο βαθμό μια επιχείρηση που επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά, με περιορισμένη συνδεσιμότητα με το υπόλοιπο διεθνές δίκτυό μας.
Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους της, δημιουργεί επίσης σημαντική μεταβλητότητα στα κέρδη του Ομίλου όταν τα αποτελέσματά της μεταφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ. Η Galicia είναι σε καλύτερη θέση για να επενδύσει και να αναπτύξει την επιχείρηση", ανέφερε η HSBC σε ανακοίνωσή της.
Η HSBC δήλωσε ότι αναμένει να λάβει το αντίτιμο για την πώληση σε συνδυασμό μετρητών, δανειακών τίτλων και αμερικανικών καταθετικών τίτλων της Galicia.
Οι μετοχές της HSBC στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο 1,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης