Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωμή παραδοχή Pyatt: Στόχος των ΗΠΑ ο ενεργειακός πόλεμος στη Ρωσία - Ποιο μεγάλο έργο έχουν στοχοποιήσει οι Αμερικανοί

Ωμή παραδοχή Pyatt: Στόχος των ΗΠΑ ο ενεργειακός πόλεμος στη Ρωσία - Ποιο μεγάλο έργο έχουν στοχοποιήσει οι Αμερικανοί
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Arctic LNG 2 είναι εντελώς νεκρό», τόνισε κυνικά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα
Μιλώντας σε forum των Financial Times στις 7 Απριλίου, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Geoffrey Pyatt ομολόγησε ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να σταματήσουν την ανάπτυξη του ρωσικού ενεργειακού τομέα, και πιο συγκεκριμένα το project υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic LNG 2 στη βόρεια περιοχή Yamal της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τον ιδιωτικό ενεργειακό κολοσσό Novatek.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Arctic LNG 2 είναι εντελώς νεκρό», τόνισε κυνικά ο Pyatt σύμφωνα με τους Financial Times.

Pyatt-us-aambassador-state-department-credit-amna.webp
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Geoffrey Pyatt

«Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει νέα έργα προκειμένου να [ανακατευθύνει] το φυσικό αέριο που είχε στείλει προηγουμένως στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Διακηρυγμένος στόχος των ΗΠΑ ο ενεργειακός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας

Λόγω κυρώσεων, οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά διαφόρων οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής παραγωγού φυσικού αερίου Novatek, δύο φορτηγίδων μεταφόρτωσης που χειρίζονται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που βρίσκονται κοντά στο Murmansk και την Kamchatka, και φυσικά στο έργο Arctic LNG 2.
Αυτές οι κυρώσεις επεκτείνονται σε αρκετούς εταίρους που συνδέονται με αυτές τις οντότητες, τόσο εντός της Ρωσίας όσο και διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων της Μόσχας με χώρες όπως τα ΗΑΕ.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας τοποθέτησής του στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2023, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σκιαγράφησε ως στρατηγικό στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών τη «συστηματική μείωση των μελλοντικών ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας».
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, επιβάλαμε νέες κυρώσεις σε ένα έργο στην Αρκτική, το Arctic LNG 2, ένα εμβληματικό έργο LNG της Novatek, το οποίο η ετιαρεία έθεσε σε κίνηση με τη φιλοδοξία να αναπτύξει τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο», εξήγησε ο Pyatt μπροστά στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
«Στόχος μας είναι να "σκοτώσουμε" αυτό το project. Και αυτό το κάνουμε μέσω των κυρώσεων που έχουμε συνεργαστεί με τους εταίρους μας στην G7 και πέραν αυτής", κατέληξε ο εκπρόσωπος του State Department στα όσα ωμά αποκάλυψε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης