Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: To χρήμα στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall «δείχνει» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - Ο ρόλος της Burisma Holdings

Ρωσία: To χρήμα στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall «δείχνει» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - Ο ρόλος της Burisma Holdings
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια που ελήφθησαν μέσω εμπορικών οργανώσεων, όπως η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Burisma Holdings που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών ενεργειών στη Ρωσία και στο εξωτερικό
Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Απρίλιο 2024 ότι άνοιξε ποινική έρευνα μετά από έκκληση ορισμένων βουλευτών της Κρατικής Δούμας που πρότειναν, μετά την πρόσφατη επίθεση σε αίθουσα συναυλιών έξω από τη Μόσχα, ότι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
«Το κύριο τμήμα ερευνών της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής διενήργησε αξιολόγηση προσφυγής από μια ομάδα βουλευτών της Κρατικής Δούμας και άλλα πρόσωπα που υποδηλώνουν ότι ανώτατοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.
Με βάση τα πορίσματά της, ξεκίνησε ποινική έρευνα για έγκλημα που προβλέπεται στο Μέρος 4 του Άρθρου 205.1 του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα (χρηματοδότηση της τρομοκρατίας)», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια που ελήφθησαν μέσω εμπορικών εταιρειών, όπως η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Burisma Holdings που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών ενεργειών στη Ρωσία και στο εξωτερικό με στόχο την εξόντωση συγκεκριμένων προσώπων και την πρόκληση οικονομικής ζημιάς.
«Η έρευνα, σε συνεργασία με άλλες ειδικές υπηρεσίες και χρηματοοικονομικές πληροφορίες, ελέγχει τις πηγές και την περαιτέρω κίνηση κεφαλαίων ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, καθώς και την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων που απασχολούνται σε κυβερνητικές υπηρεσίες, μη κυβερνητικές και οργανώσεις από τις Δυτικές χώρες.
Επιπλέον, μέσω ερευνητικών και επιχειρησιακών μεθόδων δημιουργούνται δεσμοί μεταξύ των δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων και των ξένων χειριστών, διοργανωτών και χορηγών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, η Ερευνητική Επιτροπή άρχισε να αξιολογεί προσφυγή σχετικά με την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
Η υπηρεσία επισήμανε ότι η έρευνα θα εξετάσει διεξοδικά τα υποβληθέντα δεδομένα.

Η επίθεση σε Nord Stream-1 και Nord Stream-2

Η Γενική Εισαγγελία σημείωσε επίσης ότι η υπηρεσία θα μελετήσει τα υλικά που ελήφθησαν από βουλευτές της Κρατικής Δούμας που αφορούν την οργάνωση και τη χρηματοδότηση ορισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία, καθώς και τις εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου  Nord Stream-1 και Nord Stream-2  από πρόσωπα και οργανισμούς που βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα υλικά θα μελετηθούν προσεκτικά, τα οποία θα ακολουθήσουν σκέψεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί διεθνούς νομικής συμπαράστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης