Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στην Κύπρο: Η Ρωσία θα αξιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα των Κατεχόμενων για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις

Σάλος στην Κύπρο: Η Ρωσία θα αξιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα των Κατεχόμενων για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις
Μέσω Κατεχόμενων και Αμπχαζίας θα αξιοποιήσουν οι Ρώσοι το σύστημα πληρωμών Mir για να παρακάμψουν, έτσι, τις δυτικές κυρώσεις
Η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να λύσουν προβλήματα με τις τραπεζικές μεταφορές δημιουργώντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα Κατεχόμενα και την Αμπχαζία, όπου θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα πληρωμών Mir, δήλωσε στο RIA Novosti ο Τούρκος αναλυτής Engin Ozer.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Alexei Yerkhov επεσήμανε από μεριά του στο RIA Novosti ότι οι Αμερικανοί «τρομοκρατούν» τις τουρκικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Ρωσία και η πίεση σε αυτές τις εταιρείες είναι αντίθετη με τους κανόνες της διακρατικής επικοινωνίας.
Σημείωσε ότι το πρόβλημα με τις μεταφορές πληρωμών από τη Ρωσία στην Τουρκία παραμένει.
Μάλιστα, μια πηγή από τον τραπεζικό τομέα δήλωσε στο RIA Novosti ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τις τουρκικές ιδιωτικές τράπεζες για την ανάγκη προσεκτικής επαλήθευσης των μεταφορών πληρωμών, φτάνοντας πολλές φορές σε απειλές και εκβιασμούς.
«Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια άλλη επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα πληρωμών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Όπως γνωρίζετε, η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" και η Δημοκρατία της Αμπχαζίας είναι δύο "μερικώς" αναγνωρισμένες χώρες. Καμία από αυτές δεν έχει εκπροσώπηση στον ΟΗΕ. Και ο δυτικός κόσμος έχει επιβάλει εμπάργκο σε αυτές τις χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μέσω του συστήματος πληρωμών Mir σε μια «τοπική» τράπεζα που ιδρύθηκε από τη ρωσική πλευρά στην Αμπχαζία ή σε οποιαδήποτε τράπεζα στη "Βόρεια Κύπρο"», τόνισε η πηγή στο ρωσικό πρακτορειό σε μία εξόχως ενδεικτική τοποθέτηση σε σχέση με το πως αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι το Κυπριακό ζήτημα, αλλά και το ψευδοκράτος.
Βεβαίως, σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεταστροφή παίζει και η εμμονική προσήλωση των ελληνικών κυβερνήσεων -με αποκορύφωμα την εξωτερική πολιτική της ΝΔ- στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.
Μια γεωπολιτική επιλογή που σπεύδει να υπονομεύσει τους χρόνιους δεσμούς της Ελλάδας με τη διαχρονική σύμμαχο Ρωσία και προσδιορίζει αναλόγως τη στάση της Μόσχας στο Κυπριακό.

Η Ρωσία στρίβει δια των ... Κατεχόμενων και αχρηστεύει τις δυτικές κυρώσεις

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο αυτές χώρες, που υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, δεν απειλούνται από τραπεζικά εμπάργκο.
«Οι μεταφορές από την Τουρκία γίνονται στην Τράπεζα "Βόρειας Κύπρου" και οι μεταφορές από τη Ρωσία στις τράπεζες της Αμπχαζίας. Εφόσον θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα Mir, είναι δύσκολο να το παρακολουθήσουμε από έξω και δεν κινδυνεύουν επιχειρηματίες και εταιρείες από κυρώσεις», είπε.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την πίεση των κυρώσεων που η Δύση άρχισε να ασκεί στη Ρωσία πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίζει να ενισχύεται.
Η Μόσχα σημείωσε ότι η Δύση δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί την αποτυχία των αντιρωσικών κυρώσεων.
Οι ίδιες οι δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει υπογραμμίσει ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Επισημαίνεται, ότι η κυπριακή πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμα επισήμως τα ρωσικά δημοσιεύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης