Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Ο 37 ετών Simon Harris εξελέγη νέος πρωθυπουργός

Ιρλανδία: Ο 37 ετών Simon Harris εξελέγη νέος πρωθυπουργός
Ο πρώην υπουργός Υγείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τη συμβολή του στην οργάνωση της αρχικής αντίδρασης στο COVID-19
Ο Simon Harris έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, υποσχόμενος να φέρει νέες ιδέες και ενέργεια σε διάστημα μικρότερο από 12 μήνες, όταν και θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στη χώρα.
Ο 37χρονος πρώην υπουργός Υγείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τη συμβολή του στην καθοδήγηση της αρχικής αντίδρασης στο COVID-19, εξελέγη χωρίς αντίπαλο ηγέτης του Fine Gael τον περασμένο μήνα, διασφαλίζοντας σχεδόν ότι θα διαδεχθεί τον Leo Varadkar ως το 16ο πρόσωπο που θα ηγηθεί της χώρας μετά την αποχώρηση-σοκ του προκατόχου του.
«Ως Taoiseach (πρωθυπουργός), θέλω να φέρω νέες ιδέες, νέα ενέργεια και νέα ενσυναίσθηση στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Harris στους βουλευτές μετά από κοινοβουλευτική ψηφοφορία, σκουπίζοντας ένα δάκρυ από το μάτι του πριν μιλήσει.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να οικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο – ένα συμβόλαιο που ανανεώνει την υπόσχεσή μας ως Δημοκρατία.
Να δημιουργήσουμε ισότητα ευκαιριών. Να στηρίξουμε εκείνους που χρειάζονται το κράτος περισσότερο. Να προστατεύσουμε την οικονομική μας επιτυχία που με κόπο κερδίσαμε. Να χρησιμοποιήσουμε τα οφέλη της για να προσφέρουμε απτά αποτελέσματα στην κοινωνία».
Ο Harris θα αντιμετωπίσει τα ίδια βαθιά ριζωμένα προβλήματα, κυρίως τη σοβαρή έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης και την ανησυχία για τον αριθμό ρεκόρ των αιτούντων άσυλο, που οδήγησαν στη στασιμότητα της Fine Gael υπό τον Varadkar, και κληρονομεί μια συμφωνία συνασπισμού που αφήνει ελάχιστα περιθώρια για σημαντικές νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, σημειώνει το Reuters.
Πραγματοποίησε δύο αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο -τις πλέον απαραίτητες μετά την παραίτηση του Varadkar και του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Simon Coveney. Τ
ο Fine Gael κατέχει επτά από τις 18 υπουργικές θέσεις, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές του.
Ο νέος υπουργός Επιχειρήσεων Peter Burke, στον ρόλο του οποίου περιλαμβάνεται η προσέλκυση περισσότερων πολυεθνικών εταιρειών στην Ιρλανδία, ανέλαβε από τον Harris να αναπτύξει μια σειρά πρακτικών μέτρων για την ελάφρυνση του βάρους των μικρών εγχώριων επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης