Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Το μεγαλύτερο sell off από την αρχή του 2024 - Στο -1,46% ο S&P 500, o Nasdaq -1,62%

Wall Street: Το μεγαλύτερο sell off από την αρχή του 2024 - Στο -1,46% ο S&P 500, o Nasdaq -1,62%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Το μεγαλύτερο sell off από την αρχή του 2024 σημείωσαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών, λόγω προειδοποίησης της JP Morgan πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν έντονες.
Oι επενδυτές, λοιπόν, θα πρέπει να είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις μειώσεις επιτοκίων και να αρχίσουν να προεξοφλούν συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται πτώση για τις μετοχές.
Αρνητικά επέδρασε και η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς το Ιράν συνεχίζει να βομβαρδίζει με απειλές εκδίκησης το Ισραήλ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,24% στις 37.983 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,46% στις 5.123 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -1,62% στις 16.175 μον.
Capture_152.JPG
Στο ταμπλό, η JP Morgan υποχώρησε -6,47%, έχοντας ανακοινώσει κέρδη 13,42 δισ. δολ.ή 4,44 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 12,62 δισ. δολάρια ή 4,10 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Επίσης, η μετοχή της Wells Fargo σημείωσε πτώση -0,4%, με τα κέρδη να υποχωρούν στα 4,6 δισ. δολ. το α' τρίμηνο του 2024, από σχεδόν 5 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 - αν και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τέλος, πτώση 1,7% σημείωσε η μετοχή της Citigroup, παρά το γεγονός πως τα καθαρά κέρδη α' τριμήνου 2024 υποχώρησαν στα 3,4 δισ. δολ., από 4,6 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Επιπλέον, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,49% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,87%.

Πράγματι, ζορίζει το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον λόγω γεωπολιτικών (βλ. Μέση Ανατολή) και «ξεθωριάσματος» των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Στη δε οικονομία των ΗΠΑ η τρέχουσα συγκυρία αποτυπώνεται από την πρόταση «good is bad», καθώς οι εκεί δυνατές αγορές εργασίας και ακινήτων δυσκολεύουν την επιθυμία της Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) να μειώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια.

Στα μάκρο, πτώση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan τον Απρίλιο του 2024.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 77,9 μονάδες αυτόν τον μήνα από 79,4 τον Μάρτιο.
«Οι καταναλωτές αλλάζουν γνώμη για την οικονομία ενόψει των επερχόμενων εκλογών, οι οποίες, κατά την εκτίμηση πολλών καταναλωτών, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τροχιά της οικονομίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Η αύξηση της τιμής της βενζίνης πιθανότατα συνέβαλε στην πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σύμφωνα με τον Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγο στην Pantheon Macroeconomics.

Την ίδια στιγμή, αύξηση σημείωσε το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2024, και για τρίτο διαδοχικό μήνα, λόγω των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο, ασκώντας ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα.
Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ.
Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,1%.
Το κόστος των εισαγωγών είχε κινηθεί σταθερά χαμηλότερα στο τέλος του 2022 και το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης