Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν βλέπουν κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οι αγορές - Συγκρατημένη πτώση στην Ασία, ψυχραιμία στην ενέργεια

Δεν βλέπουν κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οι αγορές - Συγκρατημένη πτώση στην Ασία, ψυχραιμία στην ενέργεια
Ψυχραιμία επικρατεί και στην αγορά ενέργειας, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν μικρή άνοδο
Συγκρατημένη είναι η πτώση στις αγορές της Ασίας, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και εν αναμονή της απάντησης από το Τελ Αβίβ, με τους αναλυτές ωστόσο να μη βλέπουν κλιμάκωση.
Ψυχραιμία επικρατεί και στην αγορά ενέργειας, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν μικρή άνοδο.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 1,2%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να κατοχυρώνουν κέρδη κοντά στα πρόσφατα υψηλά.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας κατέγραψε απώλειες 0,8%, καθώς τα εμπορικά στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν περιορισμένη αύξηση των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν.
Ο ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 0,5%, παρά το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών των μετάλλων έδωσε ώθηση σε ορισμένες μετοχές ορυχείων.
Στον αντίποδα, οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν από χαμηλό άνω του ενός μήνα, καθώς το Πεκίνο υποσχέθηκε περισσότερη στήριξη.

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν διαμορφωθεί υψηλότερα την Παρασκευή εν αναμονή των αντιποίνων από το Ιράν, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.
Υποχωρούσαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών τη Δευτέρα, καθώς οι traders περιόρισαν το πριμ γεωπολιτικού κινδύνου μετά την επίθεση που προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές, σύμφωνα με ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψαν.
Παρόλα αυτά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού έχουν αυξηθεί κατά 6,7% φέτος.
Το brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, έχει αυξηθεί περισσότερο από 10%.
"Οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή εν μέσω ενός επιδεινούμενου γεωπολιτικού σκηνικού κράτησαν σε εγρήγορση τις αγορές εμπορευμάτων", ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ, σύμφωνα με το CNN.
Η επίθεση του Ιράν είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για μια πιθανή διαταραχή στον εφοδιασμό πετρελαίου, ανέφεραν.
"Η έκταση αυτού του κινδύνου θα καθοριστεί πιθανότατα από την αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ", πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Χρυσός

Ο χρυσός spot σημείωνε άνοδο 0,6% στα 2.358 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα.
Είχε φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 2.431 δολαρίων ανά ουγγιά την Παρασκευή λόγω των φόβων για πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής φέτος, ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 18%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης