Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα - Ρωσία

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα - Ρωσία
Ο εξαγωγικός δασμός της Ρωσίας για τις ράβδους χαλκού ήταν 7% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερος από την εισφορά 10% για το σκραπ
Η Ρωσική Εταιρεία Χαλκού (RCC) και κινεζικές εταιρείες έχουν αποφύγει τους φόρους και έχουν παρακάμψει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων με την εμπορία νέας ράβδου χαλκού μεταμφιεσμένης σε παλιοσίδερα, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η χάλκινη συρμάτινη ράβδος τεμαχίστηκε στην απομακρυσμένη περιοχή Σιντζιάνγκ από έναν μεσάζοντα για να είναι δύσκολο να διακριθεί από το σκραπ, είπαν οι πηγές, επιτρέποντας τόσο στους εξαγωγείς όσο και στους εισαγωγείς να επωφεληθούν από τις διαφορές στους δασμούς που εφαρμόζονται στο σκραπ και στο νέο μέταλλο, είπαν οι πηγές.
Ο εξαγωγικός δασμός της Ρωσίας για τις ράβδους χαλκού ήταν 7% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερος από την εισφορά 10% για το σκραπ.
Οι εισαγωγές ράβδων χαλκού στην Κίνα φορολογούνται με 4%, ενώ δεν υπάρχει δασμός στις εισαγωγές ρωσικού σκραπ.
Οι πωλήσεις νέου μετάλλου μεταμφιεσμένου ως παλιοσίδερα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζονται σε μια διαφορά μεταξύ κινεζικών και ρωσικών στοιχείων.
Τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα αγόρασε σημαντικά περισσότερο σκραπ χαλκού από τη Ρωσία από τον Δεκέμβριο, ενώ τα ρωσικά στοιχεία που έλαβε το Reuters από έναν πάροχο εμπορικών δεδομένων έδειξαν ότι η ποσότητα του σκραπ που εξήχθη στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας ήταν αμελητέα.
Σε απάντηση σε ερώτημα του Reuters σχετικά με αυτή την ασυμφωνία, τα ρωσικά τελωνεία δήλωσαν: «Η ομοσπονδιακή τελωνειακή υπηρεσία δεν παρέχει προσωρινά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο». Σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για το εμπόριο τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, η αγορά βασίζεται σε εμπορικούς παρόχους.
Ερωτηθείς σχετικά με το εμπόριο ράβδων χαλκού σε κινεζικές εταιρείες, η RCC, η οποία υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ότι προμηθεύει προϊόντα μόνο σε ρωσικές εταιρείες και δεν σχολίασε περαιτέρω.
Το τελωνείο της Κίνας στο Σιντζιάνγκ, το οποίο συνορεύει με τη Ρωσία, δεν απάντησε σε ερώτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε τηλεφωνική κλήση.
Η Κίνα έχει γίνει σημαντικός προορισμός για τις ρωσικές εταιρείες που επιδιώκουν να εξάγουν τα εμπορεύματά τους μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες για την υποστήριξη των πολεμικών προσπαθειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μεταμφίεση

Ο τεμαχισμός της νεοκατασκευασμένης χάλκινης συρμάτινης ράβδου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη συγκάλυψη νέου υλικού που μοιάζει πολύ διαφορετικό από το παλιοσίδερο.
Οι νέες, μακρόστενες, λεπτές ράβδοι χαλκού υψηλής καθαρότητας, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή καλωδίων ρεύματος, είναι συνήθως τυλιγμένες σε σπείρες για ευκολότερη μεταφορά.
Αντίθετα, τα απορρίμματα χαλκού είναι ένα μείγμα από σύρματα, σωλήνες και σωλήνες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Τεμαχίζονται σε κομμάτια μεγέθους κόκκου ή τυλίγονται και πιέζονται, όπως τα πακέτα με ζυμαρικά, για τη μεταφορά.
Ο τεμαχισμός είχε διαφύγει της προσοχής, καθώς η Κίνα έχει περιορίσει την πρόσβαση στην περιοχή Σιντζιάνγκ ως απάντηση στη διεθνή καταδίκη της καταστολής των Ουιγούρων, ανέφεραν οι πηγές.
Εκτός από το οικονομικό κίνητρο της αποφυγής των φόρων, το τεμαχισμένο μέταλλο είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί και να εντοπιστεί – γεγονός που καθιστά ευκολότερη την πώλησή του σε κινέζους κατασκευαστές.
Θεωρητικά, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια που να εμποδίζουν την Κίνα να αγοράζει μέταλλο από ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, αλλά οι κατασκευαστές μπορεί να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την απώλεια εξαγωγικών επιχειρήσεων από αγοραστές που επιδιώκουν να αποφύγουν την παροχή κεφαλαίων στη Ρωσία.
Οι κυρώσεις μπορεί επίσης να σημαίνουν δυσκολίες στη διεκπεραίωση πληρωμών και στο δανεισμό χρημάτων. Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει νέες ομάδες για να ασχοληθούν με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία.

De facto ράβδος χαλκού

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με έναν πάροχο εμπορικών δεδομένων, κινεζικές εταιρείες πραγματοποίησαν συνολικά πέντε αγορές προϊόντων με την ένδειξη «ράβδος χαλκού» από το εργοστάσιο της RCC στην περιοχή των Ουραλίων. Οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από μια επιχείρηση με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ονομάζεται Modern Commodity Trading DMCC, απέφεραν έσοδα ύψους περίπου 65 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον πάροχο εμπορικών δεδομένων.
Η εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για σχόλια.
Η Ρωσία επίσης δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός πωλητής χαλκού στην Κίνα.
Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι εισαγωγές θραυσμάτων χαλκού της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, το 97% ή 6.434 μετρικοί τόνοι, ήρθε μέσω των συνόρων Αλασάνκου του Σιντζιάνγκ τον Δεκέμβριο.
Τα ρωσικά στοιχεία έδειξαν αναντιστοιχία, υποδεικνύοντας ότι η χώρα πούλησε μόνο 73 τόνους θραυσμάτων χαλκού στην Κίνα τον ίδιο μήνα.
Το 2021 και το 2022, κατά μέσο όρο 95,3 τόνοι και 125 τόνοι ρωσικού θραύσματος χαλκού πωλήθηκαν στην Κίνα κάθε μήνα.
Ο όγκος αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, με τις μηνιαίες εισαγωγές να φτάνουν τους 11.599 τόνους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Τα τελωνειακά στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές χονδροσύρματος χαλκού δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό.
«Αυτό το σκραπ από τη Ρωσία είναι de facto ράβδος χαλκού, αλλά δεν δηλώνεται ως ράβδος.
Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε μια κινεζική κατασκευαστική πηγή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η πηγή πρόσθεσε ότι το υλικό θα μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα από κατασκευαστές χαλκού στις επαρχίες Τσιανγκσού και Τσετσιάνγκ.
Ενώ τα ρωσικά στοιχεία έδειξαν ελάχιστες εξαγωγές θραυσμάτων, τον Δεκέμβριο σημειώθηκε ξαφνική αύξηση των εξαγωγών χονδροσυρμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η «Kyshtym Copper Electrolyte Plant JSC», ένα εργοστάσιο που διαχειρίζεται η RCC, παρέδωσε 8.041 τόνους συρματόσχοινων χαλκού στην Κίνα μέσω του Αλασάνκου στο Σιντζιάνγκ τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με μόλις 1.618 τόνους τον Νοέμβριο.
«Από σήμερα, η Kyshtym Copper Electrolyte Plant πωλεί τα προϊόντα της μόνο σε εγχώριες εταιρείες», δήλωσε το εργοστάσιο Kyshtym σε απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τις πωλήσεις του στην Κίνα.
«Δεν έχουμε παρακολουθήσει την περαιτέρω τύχη των προϊόντων, οπότε δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε όσα έχουν ήδη ειπωθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης