Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει σύντομα – Μεγάλοι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική

Lagarde (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει σύντομα – Μεγάλοι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική
«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική» επεσήμανε η διευθύντρια της ΕΚΤ, Christine Lagarde...
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.
Αυτό είπε η Christine Lagarde, η επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η έγκαιρη σταδιακή δράση είναι καλύτερη από τις καθυστερημένες, επιθετικές κινήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε, η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, υπό την επιφύλαξη τυχόν σημαντικών κραδασμών.
«Παρατηρούμε πως η αποπληθωριστική διαδικασία κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας» είπε η Lagarde στη Sara Eisen του CNBC στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ.
«Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη, αλλά εάν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική» είπε η Lagarde.
«Όπως είπα, με την επιφύλαξη να υπάρξει κάποιο σοκ, είναι καιρός να μετριαστεί η περιοριστική νομισματική πολιτική σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ στην πρόσφατη συνάντηση πολιτικής διατήρησε τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, δίνοντας παράλληλα σήμα πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Όπως είχε επισημάνει στη δήλωση πολιτικής, «θα ήταν σκόπιμο» να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% εάν οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και ο αντίκτυπος των προηγούμενων επιτοκιακών αυξήσεων ενίσχυαν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% με διαρκή τρόπο».
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα έκανε αναφορά –έστω και έμμεσα– σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Ερωτηθείσα για την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η Lagarde απάντησε: «Όλες οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αντίκτυπο και πρέπει να προσέχουμε αυτές τις κινήσεις.
«Σαφώς στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ο αντίκτυπος είναι άμεσος και γρήγορος», πρόσθεσε.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική»

Νωρίτερα ο Oli Ren, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, προειδοποίησε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ.
Όπως δήλωσε την Τρίτη από το Ελσίνκι ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες, οι υποκείμενες πιέσεις και ο αντίκτυπος της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής ενισχύσουν την πεποίθηση ότι ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς εάν επιδεινωθούν οι εντάσεις ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα.
«Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πισωγυρίσματα - για παράδειγμα στη γεωπολιτική σκακιέρα και επομένως στις τιμές της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός αξιωματούχος της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεών της στο επίπεδο ρεκόρ του 4% για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας ωστόσο ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της, άποψη που επανέλαβε νωρίτερα την Τρίτη και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ,
Αργότερα την Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Oli Ren ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποκλίνει από αυτήν της Federal Reserve, δεδομένου ότι οι οικονομίες των δύο ηπείρων κινούνται με διαφορετικό ρυθμό.
«Επί του παρόντος, ο οικονομικός κύκλος και η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ αποκλίνει από αυτήν της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι φυσικά ενδεχομένως να λάβουμε διαφορετικές αποφάσεις την επόμενη περίοδο», σημείωσε ο Oli Ren.
Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ότι δεδομένου του «σημαντικού αντίκτυπου» που έχουν οι ΗΠΑ στην πραγματική οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ΕΚΤ δεν λαμβάνει της αποφάσεις της «μεμονωμένα».
Ο Φινλανδός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στο επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.
«Η βελτίωση της παραγωγικότητας δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη», ανέφερε, προσθέτοντας:
«Απαιτείται μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική που θα υποστηρίζει τις επενδύσεις και θα ενισχύει τις ευκαιρίες ανάπτυξης των εταιρειών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης